10 / 05 / 2024

3'üncü havalimanı 10 milyar liraya mal olacak!

 3'üncü havalimanı 10 milyar liraya mal olacak!

Nurettin Kaldırımcı, aynı şehirde birden fazla havalimanı işletmesine yönelik rekabet eleştirilerini yanıtladı...



Son dönemlerde peş peşe soruşturmalarla dikkat çeken Rekabet Kurumu’nun (RK) başkanı Nurettin Kaldırımcı, gündemdeki tartışmalı konulara yönelik HABERTÜRK’ün sorularını yanıtladı.


İstanbul’a yapılacak 3’üncü havalimanının işletmesinin rekabet unsurlarına dikkat edilmezse Danıştay’dan döneceği, aynı işletmecinin bir şehirde birden fazla havalimanı işletemeyeceği yorumlarını değerlendiren Kaldırımcı, “Orada rekabetçi endişe yanında, hizmetin iyi verilmesi de önemli. Havalimanı işletmesi, yüksek standart gerektiren bir iş. Çok fazla aktörün olduğu bir piyasa değil. Yeterli teknoloji ve insan kaynağı bir işletmecide olmalı. Konu sadece pür rekabet meselesi olamaz, önemli olan işletmecilik işinin doğru yapılması” diye konuştu. Halen İstanbul Atatürk Havalimanı için 2021 yılına kadar sözleşmesi bulunan TAVm, 3’üncü havalimanı için de iddialı hazırlık yaptığı biliniyor. 


TAV yöneticileri de geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin en büyük havalimanı işleticisi olarak 3’üncü havalimanı ihalesini kazanmanın kendileri için itibar açısından önem taşıdığını belirtmişti. Uzmanlar da ihalede rekabet kurallarının ihlal edilmesi halinde, Danıştay’a götürülebileceği uyarısında

bulunmuştu.


Boyner Mağazacılık’m YKM hisselerini devralmasına verilen onay konusuna da değinen Kaldırımcı, bu dosya üzerinde kurumda ciddi tartışma yapılarak birleşmeye onay verildiğine dikkat çekti.


‘BOYNER HÂKİM DURUM YARATMIYOR’

YKM ortaklan arasındaki ihtilafın kendi kararlarını etkilemeyeceğini de ifade eden Kaldırımcı “Biz, bu devralmayla birlikte ‘Ortaya bir hâkim durum çıkıyor mu?’ diye baktık.'İlgili pazarda bir hâkim durum tespiti yapamadık. Görmeyince de bu dosyayı onayladık” ifadesini kullandı. Maksadı aşan yorumlar yapıldığını ve “Boyner güçleniyor, tarihi bir aktör piyasadan siliniyor” dendiğini de hatırlatan Kaldırımcı “Ama rakamlar bunu söylemiyor” dedi.


Nurettin Kaldırımcı, 12 bankayla ilgili soruşturma raporunu Ağustos ayında bankalara gönderdiklerini ve ek süre istendiğini de kaydetti. Kaldırımcı "Sektör, ekonomik alanda sonuçları itibarıyla önemli olacak bir karara muhatap olacak. Süreç, 2013'ün ilk üç ayında tamamlanabilir. İkinci yazılı savunma bekleniyor. Sonra sözlü savunma olacak ve karar çıkacak. Geçen yıl yapılan soruşturma promosyonlarla ilgiliydi, burada da kredi faizlerinin belirlenmesinde ortak hareket etme durumu var. Bizim bankalara bir kastımız filan yok. Tamamen hukuki zeminde üstümüze düşeni yapıyoruz" diye konuştu.


Habertürk




Geri Dön