28 / 04 / 2024

A. Yavuz İnşaat, Şanlıurfa'yı kentsel dönüşümle tanıştırdı!

A. Yavuz İnşaat, Şanlıurfa'yı kentsel dönüşümle tanıştırdı!

Gecekonduların çirkinliğiyle anılan Şanlıurfa Karşıyaka Mahallesi'ni kentsel dönüşümle tanıştıran A.Yavuz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Yavuz, 11 yıla sığdırdıkları başarı öyküsünü anlattı.



2005 yılından bu yana Şanlıurfa'da 465 aileyi daire sahibi yaptılar. Gecekonduların çirkinliğiyle anılan Karşıyaka Mahalle'sini kentsel dönüşümle tanıştırdılar. A.Yavuz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Yavuz, 11 yıla sığdırdıkları başarı öyküsünü GAPGündemi ile paylaştı.


A. Yavuz İnşaat sektöre kaç yılında giriş yaptı?

Sektöre 1991 yılında Ankara'da giriş yaptık. O zaman ki firma adımız "Şanlıurfalılar" dı. Genel itibariyle okul inşaatları ve okul onarım projelerine bakıyorduk. Daha sonra konut inşaatlarına da başladık. Pek çok başarılı projeye imza attık. Bu işin inceliğini Ankara'da öğrendik.


Şanlıurfa'ya ne zaman dönüş yaptınız? 

Şanlıurfa'ya 11 yıl önce yani 2005 yılında giriş yaptık. Bu giriş temelli bir dönüş sayılmazdı. Çünkü Ankara'da devam eden projelerimiz vardı. Babam ve ağabeylerim oradaki inşaatlarla ilgileniyorlardı. Urfa'ya giriş yapmayı ben arzu ettim. Çünkü Urfa bizim ata toprağımız. Bu topraklarda dikili bir taşımız olsun istedik. İnşaatlarımızda hareket ettiğimiz temel prensip bu oldu. İlk olarak 24 Metre güzergahında kendi arsalarımızda inşaatlara başladık. Konutlarımız Urfa halkı tarafından büyük bir beğeniyle karşılandı. İlk blok tamamlanınca 2 blok daha yaptık. İnşa ettiğimiz konutlar kaliteli ve sağlam olduğu için satış konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadık.


Urfa'da yapmış olduğunuz ilk inşaatın size hissettirdiği duyguyu bizimle paylaşır mısınız? 

İlk inşaatımızı sohbetimizin başında ifade ettiğim gibi tek bina üzerinde 24 Metre Caddesi'nde yaptık. Bu inşaatın alt katı dükkanlardan oluşuyordu. Üst katlarında ise aralarında dubleks katların bulunduğu 9 daire yapıyorduk. Etrafımdaki inşaatlara bakıyordum bir yandan onları inceliyordum. Başlamış olduğumuz inşaatı bir an önce bitirmek istiyordum. "Kapılar pencereler ne zaman takılacak" diye kendi kendime sorular soruyordum. Gece gündüz şantiyedeydim. Ben orada hem bekçilik yapıyordum, hem ustaların yanında çalışıyordum. Duvarların ve betonların sulamasını yapıyordum. Dairelerden birinin odasını yapıp akşamları orda kalıyordum. 9 ay içerisinde o inşaatı tamamladık. Proje bittiğinde ise içim içime sığmıyordu.


Temelli dönüş kararını nasıl aldınız? İnşaat sektörü aynı zamanda riskli bir sektör. Kurulu bir düzeni bırakıp yeni bir düzen oluşturma riskini göze almak sizi endişelendirmedi mi?

Ben Urfa'daki ilk blokları inşa ederken 23 yaşındaydım. O dönemde Urfa'da ciddi bir potansiyel bulunduğunu ve piyasada kurumsal bir firma açığı olduğunu gördüm. Kendi kendime "Biz bu açığı kapatabiliriz" dedim. Bu düşüncemi ailemle paylaştım. Dediğiniz gibi inşaat işi riskli bir iş. Ailem ilk etapta sıcak bakmadı. Burada kalıp inşaatları devam ettirme isteğimi babamla istişare ettim. O bana dedi ki, "Sen burada yapamazsın devam edemezsin" Yaşım çok genç olduğu için sözümü kabul ettiremiyordum. Üçüncü inşaatımdan sonra ailem kararlarımın arkasında durmaya başladı. Çevremizdeki insanlar bazen bugün bile "Bu inşaatları gerçekten bu çocuk mu yapmış" diye yorumda bulunuyorlar. 8. inşaatımı tamamladığımda bile bana şüpheyle bakanlar oldu. Hamd olsun Allah'a, bizi mahcup etmedi. Ailemi ikna ettim ve ardından memleketimize temelli dönüş kararı aldık.


