3.5 senede 628 bin 864 esnaf kepenk indirdi!
Her geçen gün girdi maliyetleri artan esnaf çareyi dükkanlarını kapatmakta buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın paylaştığı verilerde 2020’den bugüne kadar 628 bin 864 esnafın kepenk indirdiği belirlendi.
Artan hayat pahalılığı, işçisinden emeklisine düşük kalan aylıklar, vatandaşın alım gücünü düşürmeye devam ederken, iş yerlerini siftahsız kapatmak zorunda kalan esnaf da zor günlerle karşı karşıya.
Sattığı ürünü ertesi gün aynı fiyata alamayan, elektriğinden kirasına kadar girdi maliyetleri yüzde 100 üzerinde yükselen esnaf, borç batağından kurtulmak amacıyla çareyi işyerini kapatmakta buluyor.
Sözcü Gazetesi'nden İlker Kılıçaslan'ın haberine göre; esnafın yaşadığı sıkıntıyı gözler önüne sermek isteyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 28 Ağustos tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yanıtlanması için 2020'de yaşanan Covid-19 salgını döneminden bu zamana kadar kapanan esnaf sayısı ile ilgili TBMM'ye soru önergesi yöneltti.
CHP'li Başevirgen'in soru önergesi yaklaşık 3 ay sonra cevaplandı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, paylaştığı veriler ile ekonomik krizin esnaflardaki etkisini ortaya koydu.
Yıllara göre paylaşılan sayısal verilerde, 2020'de koronavirüs pandemisinin yaşandığı kapanma döneminde 209 bin 630 esnaf kepenk indirirken, kontrollü normalleşme adımlarının atıldığı 2021 yılında 204 bin 905 esnaf kepenklerini kapattı.
Normal hayata geçildiği 2022'de ise 125 bin 598 esnaf işyerini kapatırken, 2023 Ağustos'a kadar geçen sürede ise 88 bin 731 esnaf dükkanını kapattı.
Geçtiğimiz üç bukuç sneelik süreçte oplam 628 bin 864 esnafın işyerini kapattığı belirlendi.
CHP'li Başevirgen yaptığı açıklamada, son 3,5 sene içinde esnafın ekonomik krizle karşı karşıya kaldığının altını çizdi ve "Sattığı ürünü ertesi gün daha yüksek maliyetle alan esnaf, ekmek teknelerini kapatmak zorunda kaldı. Yüksek enflasyon, girdilere, elektrik, doğalgaz ve kira fiyatlarına uygulanan fahiş zamlar yüz binlerce esnafı kepenk indirmeye yöneltti. Hala toparlanmayı başaramayan KOBİ'lerin eylül ayı itibariyle bankalara 3 trilyon TL'den fazla borcu var. Borcu takibe düşen KOBİ sayısı 303 bin 500'e yükseldi" açıklamasında bulundu.
CHP'li Başevirgen, kapanan esnaf sayısının 3,5 yılda 600 bini aşmasının sosyolojik bir sorun olduğunun altını çizdi ve "Küçük esnafın bu şekilde yok olması mikro ekonomi anlamında çok büyük bir kayıp" diye konuştu.
Depremin merkez üssü Pazarcık'taki afet konutlarının teslimleri için geri sayım başladı!
Türkiye genelinde zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor! Cezası 2 bin 568 TL!