09 / 01 / 2025

50 bin konutluk gönüllü dönüşümde acil plan!

50 bin konutluk gönüllü dönüşümde acil plan!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'a ilişkin eylem planı hazırlayacaklarını söyledi. Kurum, ''50 bin konutluk gönüllü dönüşümü içerecek acil eylem planını yapıyor olacağız'' dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kartal'da başlatılan kentsel kentsel dönüşüm projesiyle ilgili konuştu. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kurum, İstanbul'a ilişkin eylem planı hazırlayacaklarını söyledi. Kartal'da yıkılan binaların yerine yenilerinin yapıldığını söyleyen Bakan Kurum, şu açıklamalarda bulundu:

'Kendiliğinden yıkılan bir bina, dönüşümü hızlı biçimde yaptık. Vatandaşların da ilk günden bu yana yanında olmak suretiyle yanlarında olmaya çalışıyoruz. Taşınma ve kira yardımı vermeye devam edeceğiz. Konutlarımızı gezdik. Bittiği zaman değer anlamında, metrekare anlamında oldukça kullanışlı daireler. Vatandaşımız o noktada da şanslılar. 

Biz Kartal'ta çalışmalarımızı yürütüyoruz. 18 Mayıs'ta süresi dolan genelde kapsamında belediyelerimize riskli alanların bildirilmesi talimatını vermişti. Süresi doldu. Yakın planda da İstanbul'a ilişkin eylem planımızı hazırlayacağız. 50 bin konutluk gönüllü dönüşümü içerecek acil eylem planını yapıyor olacağız.

Kentsel dönüşüm projelerinde, vatandaşımıza veya yükleniciye tek taraflı fesih hakkını getiren bir düzenleme yapacağız. Bu düzenleme çerçevesinde eğer vatandaşımız bir müteahhitle anlaşmış fakat müteahhit edinimini yerine getiremediyse buradaki süreden kaynaklı ihtarları çekmek ve olaya Bakanlığın tespitini yapmak suretiyle de tek taraflı fesih hakkını getireceğiz.'

Bakan Murat Kurum, yine müteahhitten kaynaklı bir finansal problem varsa, bu sorunların da kentsel dönüşüm projesine yansımaması için de düzenlemeleri öngördüklerini söyleyerek, 'Biz kentsel dönüşüm projelerinde bu işlerin hızlı gitmesi adına yapılması gereken her türlü düzenlemeyi, hükümet olarak, Bakanlık olarak yapmaya gayret gösteriyoruz.' şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokağı'nda 6 Şubat'ta çöken Yeşilyurt Apartmanının da yer aldığı bölgede yapılan kentsel dönüşüm alanında incelemeler yaptı. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında inşaatları devam eden binaları inceleyern Bakan Kurum, yetkililerden bilgi aldı. 

İncelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurum, 6 Şubat'ta Yeşilyurt Apartmanının çökmesi sonucu 21 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyleyen Kurum, o gün itibarıyla 10 riskli olduğunu tespit ettiklerini veyaklaşık 158 bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kurum, 6 Şubat'tan 48 gün sonra da projeleri yatay mimariye uygun bir şekilde zemin artı 4'ü, 5'i geçmeyecek şekilde yaptıklarını ve ihaleleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaba inşaatların bitmek üzere olduğunu açıklayan Kurum, 'Yüklenicimiz 10. aya kadar teslimini yapabileceğini ifade ediyor. Biz en geç yıl sonuna kadar burada vatandaşlarımıza, sağlam, güvenli, iskanı olan, ruhsatı olan binalarına inşallah yerleştirmiş olacağız. Bu anlamda Kartal Orhantepe Mahallesi bizim için çok önem arz ediyor. Burada kendiliğinden yıkılan bir bina ve etrafındaki binaların dönüşümünü hızlı bir şekilde yaptık ve vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde onların ilk günden itibaren yanında olmak suretiyle bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Hem taşınma yardımı, hem eşya yardımı, hem kira yardımı olmak suretiyle onların yanında olduk ve yanında olmaya da devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, konutları da yıl sonuna kadar bitirip, vatandaşların bu bölgede sağlam güvenli konutlarda oturmalarına imkan vermiş olacaklarını belirtti. Konutları gezdiklerini, bittiği zaman hem değer anlamında hem de metrekare anlamında burada oldukça kullanışlı daireler olacağını belirten Kurum, eski dairelere oranla vatandaşın şanslı olduğunu dile getirdi.