A.Yavuz İnşaat bir aile şirketi olarak nasıl bir yönetim tarzı benimsedi?

Ben ve 2 ağabeyim çekirdekten yetişmeyiz. Babam Ankara'da taşeron olarak işler alıyordu. Biz de küçüklükten beri onunla beraber şantiye alanlarına gidip geliyorduk. Yani inşaatla ilgili her konaya hakim bir şekilde yetiştik. Bu mesleğin inceliğini öğrendik. Şirketimiz bir aile şirketi. Kısa sürede bu denli mesafe alabilmemizi, aile olarak çalışmamızın bir rahmeti ve bereketi olarak görüyorum. Babamız Abdurrahman Yavuz şirketimizin Kurucusu ve Onursal Başkanı'dır. Ben (Kadir Yavuz) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. Ortanca ağabeyim İshak Yavuz, Muhasebe-Beton ve Gelir-Gider Uzmanı olarak görev yapıyor. Büyük ağabeyim Fuat Yavuz ise Şantiyelerimizin denetimi görevini yürütüyor. Herkes bu mekanizma içinde kendi işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Babamız bizleri denetliyor. Tecrübesiyle bizlere yol gösteriyor. Aile şirketi olmamızın bize birçok katkısı var. İşimizi temiz ve kaliteli yapıyoruz. Bu nedenle inşaatlarımız daima rağbet görüyor.


Projelerinizde birlikte çalıştığınız ekip arkadaşlarınız ve işçilerinizle nasıl çalışıyorsunuz? 

Ankara'dan Urfa'ya ilk gelişimde piyasayı ve insanları tanımıyordum. Babam beni kalıpçı ve demirci ustaları ile tanıştırıp 'Ben Ankara'ya gidiyorum bu iş sana emanet' dedi. Tabi Ankara'daki sektör uli buradaki bir olmuyor. Ankara'da müteahhit çiviyi ve kalıbını kendisi alır. Ustalar yevmiye ile çalışırdı. Ama burada farkı bir çalışma şekli var. Ustalar metre üzerinden çalışıyor ve kalıbını malzemesini kendisi getiriyor. Bu şekilde daha kolay oldu bizim içi. Malzeme biriktirme veya depolama külfeti üzerimizden kalkmış oldu. Ben ilk 3 inşaatımda ustalara ayak uydurdum. Urfa'da sektöre yeni atılanlar ustaların tarifiyle iş yaparlar. Başka türlü yapamazlar. Bize de işi bilen arkadaşlar denk geldi. O ustalarımızla 11 yıldır yola devam ediyoruz. Temiz insanlarla iş yapıyorsanız bir ekip olmayı, aile olmayı başarabiliyorsunuz. Kalıpçımız keza öyle. Çalıştığımız ekip arkadaşlarımız 11 yıldır bizimle birlikte yol yürüyen insanlardan oluşuyor.


İnşaatlarınızın büyük bir çoğunluğu Karşıyaka Mahallesi'nde bulunuyor. Eskiden gecekonduların çirkinliğiyle anılan bu mahalleyi kentsel dönüşümle tanıştırdınız. Bu süreç sizin için zor olmadı mı? Neden Karşıyaka? Bu tercihin özel bir sebebi var mı?

Karşıyaka ve Sırrın Mahalleleri, bizim atalarımızın toprak edindiği ve daha sonra bu toprakları tarla halindeyken sattıkları araziler üzerine kurulu. Karşıyaka'da ilk 2 inşaatımızı yaptığımda değişik bir duyguya kapılmıştım. "Eski arazilerimizi geri alıyoruz" demiştim. Büyüklerimiz buradaki imarları ve gelişmeleri bilemeyerek ellerindeki arazileri satmışlar. Şimdi biz bu arazilerin üzerine yeni bir şehir inşa ediyoruz. Bu bizim için büyük bir onur kaynağı. Karşıyaka'ya inşaat için giriş yaptığımızda çok sıkıntı yaşadık. Elektrik, telefon, kanalizasyon ve doğal gaz altyapısı yoktu.Yol yoktu. Ama bunları hiç sıkıntı yapmadık. Konutlarımızı hızla inşa ettik. Bize güvenerek sattığımız dairelere yerleşen insanlara da 1-2 yıl içinde tüm bu altyapı sıkıntılarının giderileceği sözünü verdik. Karşıyaka'yı 2 etaba ayırdık. Belediyelerimizle ve elektrik dağıtım şirketiyle yaptığımız yazışmalarla bu sıkıntıları aşmaya çalıştık. Karşıyaka birinci etapta tüm bu sıkıntılar giderildi. İkinci etapta 28 blok inşaatına başladığımızda yine benzer sıkıntılar yaşadık. İnsanlara verdiğimiz sözün yerde kalmaması için kendi cebimizde çok büyük meblağlar ödeyerek altyapı eksiklerini giderdik. Elhamdullillah büyüyoruz ve daha da büyümeye devam edeceğiz.


