29 / 04 / 2024

8 maddede site genel kurullarında oylama detayları!

8 maddede site genel kurullarında oylama detayları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site genel kurullarında oylama detayları" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



1.    Siteler, kanunun ve kanuna muhalif olmayan yönetim planlarına muhalif olmayan kat malikleri kurulunun kararlarıyla yönetilir.

2.    Yukarıdaki cümle çok net olarak, esas ve usule dikkat edilerek alınan kurul kararlarının ciddi anlamda hakimin müdahalesine gerek kalınmaması hatta basiretli hukukçulara danışması durumunda da davaya konu edilmemesi telkinini verecek sağlamlıkta olmasını sağlar.

3.    Bir anagayrimenkulun ezber geçerli toplam oy sayısı, o gayrimenkuldeki bağımsız bölüm sayısı kadardır.

4.    Usulüne uygun çağrı ve açılışı yapılmış kurul toplantılarında, her malik, her bir bağımsız bölümü için, arsa payına bakılmaksızın bir oy hakkına sahiptir.

5.    Bir malik yukarıdaki ezber geçerli toplam oy sayısının 1/3-ünden fazla oy kullanamaz. Böyle bir durum varsa, kurula esas  geçerli toplam oy sayısı yeniden hesaplanır.

6.    211 bağımsız bölümü bulunan bir anagayrimenkulde 137 tane bağımsız bölüme sahip olan bir malik, ancak 211/3=70,33=70 kadar oy kullanabilir. Bu durumda kurula esas oy geçerli oy sayısı tekrar belirlenir ve tutanaklara geçer: 211-70=74 ve 74+70=144. Bu kurulda yapılacak oylamada oy birliği 1oranı yani kurula esas geçerli toplam oy sayısı 144-dür ve kanunda oyla ilgili konmuş olan kısıtlamalar ve ölçüler bu oy sayısı üzerinden yapılır.

7.    Ancak, vekalet konusundaki %5 hesabı, yukarıda ki örneği tekrarlarsak yine 211 üzerinden hesaplanır:211x0.05=10.55 =10 olarak yapılır.

8.    Sağlıklı ve Hakimin Müdahalesine asgari açıklıkta bir kurul, tüm bu konuların, toplantı heyetince, kurula karşı açıklanarak, kurul tutanağının giriş bölümüne diktesi ile mümkün olur.      

www.konutsitesiyonetimi.com


13 maddede site toplantılarında vekalet kullanımı!


Geri Dön