29 / 04 / 2024

'6 ay 6 bin kilometre' galericileri ayağa kaldırdı! İkinci el otomobil piyasasında yeni dönem başlıyor

'6 ay 6 bin kilometre' galericileri ayağa kaldırdı! İkinci el otomobil piyasasında yeni dönem başlıyor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ikinci el araçlardaki fahiş fiyatların önüne geçmek için ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ sınırlaması duyurmasının ardından galeriler ellerindeki sıfır kilometre araçları acil bir şekilde satışa çıkarmaya başladı. İşte detaylar…



FİYATLAR NE DURUMDA?

Hürriyet’in haberine göre; galerilerin satışa koyduğu ‘sıfır kilometre’ ikinci el araç fiyatlarında henüz keskin bir düşüş olmuş değil fakat  uzmanlar altı ay ve 6 bin kilometre kısıtlamasının yürürlüğe girmesinden sonra fiyatlarda bir miktar daha düşüş olabileceğini dile getiriyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “İkinci elde var olan fiyatlar bayramdan itibaren % 4 ila 6 arasında geri gelmişti. Ağustos sonu itibarıyla bu düşüşün % 8’lere kadar çıkabileceğini düşünüyoruz. Bunu aslında fiyatların üzerindeki köpüğün biraz daha inmesi olarak düşünmek lazım. Çünkü, otomotivdeki tedarik sorunlarından dolayı sıfır araç olmadığı için ikinci el fiyatlarda zirve yaşanmıştı. Araç bulan galeri ya da bireysel yatırımcı da yüksek fiyattan sıfır aracı satışa soktu. Yeni düzenleme ise ikinci el araç olarak fiyatların gerilemesine bir miktar daha etki ediyor. Çünkü, galeriler ellerindeki 1 milyon liralık aracı 1. 8 milyona artık koyamaz. Bunun sonucunda ikinci eldeki köpük fiyatlar biraz daha düşer” ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ ELDE FAHİŞ FİYATLARI ENGELLEYECEK”

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Erciş de yeni düzenlemeye destek verirken şu ifadeleri kullandı:

“Özel olarak son zamanlarda yetkili satıcılar üzerinde oluşan şikâyetler ve bunlarla birlikte rahatsızlıkların yok olması açısından yeni yönetmeliğin yarar sağlayacak bir önlem olduğunu düşünüyoruz. Piyasada yetkili satıcılardan sıfır araç alıp, anında ikinci elde fahiş fiyat ile satan kurumlar olduğu biliniyor.

Gerçek tüketicinin araçlara daha kolay ve uygun ulaşmasını sağlayabilmek için böyle bir önlemin, piyasadaki fahiş fiyatlı satışları durdurabileceğini ve fırsatçılığın önüne geçeceğini düşünüyoruz.

 6 ay 6 bin kilometre galericileri ayağa kaldırdı! İkinci el otomobil piyasasında yeni dönem başlıyor

EDİTÖR NOTU: Bu haber 15 Ağustos 2022 tarihinde saat 12.37'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,01 Türk Lirası, euro 18,47 Türk Lirası, altının gramı ise 1043 Türk Lirası değerinde.

Gram altın alanlar kâr yapamayacak! Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu korkuttu

İş arayanlara Avrupa’dan güzel haber! Danimarka’da 82 bin personel alınacak! Siz de Avrupa’da yaşayabilirsiniz…

Türk halkının gözdesi Ford Focus’a 55 bin lira zam! Araba sevdalılarını üzen haber! İşte 15 Ağustos 2022 fiyat listesi

 

 


Geri Dön