10 / 05 / 2024

5 bin metrekareden büyük toplam 1.400 bina 'Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar' konseptine geçti!

5 bin metrekareden büyük toplam 1.400 bina 'Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar' konseptine geçti!

5 bin metrekareden büyük binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu getiren düzenleme kapsamında toplamda 1.400 bina, "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" (nSEB) konseptine geçti.



Anadolu Ajansı muhabirinin aldığı bilgilere göre, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha çok olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden nSEB konseptine geçiş, aşamalı olarak 1 Ocak 2023 tarihinde zorunlu hale getirildi.

Böylelikle, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar, enerji performans sınıfı en az "B" olacak biçimde yapılacak ve bu binaların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini güneş paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak.

Bu kapsamda da bugüne kadar 5 bin metrekareden büyük toplamda 1400 bina nSEB şartlarına uygun projelendirilerek ruhsat aldı.

Yine paylaşılan detaylara göre, bu binalar, normal bir binaya göre yaklaşık olarak yüzde 25 enerji verimli şekilde tasarlandı. İnşaatı süren bu binaların nSEB koşullarında projelendirilmesiyle bina tamamlandığında senelik 24 gigawatt saati bulan enerji israfının da önüne geçilecek.

Böylelikle Türkiye'nin enerji faturasında yıllık 9,5 milyon TL'lik bir tasarruf sağlanacak.

Söz konusu bu uygulama 2025 yılında 2 bin metrekare üzeri binalarda da yaygınlaştırılacaki. Ayrıca yine verilen detaylara göre, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bu uygulamanın 2 bin metrekare üzeri tüm binalara yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlaması da zorunlu olacak.

Ülkemizin "2053 net sıfır emisyon" hedefine ulaşılabilmesi amacıyla 2030 yılından itibaren uygulamada ikinci aşamaya geçilerek metrekare sınırı olmadan tüm binalar için zorunluluk getirilmesi, asgari enerji performansı sınıfında ve asgari yenilenebilir enerji kullanımın oranında daha büyük iyileştirmeler yapılması planlanıyor.

Elektrik faturası kabarık gelenler bu yöntemle yüzde 45 azalma! İşte o yöntem

Oxford: Yeşil enerji AB'de Rus gazının yerini alabilir!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi doğal gaz faturalarını düzenlemedi iddiası! İstanbullular faturalarınızı kontrol edin!


Geri Dön