22 / 11 / 2024
fuzul

4 soruda konut kredisi başvuru şartları!

 4 soruda konut kredisi başvuru şartları!

Ev sahibi olmak isteyen kimseler bankaların konut kredilerini kullanarak uzun vadede ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olabiliyor. Peki konut kredisi başvuru şartları nelerdir? Konut kredisi başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? Konut kredisi çekme yaşı kaç? diyorsanız işte yanıtları...




 

Günümüzde herkes, kredi kuruluşları ve bankalarda sunulan düşük faizli ve uzun vadeli konut kredileri ile ev sahibi oluyor. Konut  kredisinde bazı koşullar aranıyor.


Konut kredisi verilecek kimselerde aranan özellikler bankadan bankaya değişmek ile birlikte genel olarak aradıkları bazı ortak şartlar bulunuyor.


Bu nedenle bir bankanın onay vermediği konut kredisi başvurusuna diğer bir banka onay verebiliyor, çünkü her bankanın almak istediği risk profili değişiyor. 


Peki konut kredisi başvuru şartları nelerdir? Konut kredisi başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? Konut kredisi çekme yaşı kaç? diyorsanız işte yanıtları...


1-  Konut kredisi başvurusunda nelere bakılır?

-Kişinin Kredi Özgeçmişi

Mortgage almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlar.


-Kişinin Toplam Geliri

Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirler.


-Peşinat. Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebilir. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişmektedir.


-Taşınmaz Malın Özellikleri

Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır. Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 


Hazırlanan rapora göre mortgage kredisi verilmektedir. Bazı bankalar iş yerlerine, tamire ihtiyacı olan binalara ve arsalara da kredi vermeye başlamıştır.


2- Konut kredisi kaç yaşına kadar verilir?

Konut kredisi kullanabilmek için maksimum yaş sınırı 65’tir.Konut kredisi kullanacak kişinin yaşı ve kredinin vadesi toplamı 70’i aşmaması gerekiyor. Örneğin 65 yaşındaki kimselerin kullanabileceği kredinin vadesinin maksimum 5 yıl olması gerekiyor.


3- Konut kredisi için kefil şart mı?

Bankalar konut kredisi vermek için genellikle kefil talep etmiyor ve konut üzerinde ipotek tesis işlemi yapıyor.  Tüketicinin korunmasına ilişkin yasanın getirdiği ilkeler açısından konut kredisi için kefaletin bir önemi de kalmıyor. 


Zira, önce borçluya başvurup kredinin geri ödenmesi istenecek, ödenmediği takdirde ipotek paraya çevrilecek ve aciz belgesi adı verilen bir belge alındıktan sonra kefile başvurulabiliyor. Buna rağmen bankalar, müteselsil kefalet talebinde bulunabiliyor.


4- Konut kredisi başvurusunda istenen belgeler neler?

Konut kredisi başvurusunda istenen belgeler bankadan bankaya değişmek ile birlikte gerekli olan genel belgeler şu şekilde:


Başvuru Formu,

Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport fotokopisi,

Gerekirse azami iki ay öncesine ait müşteri adına kayıtlı sabit telefon, elektrik, su veya doğalgaz faturalarından herhangi birisinin fotokopisi,

Çalışma durumunuza göre gelir belgesi,

Serbest Meslek Mensupları için, bağlı olduğukları meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesi fotokopisi,

Tüzel kişiliklerin ortağı olan kişilerden ortağı olduğunuz şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi/gazeteleri fotokopisi,

Şubece istenebilecek diğer Belgeler



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön