22 / 11 / 2024
fuzul

4 maddede sitelerde iş güvenliği uygulamaları!

4 maddede sitelerde iş güvenliği uygulamaları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "4 maddede sitelerde iş güvenliği uygulamaları" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..




Bilindiği gibi 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu Haziran 2012 de yürürlüğe girmiş ve çalışan sayısına bağlı olarak Türkiye’deki tüm işyerleri ve çalışanlar kademeli olarak kanun kapsamına alınmıştır. 


Son olarak Apartman ve Siteler,  01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren yasa kapsamında üstlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmek zorundadırlar. Peki nedir bu yükümlülükler;

1.Risk Analizi ve Acil Durum Eylem Planı : 

01 Ocak 2013 tarihinden itibaren tüm iş yerleri Risk Analizlerini uzman kişilere yaptırmak zorundadır. Risk değerlendirmesi ile sitelerin iş kazası ve meslek hastalığına sebebiyet verecek tehlikelerin önceden belirlenerek gerekli önlemlerin alınmasını sağladığı için büyük bir önemi vardır. Risk analizlerinin 6 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.

Ayrıca olası bir acil durumda personelin nasıl hareket edeceğine dair bir acil durum eylem planı hazırlanmalıdır. Bu konuda güvenlik firmalarının hazırladığı Koruma ve Güvenlik planları örnek alınabilir.

2.İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Bulundurma Zorunluluğu:

10 kişinin altında çalışanı bulunan işyerleri için, işveren veya vekiline  Açık Öğretim fakültesinden belge almak kaydı ile kendi İSG hizmetini sağlama kolaylığı getirilmiştir

 Sitelerde yöneticiler sık değiştiği için bu pratikte mümkün olmayacaktır. O halde İSG hizmeti için bağımsız çalışan uzmanlardan veya yetkili Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden(OSGB) hizmet almak zorunludur. İşin tehlike sınıfına göre hekim ve uzmanların hizmet verme süreleri kanunda belirtilmiştir. Sitelerde çalışan personelin tehlike sınıfları NACE kodlarına göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenmiştir.

3. Çalışanların Temel İSG Eğitimleri:

Her çalışan uzman kişiler tarafından Temel İSG eğitimine tabi tutulmalı ve sertifikalandırılmalıdır.

4.İSG Kurulları ve Karar Defterleri:

50 den fazla çalışanı bulunan sitelerde İSG Kurulu kurulması zorunludur. Kurulda İşveren veya işveren vekili,  İş güvenliği uzmanı,İşyeri hekimi,İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi, Çalışan temsilcisi bulunur.

Taşeron çalıştırılması durumunda çalışan sayıları dikkate alınarak farklı şekillerde kurullar oluşturulur.

Her ay toplanan kurullar İş sağlığı ve Güvenliği hususunda alınacak tedbirlerle ilgili öneri ve tespitleri noterden onaylı bir İSG Kurul Karar defterine yazmalıdırlar.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERINEHIZMETTEKLIFIMIZ.pdf

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Geri Dön