Sizin Urfa'ya açılmaya başladığınız yıllarda Karaköprü daha favoriydi. Karaköprü'de inşaat yapmayı hiç düşünmediniz mi?

Açıkçası Karaköprü'yü hiç düşünmedim. Dediğiniz gibi o dönemde Karaköprü çok favoriydi. İrili ufaklı birçok inşaat firması Karaköprü'ye hücum etmişti. Ben bunu ilerde çarpık kentleşmenin bir işareti olarak algılamıştım ve nitekim tahminimiz doğru çıktı. Şuan Karaköprü birçok insan için soğuk, silüeti bozuk ve çarpık bir kentleşmeyi ifade ediyor. Biz Karşıyaka'da böylesi bir yanlışa düşmedik. Binaların arasında boşluk bıraktık. Sitelerin içersinde mümkün mertebe yeşil alan, otopark ve çocuk parkı olsun istedik. Karşıyaka, Karaköprü'ye oranla şehir merkezine daha yakın. Biz de ailemizle birlikte Karşıyaka'da daha doğrusu insanların isimlendirdiği şekliyle Yavuz Kent'te oturuyoruz ve burada olmaktan dolayı son derece mutluyuz.


A.Yavuz İnşaat Urfa'da şimdiye kadar kaç daireyi müşterileriyle buluşturdu?

Şimdiye kadar inşa ettiğimiz bloklarda 465 daireyi müşterilerimize teslim ettik. Tabi bu bloklarda iş yeri ve dükkan olarak tasarlanan yapılar da var. Dükkan ve iş yerleri bu rakama dahil değil. Şuan 465 aile bizim teslim ettiğimiz dairelerde yaşıyor. Hiçbirinden herhangi bir şikayet almadık dairelerle ilgili. Biz işimizi severek yapıyoruz. Yaptığımız işlerden zevk alıyoruz. İşinizi düzgün ve severek yapınca da başarı kendiliğinden geliyor.


İnşa ettiğiniz konutlar her kesimden insana hitap ediyor mu? Konutlarınızın fiyat aralığı nedir?

Çok lüks projelerimiz de var üst segment konutlarımız da var. Daire fiyatlarımız 140 bin TL'den başlıyor ve 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Mümkün mertebe vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Uygun fiyatlar sunarak onların daire sahibi olmalarına katkıda bulunmak istiyoruz.


Ödeme noktasında müşterilerinize kolaylık sağlıyor musunuz?

Bankalarla anlaşmalarımız var ama diğer firmalar gibi değil. Faiz oranı bu şu diye reklam yapmıyoruz. Dolambaçlı yollara sapmıyoruz. Vatandaş bankadan faizsiz konut kredisi aldığını düşünüyor. Ancak banka babasının hayrına insana para vermez. Faizini her türlü vatandaştan çıkarıyor. Mesela vatandaş 150 bin TL'lik bir daireyi konut kredisiyle almaya kalktığında bu daire ona 200 bin TL'ye geliyor. Bu muteahhid ile bankalar arasında olan anlaşmadır. Banka krediyi vermeden önce müteahhidi arar ve vatandaşın alacağı daire fiyatını beraber belirlerler. Banka krediye karşılık alacağı faiz parasını belirleyerek o fiyatın içine ekler. Biz bunun önüne geçmek için bankalarla ekspertiz aracılığıyla fiyat anlaşması yapıyoruz. Yani dairemizin fiyatını ekspertiz yani 3. bir mekanizmanın denetimine tabi tutuyoruz. Bu şekilde müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Bir de dairelerimiz hızlı bir şekilde satıldığı için talep edenlere 'yüzde 50'si peşin, kalanı daire tesliminde' ödeme seçenekleri sunuyoruz. Müşteriye yardımcı olmamız gerekiyor. Biz yılda 200 tane daire yapabiliriz. Ama alan arkadaşlar ömrü hayatında belki de bir kez daire alıyor. Bunun için kimsenin günahını vebalini almanın bir mantığı yok. Biz işimizi düzgün yapalım. Kimse bizim yüzümüzden mağdur olmasın.


