01 / 05 / 2024

Hisseli binalara yapı kayıt belgesi alınabilir mi?

Hisseli binalara yapı kayıt belgesi alınabilir mi?

Hisseli binalarda yapı kayıt belgesi alınabilir mi? Hisseli yapılar için imar barışına başvurulması halinde yapı kayıt belgesi bedeli nasıl ödenecek?



13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, e-Devlet üzerinden 8 Haziran'da alınmaya başlandı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor.

Düzenleme 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.  

Peki, hisseli binalarda yapı kayıt belgesi alınabilir mi? Hisseli yapılar için imar barışına başvurulması halinde yapı kayıt belgesi bedeli nasıl ödenecek?


Hisseli binalara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Hisseli taşınmazlarda yapının hissedarlardan birine ait olması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedeli, toplam yapı alanı ve yapı sahibinin arsadaki hissesi oranında hesaplanacak bedel üzerinden oluşturulacaktır. 

Hisseli binalara yapı kayıt belgesi alınabilir mi?

Bakanlık tarafından hazırlanan örnekte yer alan yapıya ait Yapı Kayıt Belgesi bedeli 250 metrekare arsa yüzölçümü ve 100 metrekae toplam yapı alanı için yapı sahibi B kişisi tarafından oluşturularak ödenecektir. A kişisi her ne kadar arsada haksahibi olsada kendisine ait yapı bulunmadığından dolayı herhangi bir bedel ödemeyecek.

 

İmar barışı başvuru kılavuzu!
 

İmar barışına nereden başvurulur? İşte adresler!
 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön