7 başlıkta yazlık konut trendleri!
Mayıs ayında ‘yazlık konut’a olan ilgi de dönemsel olarak yükselmeye başladı. Emlakjet, bu dönemde araştırma yapan alıcıların beklentilerine ışık tutan yazlık konut analizini hazırladı..
Türkiye’de en çok yazlık konut tercihi Kuşadası ve Didim’le öne çıkan Aydın’a olurken, onu Sakarya, Keşan, Bodrum, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir takip ediyor. Emlakjet verilerine göre, Türk halkı yazlık konutta kiralıktan çok satılık konutu tercih ediyor ancak bunun için 300 bin TL’nin altında bütçe ayırıyor. İşte 7 başlıkta en güncel yazlık konut trendleri:
Mayıs ayında vergi ve tapu harcı ile konut kredisi faizlerinde indirim yapılması, markalı konut üreticilerinin ise peşin ve kredili alımda yüzde 20 indirim başlatılması, hem satılık konut aramalarının hareketlendi, hem de yaza girmeden önce ‘yazlık konut’ araştırmaları arttı.
Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in, emlak ofislerine gelen hiçbir çağrıyı kaçırmama fırsatını veren ‘sektördeki ilk ve tek dijital sekreter hizmeti’ JETHAT üzerinden düzenlediği son kullanıcı anketi ve Emlakjet’in online arama verileri, yazlık konutta bu yılki alıcı trendlerine ışık tuttu.
Emlakjet verilerine göre, Türkiye’de en çok yazlık konut araması yapılan bölge, Kuşadası ve Didim’le öne çıkan Aydın oldu… Sakarya, Keşan, Bodrum, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir onu takip etti. Türk halkı yazlık konutta kiralıktan çok satılık konutu tercih ediyor ancak bunun için 300 bin TL’nin altında bütçe ayırıyor.
Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, yazlık konutla ilgili verileri 7 başlıkta şöyle analiz etti:
1- İşte yazlık konutta en çok tercih edilen bölgeler!
Emlakjet konut arama verilerine göre, genel yazlık konut aramalarında ilk 5’te sırayla Aydın (Kuşadası, Didim), Sakarya (Karasu), Keşan (Edirne) ve Bodrum yer alıyor. İzmir, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir de bu sırayı yakından takip eden bölgeleri oluşturuyor. Son 5 yıldaki konut satış fiyat artışı incelendiğinde en büyük artışın yüzde 102 ile görüldüğü Aydın, bugün yabancıların konut satın aldığı ilk 5 il içerisinde. Buradaki en gözde alanlar ise tarihi ve turistik güzellikleriyle Didim ve Kuşadası. Özellikle doğal güzellikleri, tarihi dokusu, kruvaziyer limanının bulunması, İzmir Havalimanı’na, Selçuk’ta yer alan Efes açık hava müzesine ve Meryem ana evine olan yakınlığı ile gözde olan Kuşadası’nda son dönemde Araplar da ziyaret ediyor.
Aydın’da Kuşadası’nda yazlık konut fiyatları metrekarede 2 bin 500 TL ile 5 bin 500 TL arasında değişirken, İzmir Urla’da 3 bin 500 TL’den başlangıç gösteriyor. Çeşme ve Alaçatı’da 10 bin TL’yi bulabiliyor. Bodrum Gümüşlük-Bitez bölgesinde fiyatlar 6 bin TL’den başlarken Yalıkavak’ta yine villa tarzı yapılarda 10 bin TL’nin üzerine çıkabiliyor. Yalova’da 2 bin-2.500 TL civarında seyreden fiyatlar, Çanakkale’de en uygun Gökçaada’da 2 bin TL’den başlayıp Bozcaada’da 5 bin TL’yi bulabiliyor. Ayvalık ve Edremit’le dikkat çeken Balıkesir’de başlangıç fiyatları Edremit’te 2 bin, Ayvalık’ta 3 bin 500 TL olarak yer alıyor. Antalya’da ise Konyaaltı’nda 2,500 TL’den başlayan fiyatlar Lara tarafında 6 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.
2- İstanbullu ve İzmirli Aydın’ı seviyor, Antalyalı Alanya’ya gidiyor
Emlakjet’in JETHAT üzerinden yapılan son kullanıcı anketine göre, İstanbullular, Ankaralılar ve Bursalılar için yazlık konutta zirvede Kuşadası nedeniyle Aydın var. Onu İzmir, Antalya ve Muğla izliyor. İzmirliler ise satılık konutta Aydın ve Muğla’ya yöneliyor. Ancak şehirde kiralık yazlık talebi de oldukça yaygın. İzmirli konut alıcıları için Konak, Buca, Bornova ve Karşıyaka’da dönemsel konut kiralamak revaçta. Ankete katılan Antalyalıların yüzde 50’si Alanya’da yazlık konut kiralamaya yöneliyor.
3- Yoğun çalışanlar İstanbul çevresinde nerelere bakıyor?