Ülkemizin en büyük sorunu

Kurum, bunun dışında kartal Orhantepe Mahallesi'nde çalışmalar yürüttüklerini anlattı, 'Tüm şehrimizde biliyorsunuz 19 Mayıs'ta süresi dolan bir genelge kapsamında belediyelerimize riskli alanların belirlenmesi ve bunların bize bildirilmesi talimatını vermiştik. Süremiz doldu. Yakın bir zamanda da İstanbul'umuzun geneline ilişkin eylem planımızı açıklayacağız ki eylem planını içerisinde 50 bin konutluk gönüllü dönüşümü içerecek bir acil eylem planını da biz bakanlık olarak, Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız eliyle yapıyor olacağız. Aynı sosyal konutta olduğu gibi 50 bin konutu da aynı anda başlamak suretiyle bu yaraya merhem sürmüş olacağız. Açıkçası bu sorun ülkemizin çok ciddi bir sorunu.' dedi.

Bu olayın bir benzerinin de Kağıthane'de yaşandığına dikkati çeken Kurum, dün de oraya gittiklerini, Kağıthane'deki 43 bin metrekarelik alanda da yaklaşık 900 konutluk projenin başlangıcını verdiklerini ve yıl sonuna kadar bu projelerin de temelini atacaklarını söyledi.

Bakan Murat Kurum, bunun dışında Üsküdar'da, Esenler'de, Gaziosmanpaşa'da da çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Gaziosmanpaşa'da yıl sonuna kadar 4 bin 400 konutun ihalesini yapacaklarını ve fiilen 4 bin 400 hak sahibi vatandaşın mağduriyetini engellemiş olacaklarını kaydetti.

Aynı şekilde Esenler'de 60 bin konutluk çok örnek bir proje yürüttüklerini vurgulayan Kurum, bu proje çerçevesinde herkesin örnek göstereceği yatay mimari esaslı, az katlı, sosyalleşmeyi ve içinde sosyal donatıları barındıran bir proje olacağını anlattı.

Kurum, bu projenin içinde Millet Bahçeleri olacağını kaydederek, "2 alana böldük o orayı. Kuzeyindeki alanda 1 milyon 700 bin metrekare bir Millet Bahçesi yapıyor olacağız. Tüm bunları yaptığımızda Esenler'de ürettiğimiz konutlarda Güney'deki Esenler bölgesine, kuzeydekini de 8 milyon metrekarelik alandaki yaklaşık 30 bin konutu da bölge belediyelerimizle rezerv konut olarak kullanılması suretiyle bu dönüşümü hızlı bir şekilde yapıyor olacağız." diye konuştu.

Düzenlemeler seçimlerden önce yapılacak

Düzenlemenin ne zaman çıkacağına ilişkin sorulan soruya da Kurum, "Biz bu çalışmayı yaptık. Cumhurbaşkanlığımız ile bu çalışmanın ayrıntılarını görüştük, istişare ettik ve partimize, Meclisimize bu çalışmayı gönderdik. Yetişebilirse seçimden önce, yetişemezse seçimden hemen sonra kanuni düzenlemenin yapılmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

Bu düzenlemenin içeriğine ilişkin bilgi veren Kurum sözlerine şunları ekledi: 

'Vatandaşımız iyi niyet çerçevesinde yüklenicilerle sözleşme imzalıyorlar. Bu sözleşme çerçevesinde hem vatandaşımızın hem yüklenicilerin bir taahhütleri söz konusu. Burada vatandaşımız veya müteahhit tarafında taahhüdüne uymayan tarafla alakalı süreçte tespitlerini bakanlığımızca yapılması kaydıyla, oradaki hakemliği bakanlık olarak biz yürüteceğiz, kentsel dönüşüm sözleşmesinde hak sahibinden veya müteahhitten kaynaklanan bir sorun varsa, bu sorunu tespit ederek, ilgililerine ihtar çekmek suretiyle belli bir süre vereceğiz. Bu süre içerisinde söz konusu durum ortadan kalkmamışsa eğer, biz bakanlık olarak resen orada olaya müdahil edeceğiz. Sözleşmenin feshine kadar bu süreci yürüteceğiz. Akabinde de vatandaşımızın mağdur olmaması için ister kendi yapsın isterse yine kat karşılığı bir müteahhitle anlaşsın, keza aynı şekilde müteahhit tarafından vatandaşımızdan kaynaklı bir sorun varsa da oraya da müdahil olmak suretiyle kentsel dönüşümdeki bu sorunları aşmak istiyoruz.'

Kağıthane'de 42 bin metrekarelik alan dönüşecek!


Geri Dön