4 soruda kira şerhi!
Mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Peki kira şerhi için gerekli belgeler nelerdir? Kira şerhi tapu harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...
Konut ve işyeri kiralamak isteyenler ile mal sahipleri arasında yapılan kira sözleşmesi, resmi belge niteliğinde olup tapuya tescil edilebiliyor.
Bu uygulama zorunlu olmamak ile birlikte böyle bir şerhin yaptırılması ile kira hakkı daha güvence altına alınmış oluyor. Bu şerh ile taşınmazlarla ilgili yaşanabilecek sorunlarda kiracının tahliyesi, mağdur edilmesi engellenmiş oluyor.
Tapuya kira şerhi konulabilmesi için gerekli belgeler ile birlikte tapuya müracaat edilmesi ve belli masrafların ödenmesi gerekiyor.
Peki kira şerhi için gerekli belgeler nelerdir? Kira şerhi tapu harcı 2017 ne kadar? Kira şerhi terkini nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...
1- Kira şerhi koymak için gerekli şartlar nelerdir?
Kira şerhinin konulabilmesi için kira sözleşmesinin noterde düzenlenmesi ve kiracıya şerh yetkisinin verilmiş olması gerekiyor.
Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması da şart.
2- Kira şerhi için gerekli belgeler nelerdir?
1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,
2) Kira sözleşmesi,
3) Sözleşmedeki imzalar noterce onaylanmış ise ve şerh yetkisi varsa kiracının istemi.
4) Noterce onaylanmamış ise veya şerh yetkisi yoksa taşınmaz malikinin istemi.
5) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,
6) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
3- Kira şerhi tapu harcı 2017 ne kadar?
Adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden binde 6,83 oranında harç ödemesi yapılıyor.
4- Kira şerhi terkini nasıl olur?
Kira şerhi Sulh Hukuk mahkeme kararı ile terkin ediliyor. Tapu Sicil Tüzüğünün 78. Maddesinde, kira aktinin süresinin dolması halinde, malikin istemiyle de terkinin yapılabiliyor.
Terkin edilen kiranın yenilenmiş sözleşmeye istinaden, yetkisi varsa, kiracı tarafından yeni bir harç ödeyerek şerh ettirilmesi mümkün oluyor.
Her ne sebeple olursa olsun kira şerhinin terkini için tutarı her yıl yeniden belirlenen maktu terkin harcı tahsil ediliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com