07 / 01 / 2025

‘Mülk sahipleri şimdi hayal ettikleri fiyatlara ulaşamama telaşında‘

‘Mülk sahipleri şimdi hayal ettikleri fiyatlara ulaşamama telaşında‘

Realty World'ün Türkiye Genel Müdürü Işıkören, global dalganın kendilerine yaradığını ve 2 haftada işlem hacminin yüzde 20 arttığını belirterek, "Ancak mülk sahiplerinde fiyat düşürmeye mecbur kalmanın endişesi başladı" dedi ..




 




Geçtiğimiz aylarda Türkiye lisansını Garanti Koza'nın satın aldığı ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Realty World, son iki haftada işlem hacmini yüzde 20 artırdı. Şirketin Genel Müdürü Hilmi Işıkören, bu durumu, dış piyasalarda yaşanan krizin Türkiye'ye etkileri konusunda endişeler taşıyanların gayrimenkulde bekleme potasından çıkıp alım hareketini başlatmasına bağlıyor. "Faizlerin düşmesini bekleyenler bunun zora girdiğini fark edince alıma geçti" diyen Işıkören, bu dönemden sonra satılık ve kiralık konutlarda kolay kolay fiyat artışı olmayacağı görüşünde. Işıkören'in piyasaya ilişkin tespiti ise şöyle: "Alıcı pazarına dönüşüyoruz. Ancak piyasa şartları nedeniyle mülk sahipleri de fiyat telaşına girdi. Sonradan indirime gitmek yerine kabul edilebilir fiyatlar belirlenmeli."

* Piyasanın son durumu satış ve kiralamalara nasıl yansıdı?
Benim öngörüm ABD'de yaşanan bu krizin Türkiye'deki gayrimenkul piyasasına pozitif etki edeceği yönünde. Ülkemizde yıllık konut ihtiyacı 600 bin. Bir de buna 4 milyon adet olarak ifade edilen ertelenmiş talebi eklediğimizde ortaya çıkan manzara açık. Çünkü ihtiyaç sahiplerinin çoğu alımı erteledi. Banka kredilerinde faizlerin düşmesini bekledi. Ancak bugün mevcut durumu korumanın bile zorlaştığı görülüyor. Dolayısıyla insanlar beklemekten vazgeçecek. Realty World ofislerinden aldığımız rakamlar da bunu söylüyor. İki haftadır işlem hacmimiz yüzde 20'yi aşan oranlarda arttı. Hem kiralama hem de satış işlemlerimizde ciddi hareket var.

'ALICISIZ EVİN ADI ÇIKMASIN'

* Fiyatlarda nasıl bir şekillenme olmasını bekliyorsunuz?
Talebin olduğu yerde fiyatların artması beklenen bir şey. Örneğin, kiralık mülklerde öğrencilerin ev aradığı dönemler mutlaka fiyat yükselir. Fakat bundan sonra kimsenin kolay kolay zam yapacağını, büyük artışlar olacağını düşünmüyorum. Seçme şansı var artık. Herkes seçtiği evi alacak, kiralayacak. İyice yükselmesinden şikayet edilen arsa fiyatları için de aynı şey geçerli. Zaten bu kadar yüksek fiyatla kendi kendilerini baltalıyorlar. Ama artık zor. Çünkü müteahhit de işin bilincine vardı.

* Müşterilerinizde mülkünün ucuza gitmesi endişesi gözlüyor musunuz?

Tabii ki böyle bir telaş var. "Herkes borcu kadar fiyat ister" diye bir laf kullanılır. Mülk sahiplerinde hayallerindeki fiyata ulaşamama telaşı, kaygısı başladı. Oysa hayal edilen fiyat doğru fiyat değildir. Doğru fiyatı belirlemek için pazara bakmak gerekir. Bölgedeki evler en son kaçtan kiralanmış, satılmış? Özellikler neler? Sonradan fiyat düşürmek evi dillendirir. Her hata evin piyasada isminin çıkmasına neden olur. Sonradan fiyat düşürmek de hiç akıllıca değil.

Geri Dön