09 / 01 / 2025

76 milyon 605 bin TL'lik 139 gayrimenkul tapu kaydı yok!

76 milyon 605 bin TL'lik 139 gayrimenkul tapu kaydı yok!

Sayıştay'ın 2015 Yılı Manavgat Belediyesi denetim raporunda belediyeye ait 139 adet gayrimenkulün tapu kayıtlarında bulunmasına karşın, belediye kayıtlarında yer almadığı tespit edildi.



MANAVGAT BELEDİYESİ 2015 YILI SAYIŞTAY RAPORU

BULGU: Taşınırlara İlişkin İşlem ve Kayıtların Taşınır Mal Yönetmeliği'ne uygun yapılmaması.

Manavgat Belediyesi muhasebe kayıtları ve ödeme emirleri üzerinde yapılan incelemede; İlk Madde ve Malzeme Hesabı'na kaydedilecek bir mal veya malzeme satın alındığında aynı ödeme emri belgesi üzerinde söz konusu hesaba hem giriş, hem de söz konusu hesaptan çıkış yapıldığı görülmüştür. Taşınır Mal Yönetmeliğimin 13'tinctive 30' uncu maddesinde yer verilen hükümler gereğince çıkış kaydının kullanım kaydıyla üç ayı geçmemek üzere yapılması gerekmektedir. Tüketimi henüz gerçekleşmemiş bir tüketim malzemesinin, muhasebe kayıtlarından alındığı anda çıkışının yapılması fiili miktar ile kayıtlı miktar arasında tutarsızlığa sebebiyet vermektedir. Böyle bir kayıt yöntemi Manavgat Belediyesi kesin mizanında İlk Madde ve Malzeme Hesabımın sıfır bakiye vermesine neden olmuştur. Taşınır işlem kayıtları ile ilgili diğer hatalı uygulama ise ilk madde malzeme niteliğindeki bazı taşınırlar için taşınır işlem fişi düzenlenmemesi ve İlk Madde ve Malzeme Hesabı' na kaydedilmeksizin doğrudan giderleştirilmesidir. 2015 yılı içerisinde alımı yapılan ve hesaba kaydedilmeden doğrudan giderleştirilen ilk madde ve malzemelerin toplam tutarı 2.018.337,85 TL'dir. 


TÜKETİLMEDEN MAL AUMI YAPILDI 

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği''nin 105'inci maddesi uyarınca kurum faaliyetlerinde kullanılmak veya tüketilmek üzere satın alman tüketim malzemelerinin öncelikle İlk Madde ve Malzeme Hesabı'na borç, ilgili hesaplara alacak, tüketim malzemelerinden tüketilmek amacıyla kamu idaresinin ilgili birimlerine verilenlerin veya kullanılanların taşınır 2. düzey detay kodu bazında düzenlenen onaylı listesinin üç ayı geçmemek üzere üst yöneticiler tarafından belirlenen dönemin son iş günü mesai bitimine kadar muhasebe birimine bildirilerek Giderler Hesabı'na borç, İlk Madde ve Malzeme Hesabına alacak kaydedileceği tabiidir. 


DOĞRUSUNU YAPTIK DİRENCİ 

Manavgat Belediyesi cevabında; bulgu maddesine konu olan taşınırların Taşınır Mal Yönetmeliği'ne uygun şekilde muhasebe kayıtlarına alındığı ifade edilmiştir. 

Sonuç olarak; Taşınır Mal Yönetmeliğime göre kamu idareleri tarafından kurum bünyesinde taşınırların yönetiminin sağlanması için ambar kurulması, taşınır kayıt ve kontrol yetkilileri ile taşınır konsolide görevlilerinin belirlenmesi ve ilgili defter, belge ve cetvellerin tutulması gerekmektedir. 

Bu hususları içeren bir taşınır yönetim sistemi kurulduktan sonra sistemin sağlıklı işleyebilmesi adına Yönetmelik'te ayrıca taşınırların kaydı, kayıt zamanı, kayıt değeri ve değer tespit komisyonu, satın alman taşınırların giriş işlemleri, tüketim suretiyle çıkış, taşınır giriş ve çıkış işlemlerinin muhasebe birimine bildirilmesi gibi konularda ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. 


HESAPLAR MALI YOK DİYOR 

v Manavgat Belediyesi tarafından Taşınır Mal Yönetmeliği'ne göre yukarıda kısaca vasıfları verilen bir taşınır sisteminin kurulması ve taşınırların kayıtlarının yapılması gerekmektedir. Bu yapılmadığı sürece bulguda belirtildiği üzere bir taşınır satın alındığında aynı ödeme emri belgesi üzerinde hesaba hem giriş, hem de söz konusu hesaptan çıkış yapılmaya veya doğrudan giderleştirmeye devam edilecektir. Böyle bir kayıt yönteminde ise, İlk Madde ve Malzeme Hesabı sürekli olarak sıfır bakiye verecektir. Taşınırların hemen tüketilmesi anlamına gelen bu durum belediye birimlerinde hiçbir taşınır bulunmadığı sonucunu doğuracaktır. Sonuç olarak kamu idaresi bünyesinde Taşınır Mal Yönetmeliği'ne uygun bir sistemin kurulmaması nedeniyle taşınırlara ilişkin kayıtların yine Yönetmelikte belirtilen kurallara uygun yapılmaması İlk Madde ve Malzeme Hesabı'nın doğru ve güvenilir bilgi içermesine engel olmaktadır. 


KAYITSIZ MALLAR 

BULGU: Manavgat Belediyesi'ne ait bazı taşınmazların muhasebe kayıtlarında yer almaması. 

Manavgat Belediyesine ait taşınmazların tapu kayıtları ile muhasebe kayıtlarında yer alan taşınmaz kayıtları üzerinde yapılan incelemede 139 adet taşınmazın tapuda Manavgat Belediyesi üzerinde gözükmesine rağmen muhasebe kayıtlarında yer almadığı görülmüştür. 

Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmeliğin "Kayıt ve kontrol işlemleri" başlıklı 5'inci maddesinde "(1) Taşınmaz kayıt ve kontrol işlemleri, kamu idarelerine ait taşınmazların mevcutlarla birlikte içinde bulunulan yılda çeşitli yollarla edinilenlerin ve elden çıkarılanların miktar ve değer olarak takip edilmesi amacıyla kayıt altına alınmasıdır. Kayıtların belgeye dayanması esastır. 


(2) Ek l'deki Kayıt Planının "Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar" başlığı altında yer alan taşınmazlar maliyet bedeli üzerinden, bu taşınmazlardan maliyet bedeli belirlenemeyenler ise rayiç değerleri üzerinden kayıtlara alınır..." hükmüne yer verilmiştir. 

Söz konusu hükümden anlaşılacağı üzere tapuda kayıtlı taşınmazların maliyet bedeli veya rayiç değer üzerinden muhasebe kayıtlarına alınması gerekmektedir. Manavgat Belediyesi'ne ait olup da 

muhasebe kayıtlarında yer almayan 139 adet taşınmazın maliyet bedeli veya rayiç değerinin tespit edilmesi için yaptırılan çalışmada bu taşınmazların toplam değerinin 77.420.218,60 TL olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu taşınmazların 111 adedi arazi ve arsa niteliğinde olup toplam değeri 74.605.169,14 TL, 12 adedi yer alt ve yer üstü düzeni niteliğinde olup toplam değeri 1.931.946,32 TL, 16 adedi ise bina niteliğindeki yapılardan olup toplam değeri 883.103,13 TL'dir. 


ARSA VE BİNALAR 

Sonuç olarak Manavgat Belediyesine ait olan taşınmazların muhasebede yer almaması nedeniyle 250 Arazi ve Arsalar Hesabı 74.605.169,14 TL, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı 1.931.946,32 TL ve 252 Binalar Hesabı 883.103,13 TL eksik tutarda çalışmıştır. 

Manavgat Belediyesi cevabında; bulgu doğrultusunda Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'ne 25.04.2016 tarih ve 1889 sayılı yazı ile bulguda belirtilen eksikliklerin bildirildiği, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nün Mali Hizmetler Müdürlüğü'ne 06.05.2016 tarih ve 632 sayı ile vermiş olduğu kayıtlar doğrultusunda bahse konu taşınmazların muhasebe kaydına alındığı ifade edilmiştir. 

Sonuç olarak; Kamu idaresi cevabının ekinde yer verilen muhasebe işlem fişlerinden bulguda belirtilen taşınmazların 06.05.2016 tarihli muhasebe işlem fişleri ile ilgili muhasebe hesaplarına kaydedildiği anlaşılmıştır. Ancak 2015 yılı hesap ve işlemleri açısından ilgili taşınmaz hesaplarıyla ilgili olarak mali tablolarda hataya neden olunmuştur. 


YAPILAN İŞLER HATALI KAYITTA 

BULGU: Bazı yapım işlerinin muhasebeleştirilmesinde Yatırımlar Hesabı'nın kullanılmaması. 

Manavgat Belediyesi tarafından ihale ile yüklenicilere yaptırılan bazı yapım işlerine ait hakediş bedellerinin Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı'nın kullanılarak muhasebeleştirilmesi gerekirken, doğrudan hesaba borç kaydedilerek giderleştirildiği görülmüştür. 

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği'nin 180' inci maddesinde Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı'nın yapımı süren maddi duran varlıklar için yapılan her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerin; geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihte, diğer hallerde için fiilen tamamlandığını gösteren belgenin düzenlendiği tarihte, ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılıncaya kadar izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir. 


Yapımı devam eden maddi duran varlıklara ait her türlü gider öncelikle Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı'nda muhasebeleştirilir; o işe ait geçici kabul yapıldıktan sonra da hesabın bakiyesinde yer alan tutarlar, muhasebe işlem fişi ile ilgisine göre 251 ve 252 nolu hesaplara aktarılarak söz konusu iş için 258 nolu hesap kapatılmış olur. Böylelikle henüz yapım aşamasında olan duran varlıklar ile yapımı tamamlanan duran varlıkların birbirinden ayrı şekilde raporlanarak bunlardan yararlanacak olanların doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır şekilde düzenlenmesi sağlanmış olur. 


DÜZELTME YAPILDI 

Bu bağlamda yapılan incelemede Manavgat Belediyesi anaokulu ve çocuk kültür merkezi yapılması işinde 873.71 1,92 TL'nin, Manavgat Ahmetler Mahallesi'ne parke ve bordür işleri yapılması işinde 369.766,51 TL'nin, Kepez Mahallesi camisine çelik çatı yapılması işinde 108.444,71 TL'nin, Yukarı Işıklar Mahallesine çelik konstrüksiyondan imal kapalı alan ve çevre düzenlemesi işinde 67.538,22 TL'nin Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı'na kaydedilmesi gerekirken giderler hesabına kaydedildiği tespit edilmiştir. 


1.419.460,65 TL'LİK EKSİK TUTAR 

Manavgat Belediyesi cevabında; denetim bulgusuna konu olan yapılmakta olan yatırımlar hesabının çalıştırılmaya bağlandığı ifade edilmiştir. 

Sonuç olarak; idare tarafından gönderilen yazı ekindeki muhasebe işlem fişlerinden bulguda belirtilen tutarların Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı'na 26.04.2016 tarihli muhasebe işlem fişleri ile alındığı anlaşılmıştır. Ancak 2015 yılı hesap ve işlemleri açısından hesabın 1.419.460,65 TL eksik tutarda yer alması nedeniyle mali tablolarda hataya neden olunmuştur. 

Denetim görüşü ise şu şekilde dile getirildi; Manavgat Belediyesi'nin 2015 yılma ilişkin yukarıda belirtilen ve ekte yer alan mali rapor ve tablolarının, "Denetim Görüşünün Dayanakları" bölümünde açıklanan nedenlerden dolayı "Taşınırlar" ile "Maddi Duran Varlıklar" hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğm ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır.


62 OTELİN İŞGALİ VAR 

BULGU: Manavgat Belediyesi 'nin hüküm ve tasarrufu altındaki bazı yerlerin işgali nedeniyle fuzuli işgallerden ecrimisil alınmaması. 

Manavgat İlçesi sınırları içerisindeki belediyenin hüküm ve tasarrufu altındaki park, yeşil alan, meydan gibi yerlerin bazı oteller tarafından bar, otopark, bahçe, şezlong alanı vb. olarak işgal edildiği ancak bu işgal nedeniyle otel sahiplerinden ecrimisil alınmadığı tespit edilmiştir. İşgallere ilişkin denetim dosyasında ve belediye idaresinde bulunan listeye göre 62 adet otelin belediyenin hüküm ve tasarrufu altındaki 208.649,88 metrekare alanı işgal ettikleri anlaşılmıştır. 


208.649,88 M2 İŞGAL ALTINDA 

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Belediyelerin yetkileri ve imtiyazları" başlıklı 15'inci maddesinin sondan ikinci fıkrasında, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75'inci maddesi hükümlerinin belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı, yasanın gönderme yaptığı 2886 sayılı Yasanın 75'inci maddesinde ise, Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların, gerçek ve tüzelkişilerce işgali üzerine, fuzuli Şagilden, bu Kanunun 9'uncu maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, 13'üncü maddesinde gösterilen komisyonca takdir ve tespit edilen ecrimisilin isteneceği, ecrimisil talep edilebilmesi için, Hâzinenin işgalden dolayı bir zarara uğramış olmasının gerekmediği ve fuzuli şagilin kusurunun aranmayacağı hüküm altına alınmıştır. 

3194 sayılı yasa uyarınca bedelsiz terklerle ve düzenleme ortaklık payları (D.O.P.) sonucu elde edilen bu kabil sahaların başka maksatlarla kullanılmalarına olanak bulunmamaktadır. 

Bu alanların belediye adına tapuya tescili olanağı bulunmamakta ise de; imar planlarında münhasıran park, yeşil alan, ağaçlandırılacak alan ve meydan 

olarak belirlenen bu yerlerin mülkiyetinin iktisabına gerek kalmaksızın imar programları çerçevesinde, niteliğine uygun şekilde tesisinden, işletilmesinden ve korunmasından doğrudan doğruya belediye sorumludur. 

5393 sayılı Belediye Kanunumun 79'uncu maddesinin l'inci fıkrasında yer alan, "Diğer kanunlarla getirilen hükümler saklı kalmak üzere, mezarlıklar ile belediye sınırları içinde bulunan ve sahipsiz arazi niteliğinde olan seyrangâh, harman yeri, koruluk, dinlenme yerleri, meydanlar, bataklık, çöp döküm sahaları, yıkılmış kale ve kulelerin arsaları ve enkazı ve benzeri yerler belediyenin tasarrufundadır." hüküm uyarınca, yukarıda bahsedilen yerlerin henüz fiilen park/yeşil alan/ağaçlandırılacak alan olarak kullanılmasa da belediyenin hüküm ve tasarrufunda olması nedeniyle, fuzuli işgalden korunması, fuzulen işgal edilmesi durumunda, fuzuli işgalin ortadan kaldırılması ve şagilden ecrimisil talep edilerek 6183 sayılı Yasaya göre tahsili yoluna gidilmesi gerekmektedir. 


1.504.853, 48 TL'LİK TAHSİLAT BEKLEMEDE 

Manavgat Belediyesi cevabında; bulguya konu edilen belediyenin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar için Ecrimisil Komisyonu kurulduğu, bu komisyonun çalışmaları doğrultusunda ilgili firmalara 7.202.796,50 TL ecrimisil tahakkuk ettirildiği, bu tutarın 5.068.275,64 TL'sinin tahsil edildiği, geriye kalan 1.504.853,48 TL'nin 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'na göre takibe başlandığı, iki işletmenin ise konuyu yargıya taşıyarak yürütmeyi durdurma kararı aldığı, yargı sürecinin sonucuna göre hareket edileceği ifade edilmiştir. Sonuç olarak Kamu idaresi cevabı ve ekindeki belgelerden, bulguda tespit edilen hususlara ilişkin olarak gerekli çalışmaların yapıldığı anlaşılmıştır.


Hürses


Geri Dön