08 / 05 / 2024

9'uncu imar affına Şehir Plancıları Odası'ndan tepki! İmar barışında son durum!

9'uncu imar affına Şehir Plancıları Odası'ndan tepki! İmar barışında son durum!

Büyük Birlik Partisi  Ankara  Milletvekili Mustafa Destici, İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM'ye sundu ve imar affı yeniden gündeme geldi. TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, imar affı teklifi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapıldı. İşte ayrıntılar...



TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, imar affı teklifi ile ilgili yapılan açıklamada "Bugüne kadar kent toprağı üzerinde kısa vadeli seçim kaygıları nedeniyle hayata geçirilen ‘imar afları’ sınırlı sayıda kişiye yönelik umut yaratırken, geniş kitlelerin uzun vadede yaşamlarını ise etik, ahlaki, fiziki ve ekonomik açıdan olumsuz şekilde etkilemektedir" ifadelerine yer verildi ve imar aflarıyla bir avuç kesimin sebepsiz zenginleşmesinin önünün açıldığına dikkat çekildi. 

Sözcü'den Fırat Fıstık'ın haberine göre; "Mevcut kanun ve yönetmeliklere aykırı şekilde yapı yapmış kitlelerin kamu arazileri üzerinde yarattıkları yıkım ve tahribat görmezden gelinmekte, zamanında hukuka aykırı tavır içerisinde bulunan kitleler açık şekilde ödüllendirilmektedir" denilen açıklamada, hayata geçirilen her imar affının, emeğiyle geçinen ve bugüne kadar kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde hareket eden toplum kesiminin adalete ve kanunlara olan güvenini sarstığı belirtildi.

9 uncu imar affına Şehir Plancıları Odası ndan tepki! İmar barışında son durum!

Açıklamada, TBMM’ye sunulan kanun değişikliği teklifinde, kanun yapma tekniği açısından da aykırılıkların bulunduğu vurgulandı. 

Kanun değişiklik teklifine ilişkin hazırlanan gerekçe ile kanun metni arasında açık bir uyumsuzluk olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Kanun teklifiyle yapılan bir senelik bir farklılığa dayanarak imar affının süresinin 2022 yılına kadar uzatılmasına yönelik düzenleme, açık şekilde aynı kanuna ilişkin TBMM’ye sunulan gerekçe ile çelişmektedir" ifadeleri kullandı. 

Mağduriyet yaşadığı iddia edilen vatandaş ve aile sayısının yüz binler ve binler gibi rakamlarla ifade edildiğinin altı çizilen açıklamsda, bu kanun teklifinin yaratacağı yıkım sebebiyle bugüne kadar usulüne uygun olarak mülk edinen milyonların gündelik yaşamlarında ve toplumsal adalet duygusunda yıkım yaratacağı ileri sürüldü. 

9 uncu imar affına Şehir Plancıları Odası ndan tepki! İmar barışında son durum!

Açıklamada, "Afetler ülkesi gerçeği göz ardı edilerek fen ve sağlık kurallarına uymayan, imar planlarına aykırı sağlıklı olmayan yapılarla birlikte güçlendirme dahi yapılmamış yapıların yasallaştırılması, olası bir depremde ülkemizi yeniden geri dönülemez hasarlarla karşı karşıya bırakacaktır" denildi ve TBMM’ye sunulan ilgili Kanun Değişikliği Teklifi’nin geri çekilmesini ya da genel kurula geldiği takdirde toplumsal refahı gözeterek ilgili tüm siyasi parti temsilcileri tarafından reddedilmesi istendi. 

9'uncu imar barışı geliyor mu? İmar affı Meclis'te! 

İmar barışıyla ilgili şok gelişme! Resmen Meclis'e geldi! İmar Kanunu değişecek mi?

İstanbul Boğazı'na imar affı gelecek mi? Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!


Geri Dön