06 / 05 / 2024

40 şirket tam 11 milyarlık vurgun yaptı! O paralar iade edilecek!

40 şirket tam 11 milyarlık vurgun yaptı! O paralar iade edilecek!

Elektrik üreticilerinin, tüketiciyi korumak için bir araya gelerek kurduğu havuz sistemine aktarılacak olan parayı 40 şirket kasten hesaplarına aktardı. Araştırma sonucu 11 milyarlık vurgun yapan 40 şirketten para geri alınacak. İşte haberin detayları.



40 şirket tam 11 milyarlık vurgun yaptı! O paralar iade edilecek!
Enerjinin yeterli, kaliteli, sürekli, ekonomik ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketiciye sunulması için düzenleme ve denetleme yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK),  bir çok elektrik üreticilerinin piyasada meydana gelen fiyat artışlarından tüketiciyi korumak için kurulan elektrik havuz sistemine aktarılacakları parayı kendi hesaplarına aktardıklarını yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkardı.
Piyasayı manüpüle eden 40 şirketin yapmış olduğu yaklaşık 11 milyarlık vurgunun iadesi gerçekleşecek. Vurgun yapan şirketler hakkında soruşturma yapılacak ve ilerleyen günlerde savunmalarına başvurulacak.


SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından ortaya konan  uzlaştırma fiyatları,maliyetlerde meydana gelen yükseliş ve düşüşler yakından takip edilerek güncelleniyor. Bunun yanı sıra serbest piyasada ortaya çıkan bedeller neticesinde azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark ''destekleme geliri'' ismiyle havuzda bir araya geliyor. Bu havuzda toplanan paralar vatandaşların elektrik tüketimleri için kullanılarak piyasada oluşan fiyat artışlarında tüketicinin yanında yer alıyor. Sistem içinde usulsüzlük ve hesaba kasten para geçirme durumunu yaptığı araştırmlar ile  fark eden EPDK'nın araştırma sonucu AUF kapsamında tüketicilere ulaşması gereken bu bedellerin bir kısmının hatalı bir kısmının ise kasıtlı olarak Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. EPİAŞ'a düzenlemeye uygun olarak aktarmadığını belirtti. Bazı belirtilen bilgiler ile tüketiciye sağlanacak kazanımın önüne taş koyulduğu tespit edidl. 
Peki tüketicinin hakkına giren bu şirketlere ne olacak?İade edilecek tutar kimin faturasına yansıyacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön