29 / 04 / 2024

5 soruda Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplaması ve ödemesi!

5 soruda Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplaması ve ödemesi!

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsayan imar barışında başvuru devam ediyor. Peki imar barışında bedel nasıl hesaplanıyor? Ödemeler nasıl yapılıyor? İşte yanıtı...



İmar barışı, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek Yapı Kayıt Belgesiyle vatandaşların imar sorunlarının çözülmesi için geçtiğimiz yıl başlatılan bir uygulama. İmar barışı ile hedeflenen; vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak.

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar imar barışı kapsamında yer alıyor.  İmar barışında başvurular 15 Haziran 2019 tarihinde sona erecek. 

İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak Yapı Kayıt Belgesi'nin bedeli nasıl hesaplanır ve ödeme nasıl yapılır? İşte 5 soruda Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplaması ve ödemesi;

1-) İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecektir?

Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3’ü, ticarette % 5’i olacak şekilde belirlenir.

2-)Ortak alanlardaki aykırılıklar nedeni ile ruhsatsız veya iskansız olan yapılarda (terasın kapatılması ya da bodrum katın konut/ticarete çevrilerek satılmış olması durumu gibi) başvuru nasıl yapılacak?

Ruhsatsız veya iskânsız olan yapılarda herhangi bir malik binanın tamamı için başvuru yapabilecek, ancak kat mülkiyeti başvurusu olursa tüm maliklerin muvafakat aranacaktır. Aynı aykırılıklar iskânı (yapı kullanma izin belgesi) bulunan bir binada yapılmış ise, aykırılık hangi bağımsız bölümde ise müracaat o bağımsız bölüm için ve o bağımsız bölümün maliki tarafından yapılacak ve kat mülkiyeti başvurusu için yine tüm maliklerin muvafakat aranacaktır.

3-) Bina değeri hesaplanırken yıpranma payı düşülecek mi?

Hayır düşülmeyecek.

4-) Yapı Kayıt Belgesi bedeli için taksitlendirme yapılacak mı?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli tek seferde 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenecektir.

5-) Hisseli yapılarda bir kişi Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödediğinde diğer maliklerden hangi usul ile kendi paylarına düşecek bedeli talep edecektir?

Yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, yapı kayıt belgesi bedelinin tamamı ödenmeden YKB düzenlenmez. Yapı kayıt belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hukuk hükümleri çerçevesinde diğer maliklerden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahiptir.

İmar barışı konut kredisi kullandıran bankalar!

İmar barışında tarih tartışması!

İmar barışı 11 milyon vatandaşın yüzünü güldürdü!

 

Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Geri Dön