28 / 04 / 2024

5 yıldır daralan inşaat sektörü bu yıl büyümeye hazırlanıyor!

5 yıldır daralan inşaat sektörü bu yıl büyümeye hazırlanıyor!

Son büyüme performansına 2017'de imza atan inşaat sektörü, deprem sonrası konut seferberliğinin etkisiyle bu yıl yeniden büyüme gösterebiliyor.



Ülkemizde inşaat sektörü, 5 senedir üst üste yaşadığı daralma süreçlerine rağmen tamamlanan ve süren büyük projeler ile dikkat çekiyor. Son 5 senede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi ve ekonomik sıkıntılar gibi oldukça zorlayıcı süreçlerden geçen ve sürekli olarak yükselen maliyetlerle mücadele eden Türk inşaat sektörü, markalı konuttaki başarısını kurumsal ve kamusal inşaat projelerinde de sürdürüyor. 

İnşaat maliyetleri 2 senede 3 katına çıktı

Yaptığı açıklamada Türkiye'de son dönemlerde ciddi bir küçülme trendine giren ve en son büyümenin 2017'de gerçekleştiği inşaat sektörüne ilişkin bazı bilgiler veren International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, ortaya çıkan bilançoda işgücü, inşaat malzemeleri ve finansman maliyetlerinde yaşanan yükselişin belirleyici faktörler olduğuna değindi. Yaptığı açıklamada söz konusu bu maliyet artışlarının inşaat projelerinde karlılığı azalttığına ve yeni projelerin başlamasını engellediğine değinen International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç inşaat maliyetlerinin son 5 senede üç katın üzerinde artış gösterdiğini söyledi.

International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç açıklamasında son 2 senedeki artışın yüzde 200 civarında gerçekleştiğini belirterek, maliyetlerin bu denli arttığı bir ortamda sektörü ayakta tutan şeyin de konut fiyatlarının da maliyetlere paralel artış göstermesi olduğunu söyledi. Mehmet Sami Kılıç açıklamasında bu sayede işverenler ve  yüklenicilerin maliyet artışlarından olumsuz etkilerinden korunabildiğini de kaydetti.

5 yıldır daralan inşaat sektörü bu yıl büyümeye hazırlanıyor!

İnşaat sektörü 2023'te 5 yıl aradan sonra büyüyebilir

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 5 senedir daralma gösteren inşaat sektörünün 2023'te büyüme kaydedebileceğini belirten International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, 11 şehri etkileyen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremiyle beraber gerek deprem bölgesinde gerekse depremzedelerin göç ettiği şehirlerde ortaya çıkan konut ihtiyacının devletin de desteğiyle bir konut inşa seferberliğe dönüştüğünü söyledi.

Bu sebeple 2023'te inşaat piyasasında büyüme olacağını ve bunun da GSYH’deki büyümeyi arttıracağını düşündüğünü belirten International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, yine de inşaat maliyetlerinin yüksekliği, krediye erişim sorunu ve konut fiyatlarının yüksekliğinin büyümeyi sınırlandırabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

5 yıldır daralan inşaat sektörü bu yıl büyümeye hazırlanıyor!

“Dubai Finans Merkezindeki tecrübelerimiz İFM’de süreçlere katkı sağlıyor”

Mega kent İstanbul'un finans ve bankacılık üssü olmasına katkı sağlayacak olan ve Türkiye Yüzyılı’nın vizyon projelerinin başında gelen İstanbul Finans Merkezi (İFM), Türk inşaat sektörünün son dönemlerdeki en önemli eserlerinin de başında geliyor. 

Yaptığı açıklamada ülkemizde şuan en büyük üst yapı projesi olan İFM'nin genel program yönetimini gerçekleştiren Turner International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, "Stratejik öneme sahip olan İstanbul Finans Merkezi'nde mülkiyetin Varlık Fonu'na geçmesi ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakın koordinasyonu ve Emlak Konut önderliğinde inşa süreci de hızlı bir şekilde ilerledi." dedi.

International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç açıklamasında Dubai Finans Merkezindeki tecrübeleriyle sahadan gelen verileri doğru bir biçimde yorumlayıp projenin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olduklarını belirterek, diğer taraftan proje müellifleri ve müteahhitlerle iyi bir sinerji yakalamalarının da projeye katma değer sağladığını belirtti. 

“Türkiye bizim için stratejik bir pazar”

Yaptığı açıklamada tamamlandığında ülkemizin en yüksek binalarını bünyesinde bulunduran İstanbul Finans Merkezi’nin dışında Avrupa’nın en uzun düzcam hattına ev sahipliğine yapacak olan Tarsus Düzcam ve Buzlucam Yatırımı projesinin yanında prestijli turizm kompleksleri içeren birçok projede çalıştıklarına değinen International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, Türkiye'nin kendileri için stratejik bir pazar olduğunu belirterek,  Faaliyetlerini 60’dan fazla ülkede yürütürken, Türkiye ofisi olarak son 10 yıldır başarıyla tamamlamış oldukları işlerle Türk İnşaat pazarındaki yerlerini her geçen gün daha da güçlendirdiklerini söyledi.

International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç açıklamasında Amerika’daki yüklenici kimliklerinden gelen bilgi birikimimizi aktarabilmek için diğer ülkelerde yalnızca proje yönetimi yaptıklarını belirterek, bu yönde her türlü üst yapı projesi için müşterilere katma değerli inşaat hizmetleri sağlama noktasında da lider olmak için çalıştıklarını söyledi. Ayrıca açıklamasında diğer taraftan son senelerde elektrikli araba yatırımlarından sonra ortaya çıkan lityum pil fabrikaları veya veri depolamanın da bu kadar ilerlemesi ile beraber gereksinim haline gelen data center projeleri daha fazla önem kazanmaya başladığını belirten Mehmet Sami Kılıç, kurum olarak birkaç ay önce bu alanda yeni bir projeye başladıklarını da sözlerine ekledi.

2. evini alacaklara BDDK'dan şok!

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği üç il Ankara,  İzmir  ve İstanbul oldu! 


Geri Dön