Yazlık konutta uzun sürelerde tatilleri olanlar için uzak bölgeler revaçta iken İstanbul çevresi, özellikle çok yoğun çalışanlar ve çocuklu aileler için en çok tercih edilen bölge. JETHAT anketine göre, Keşan, Şarköy, Enez, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova bu kesimin tercihi olarak öne çıkıyor. Ulaşım projelerinin ve altyapı yatırımlarının gelişmesi ile konutta seçeneklerin de artması, bu bölgelerde yazlığın ikinci konut olarak da görülmesine neden oluyor. İstanbul çevresine açılamayan İstanbullular’ın vazgeçilmez gözdesi ise Silivri, Şile ve Adalar…
4- Yazlık konut için 300 bin TL’den az bütçe ayrılıyor
JETHAT kullanıcı anketine katılanların yazlık konutu satın almak için ayırabilecekleri bütçe yüzde 68 oranla 100-300 bin TL aralığında yer alıyor. Kalan yüzde 32’lik kesim ise yazlık konuta 300 bin TL’den fazla bütçe ayırabilecek güçte olduğunu belirtiyor.
5- Önce fiyata, sonra lokasyon ve kaliteye bakılıyor
Ankete katılanların yüzde 59’u fiyatı yazlık konut seçimindeki ilk kriter olarak tanımlarken, önem sırasına göre onu lokasyon ve yapı kalitesi izliyor.
6- Satılık yazlık isteyenlerin oranı yüzde 86, kiralık isteyenlerinki yüzde 14
Yazlık konutu satın almak, her ne kadar bakım maliyetleri gerektirse de, Türk halkı sezonluk kiralamalarla ortalamadan daha yüksek kiralar ödemeyi tercih etmiyor. Bunun yanında Türk halkı, bir başkasının evinde konaklamaya da çok sıcak bakmıyor. Ayrıca yazlık konut, aynı zamanda ikinci konut, emeklilikte yaşanacak bir ev veya haftasonu şehrin kalabalığından kaçılacak bir yaşam alanı olarak da görülüyor. Emlakjet verileri yazlık konutta yüzde 84 oranında satılık yazlık, yüzde 10 oranında günlük kiralık ve yüzde 6 oranında kiralık yazlık tercih edildiğini ortaya koyuyor.
7- Emekliler ağırlıkta bakıyor, en çok talep edilen 3+1
Yazlık konuta en çok bakan kesimin yaş aralığı,yüzde 49 oranla 45-64 yaşları olmakla birlikte onu yüzde 33 ile 25-44 yaş arası kesim izliyor. Alıcıların yüzde 40’ı 3+1, yüzde 32’si 2+1 daire tipini tercih ediyor.
İpoteklide 4 ayda yüzde 30’luk düşüş faiz indirimleriyle gerileyecek
TÜİK’in bugün açıkladığı Nisan konut satışı verilerine göre, satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azalarak 103.087 oldu. İpotekli satışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,6 oranında azalarak 27.912 olurken (payı 27,1) Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 azalarak 47 bin 534’e düştü (payı 46,1). İkinci el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 düşerek 55 bin 553 adede geriledi. Bunlarla birlikte yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 artarak 2 bin 43 oldu.
Verileri değerlendiren Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, şöyle devam etti:
“Nisan’da hem faizlerin yükselmeye devam etmesi, hem de konjonktür nedeniyle Mart ayına benzer bir tablo bekleniyordu, Toplam satışta yüzde 9,9 azalış, bu açıdan öngörülen bir durum. Mart sonu itibariyle konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 1,23 oranına erişerek son 8,5 yılın rekorunu kırması da Nisan’da yüzde 27,1 olarak gelen ipotekli satış payının yılın 4 aylık dönemindeki en düşük pay olmasının nedeni. Sıfır konut satış payının yüzde 46,1’e yükselerek hem son 3 ayın ortalamasının hem de geçen yılın aynı döneminin üzerine çıkması ise olumlu. Geçen yılın bahar dönemindeki sıfır konut satışlarının tapuya döndüğünü görüyoruz. İkinci elde hala bir bekle-gör süreci olduğu, bu nedenle düşüş oranının yine sıfır konuttaki düşüşten daha yüksek seyrettiği görülüyor. Toplam verilere bakacak olursak, konut satışları 4 ayda yüzde 7,5 düşerek 406 bin 964 adede geriledi. İpotekli satış ise 4 ayda yüzde 30 düşerek 117.292 adede, sıfır konut yüzde 5,8 azalarak 186 bin 311 adede, ikinci el konut ise yüzde 8,9 azalarak 220 bin 653 adede indi. KDV, tapu harcı, bankaların faiz indirimi ve markalı projelerde başlayan yüzde 20 indirim dönemiyle satışlarda pozitif ivmenin Mayıs ayı itibarıyla alınacak sonuçlarda görülmeye başlanacağını öngörüyoruz. Yabancıya konut satışındaki artma trendi de, dövizdeki değer artışını yabancıların gayrimenkul yatırımı olarak değerlendirdiğinin bir göstergesi.”