27 / 04 / 2024

6 yıl önce mahalle mahalle yıkım riski haritası çıkarılmıştı! Uzmanlar o ilçe için uyardı: Depreme dayanıksız!

6 yıl önce mahalle mahalle yıkım riski haritası çıkarılmıştı! Uzmanlar o ilçe için uyardı: Depreme dayanıksız!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Diyarbakır'daki Bağlar ilçesi 6 yıl önce uzmanlar tarafından  yıkım riski haritası çıkarıldığı ancak yetkililer tarafından dikkate alınmadığı ortaya çıktı.



Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde riskli 11 mahallesi için 2017 yılında olası büyük bir depremde oluşacak yıkıma dair inceleme ve araştırma yapıldığı ortaya çıktı. O günden bugüne bir adım dahi atılmayan ilçede en son meydana gelen Kahramanmaraş depreminden sonra binlerce yapı hasar aldı.

6 YIL ÖNCE YIKIM RİSKİ HARİTASI ÇIKARILMIŞ...

2017 yılında o dönem Dicle Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisleri Bölümü’nde olan Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu ve Yüksek Lisans Öğrencisi Bedri Polat’ın, Bağlar ilçesinin mahalle mahalle depreme karşı riskini içeren rapor niteliğindeki bir inceleme ve araştırmayı kamuoyuna açıkladıkları ortaya çıktı. 

ÇARPIK KENTLEŞMEYLE KÖTÜ YAPI STOKU!

Diyarbakır’ın sismik açıdan aktif bir bölgede yer aldığı ifade edilen araştırmada, buna karşılık nüfus açısından çok hızlı büyüyen bir şehir olmasından dolayı çarpık kentleşmenin yoğun olduğu ifade edildi.

Çarpık kentleşmeyle beraber kötü bir yapı stoku yarattığı ifade edilen araştırmada, bundan dolayı Diyarbakır’ın deprem açısından çok riskli bir bölge olduğu dile getirildi.

6 yıl önce mahalle mahalle yıkım riski haritası çıkarılmıştı! Uzmanlar o ilçe için uyardı: Depreme dayanıksız!

DEPREMDEN ÖNCE YAPILMASO GEREKENLER SUNULDU

Bu çalışma kapsamında, Diyarbakır’da nüfusun yoğun olduğu ve deprem dayanımı açısından yetersiz olan yapıların yoğun olarak bulunduğu bölgelerin tespit edildiğine dikkat çekildi.

Geleneksel yapılaşmanın yoğun olduğu Diyarbakır'da her dönem yapıların birbirine çok benzediği ve malzeme kalitesi de aynı şekilde benzediğine dikkat çekildi. 

Bütün yapıların Deprem Yönetmeliği kullanılarak detaylı deprem performans analizi yapılaması mümkün olmadığından hızlı yöntemlerden faydalanılan analizde bu yöntemler kullanılırken yazarların mevcut tecrübeleri de göz önünde bulundurulduğu belirtildi.

Sonuç olarak Diyarbakır’ın nüfus ve kötü yapılaşma açısından yoğun olduğu bölgelerinde bulunan yapıların deprem dayanımları değerlendirilerek,  yapıların durumu ve depremden önce yapılması gerekli olan çalışmalar için öneriler sunulduğu aktarıldı. 

6 yıl önce mahalle mahalle yıkım riski haritası çıkarılmıştı! Uzmanlar o ilçe için uyardı: Depreme dayanıksız!

MAHALLE MAHALLE RİSK DURUMU BELİRKENDİ

Bu inceleme ve araştırmaya göre çoğunda inşaat ruhsatının olmadığı gözlemlenirken;  Körhat Mahallesi’nin riski yüzde 100, Muradiye Mahallesi’nin riski yüzde 100, Fatih Mahallesi’nin riski yüzde 100, Yunus Emre Mahallesi’nin yüzde 100, Kaynartepe Mahallesi’nin riski yüzde 100, 5 Nisan Mahallesi’nin yüzde 100, Yeniköy Mahallesi’nin yüzde 90, Mevlana Halit Mahallesi’nin riski yüzde 70, Şeyh Şamil Mahallesi’nin riski yüzde 60, Selahattin Eyyubi Mahallesi’nin yüzde 20, yüzde yüz ruhsatlı inşa edilen Bağcılar Mahallesi’nin riski yüzde 5 olarak hesaplandı.

Deprem bölgesindeki KOBİ'lerin destek ödemeleri resmen başladı! KOSGEB desteğine başvuran hemen baksın!

Hatay’da son depremzede konutunu teslim alana kadar çalışmaya devam!

Bu il için yüksek deprem riski uyarısı!

Geri Dön