Sektörel

5 yıl önce ortalama bir maaşın 90 katı olan 100 metrekarelik bir konutun fiyatı, şimdi 140 katına çıktı!

Konut fiyatları son beş yıl içinde 11 kattan fazla yükseldi. 2019'dan bu yana konut fiyatlarının fahiş rakamlara ulaştığını söyleyen Gazete Oksijen yazarı Kerim Rota, konut fiyatlarındaki artışı kaleme aldı.

Konut fiyatları son beş yıl içinde fahiş rakamlara yükseldi. Konut fiyatlarındaki artışı alım gücüyle kıyaslayarak kaleme alan Gazete Oksijen yazarın Kerim Rota,''Temmuz 2019’da enflasyon yüzde 15’ler düzeyindeyken biri size “Konut fiyatları beş yıl içinde 11 kattan fazla artacak” deseydi muhtemelen delirdiğini düşünürdünüz.'' diyerek piyasada inanılması zor artışların meydana geldiğini vurguladı. 

5 YILDA KONUT ALIM GÜCÜ NASIL DEĞİŞTİ?

Kerim Rota, Gazete Oksijen'deki köşesinde  ''Kırık Vazo'' başlığı altında 5 yılda konut alım gücünün nasıl değiştiğini grafiklerle açıkladı. 

Rota,  5 yılda ortalama bir maaş alanların konut alım gücünü şimdiki fiyatlar üzerinden şu şekilde karşılaştırdı.

Rota:  ''Enflasyonun çok altında tutulan faizler nedeniyle Türk lirası dışında hemen her varlığa hücum oldu. TCMB tarafından hesaplanan Türkiye geneli konut metrekare fiyatı ile yine medyan ve ortalama ücret alan bir çalışanın geliri arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz.'' dedi.

Rota; asgari ücretlilerin ev sahibi olabilmesinin 2019’a göre çok daha zor hale geldiğini ve  ortalama ücret alan bir çalışanın beş yıl önce maaşının 90 katı değerinde olan 100 metrekare bir konutun fiyatının artık 140 katına yükseldiğini aktardı.

UCUZ KONUT KREDİSİ FAİZLERİ ARTIK YOK

Medyan ücretteki çalışan içinse 110’dan 165’e yükseldiğini söyleyen Rota'' Bu analiz Türkiye geneli fiyatlarıyla yapıldığı için tabii ki bu katsayılar halen büyükşehirlerde ve metropollerde çok daha yüksek. Üstelik ucuz konut kredisi faizleri de artık ortada yok. O kısa dönemli pencereden faydalananlar ev sahibi olurken krediye ulaşamayanlar veya herhangi bir birikimi olmayanlar artan fiyatları izlemek zorunda kaldılar. Bunun da en büyük zararını tabii ki gençler gördü.''  dedi. 

'Konut yatırımı cazibesini kaybedecek' diyen Ekonomist Atilla Yeşilada piyasayı bekleyen tehlikeyi açıkladı!

Ünlü ekonomist sordu: Metrekaresi 20 bin doları bulan lüks projelerdeki daireler nasıl satılıyor?

Kiralık konut piyasasında tehlike çanları! Kiralara yeni zam bekleniyor...

Dünya, barınma sorununu nasıl çözüyor? İşte 7 yöntem...