23 / 12 / 2024

3.köprünün güzergahında değiştirilen noktalar!

3.köprünün güzergahında değiştirilen noktalar!

3. köprü bağlantı yolları inşaatı başladıktan sonra planlar değişti. Rant iddiaları ortaya atılınca Bakan Yıldınm değiştirilen 4 noktayı açıkladı. Habertürk Gazetesi muhabirlerinden Sertaç Akkoç köprünün değiştirilen noktalarını inceledi...



CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'un Fethi'nin 560. yıldönümünde 29 Mayıs'ta temeli atılan 3, köprü ve bağlantı yollan, inşaat çalışmaları başladıktan sonra 4 ayrı noktada değiştirildi. Güzergâh, Avrupa yakasında Odayeri-Ağaçlı, Uskumruköy ve Anadolu yakasında Hiva ve Reşadiye bölgesinde kaydırıldı. Yapılan plan değişikliği rant iddialarına neden olunca Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım değişikliği şöyle açıkladı: "Köprü güzergâhında bazı yerlerde mecburi sapmalar oldu. Mesela Riva Deresi'nde kuş yollarına rastladı. Orada yolu hafif değiştirdik. Kaynak sularına rastlayan bölgeler oldu, değiştirdik.


Böyle mecburi ufak tefek değişikliklerin planlara işlenmesi lazım. Yapılan işlem budur. Yoksa köprüyü gelişigüzel yapıyoruz, sonra 'Kusura bakmayın yanlış oldu'.,, Bu ciddiyetsiz bir sey," 


AVRUPA HIZLI İLERLİYOR 

HABERTÜRK, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi "nin güzergâhını değiştiren Bakan Yıldırımdın açıkladığı o 4 noktayı gezdi. Köprü yollarının yenilenen güzergâhında çalışmalar hızla devam ediyor. 

Özellikle Avrupa yakasındaki çalışmalarda ilerleme görülürken, Anadolu yakasındaki bölgelerde çalışmaların daha yavaş sürdürüldüğü göze çarpıyor. 


5 kilometre boyunca tüm ağaçlar kesildi 

ÂVRUPA yakasındaki güzergâh üzerinde daha önce Odayeri-Ağaçlı köyleri arasından geçen bağlantı yolu, 3. havalimanı sınırları içinde kalması üzerine güneye kaydırıldı. Odayeri Köyü girişinden başlayarak köyün güney üst kısmındaki ormanlık alandan devam eden köprü bağlantı güzergâhında yaklaşık 5 kilometrede ağaç kesim işlemleri tamamlandı. Ağaçların kesilip makilerin temizlenmesiyle 200-300 metre genişliğinde toprak zeminli yol görüntüsü ortaya çıkmış duıumda. Mühendisler ve teknik ekipler, güzergâhın devamında ölçüm çalışmalarını sürdürüyor. 

Bölgede kesilen ağaçlar, üst üste istiflenmiş halde bekletiliyor. Çevre köylerde yetiştirilen ve otlaması için salınan hayvanlar, iç makineleri arasında dolaşıyor. 


Yol 500 metre kuzeye kaydı

ÖNCEKİ güzergâhın Sarıyer Uskumruköy'deki Kırım Harbi Şehitliği üzerinden geçmesi nedeniyle burada planlanan viyadüğün 500 metre daha kuzeye taşınması kararlaştırıldı. Güzergâh üzerindeki ormanlık alanda ağaç kesim işlemleri sürüyor. Yapılacak viyadüğün ayaklarının dikileceği dev çukurlar da kazılmış durumda. Şehitlik, Kırım Harbi (1853-1856) sırasında Kilyos Kalesi'ndeki hastanede şehit olan askerler için yapılmış.


Göçmen kuşlar için viyadük

Projenin Anadolu yakasındaki güzergâhta göze çarpan ilk değişiklik Riva'da Abbasın Çayırı olarak bilinen bölgede gerçekleşti. Göçmen kuşların konaklama alanı olarak bilinen kilometrelerce kare büyüklüğündeki çayırlık alandan geçecek yol iptal edildi. Yerine güney yönünde değiştirilen güzergâhın, daha önce projede yer almayan bir viyadük ile geçilmesi kararlaştırıldı. Bölgede göçmen kuş hareketinin azalmasıyla birlikte çalışmaların da başlayacağı belirtiliyor. 


Taşdelen suyu kurtarıldı, yol mesire yerinin üzerine geçecek

ALEMDAĞ-Taşdelen su kaynaklarının üzerinden geçen güzergâh, Başbakan Erdoğan'ın da su kaynağına zarar verilmemesi talimatıyla 300 metre kaydırıldı. 

Yeni güzergâh bölgede mesire alanı olarak da kullanılan ormanlık alanın içinden geçiyor. Su kaynağının kurtulmuş olmasına sevinen mesire alanı işletme sahipleri, bu sefer ormanı ikiye bölen güzergâh nedeniyle mağduriyetlerini dile getiriyor. Bu bölgede de kısmen ağaç kesim işlemleri yapılmış durumda. Ancak çalışmaların piknik ve mesire sezonunun kapanmasının ardından hızlandırılacağı ifade ediliyor. 


İSTANBUL'UN EN ESKİ SU KAYNAĞI 

İstanbul'un Taşdelen ormanları içerisinde 38 bin metrekarelik bir arazide çıkan kaynak suyu yüzyıllardır istanbul halkına taşınıyor. Taşdelen suyu, İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği araştırmalarına göre, Alemdağ sıra tepelerinin üzerinde bulunan kaynağında, 220 metre derinlikten yeryüzüne çıkıyor. Sultan II. Abdülbamid zamanında 1889 yılında şişelere konulup İstanbul ve civarında satılma imtiyazı verilen Taşdelen suyu, Türkiye'de cam şişe ile şişelenen ve ihraç edilen (Mısır'a) ilk su olma özelliğini de taşıyor.

 

Sertaç Akkoç/Habertürk Gazetesi


Geri Dön