Piyasada birçok inşaat firması var. A.Yavuz İnşaatı rakiplerinden farklı kılan bir yönü bir özelliği var mı?

A.Yavuz İnşaat bir aile şirketidir. Daha önce de söylediğim gibi biz müşterilerimize satmış olduğumuz dairelerde yaşıyoruz. Bizim içimize sinmeyen hiçbir projeye imza atmadık. Müşterilerimizle iç içeyiz. Gecekondu mahallesini yıkarak yeni bir şehir inşa ettik. Bu riski herkes göze alamaz. 'Yavuz Kent' diye bir marka şehir kurduk. Şuan projelerimizin yer aldığı bu semtte 4 ayrı destek ofisi kurduk. Daire tesliminden sonra servis ve garanti süreci devreye giriyor. Daireyi alan vatandaş herhangi bir sıkıntı veya problemle karşılaşırsa bu destek ofislerine başvuruyor ve eksiği anında gideriliyor. Daireyi teslim ettikten sonra müşteriyi mağdur eden birçok firma var piyasada. Biz onlardan değiliz. Daireyi müşteriye teslim ettikten sonra bile müşteriye yardımcı oluyoruz. Bildiğimiz kadarıyla piyasadaki hiçbir firma kendi yükümlülüğü olmayan alanlara kendi cebinden 9,5 milyon TL para harcamamıştır. A.Yavuz İnşaat'ın farkı budur. Bir camimiz eksikti burada büyük bir cami yaptık. Babamın da hayaliydi büyük bir cami yapmak. Bunun yanında inşallah yakın zamanda hafız yetiştirilmesi için 8 katlı yatılı Kur'an kursu yapmayı düşünüyoruz. Bu kalite anlayışı bize daima müşteri getiriyor. Müşteri bizden memnun kalınca eşine dostuna da bizi tavsiye ediyor. Müşteriyi ne kadar memnun edersen, o kadar daire satarsın. Bu iş böyle işliyor. Şuan dairelerimizde Urfa'nın çeşitli yerlerinde binalar yapmış 4 müteahhit arkadaşım da oturuyor. Kendi yaptıkları daireler yerine bizim dairelerde oturmayı tercih ediyorlar.


15 Temmuz darbe girişimi inşaat sektörünü nasıl etkiledi? 

Darbenin ardından endişeye kapılanlar oldu. Bazı müşterilerimiz daire almaktan vazgeçti. Aldığımız bir kısım ödemeleri onlara iade ettik. Diğer müşterilerimize de "korkmayın biz buradayız" dedik. Devletimiz yerinde Cumhurbaşkanımız yerinde. Bizi dize getirmeye çalışan bütün leş kargalarını yendik. Bu darbe girişimi karşısında gösterilen dirayetli duruş Türkiye'nin ne olduğunu dosta-düşmana gösterdi. Türkiye'yi zarara uğratmak istediler, bölüp parçalamak istediler. Allah hain planlarını başlarına geçirdi. Milletimiz destansı bir mücadele örneği sergiledi. İnşallah ülkemiz ve ekonomimiz bu süreçten daha güçlü bir şekilde çıkacak. Bizi ekonomiyle korkutuyorlar. Ama biz korkmuyoruz. Şuan çalışmalarımızı hızlandırarak darbeye karşı başlatılan mücadeleye katkı sunuyoruz. Darbe girişiminin ardından firma olarak eleman çıkarmak yerine, 25 kişiye daha iş verdik. Kapasitemizi yüzde 30 oranında artırdık. 2017 yılı için düşündüğümüz 3 inşaatı öne çekerek, bu yıl sonuna hazır etme hedefi koyduk. Hamd olsun Allah'a biz bu adımları attıkça, işimizin bereketi de daha çok artıyor.


Bu sektörün en büyük sıkıntısı nedir?

Sektörün en büyük sıkıntısı imar sıkıntısıdır. Belediyelerimizin bu alana el atması gerekiyor. İmar alanını genişletirlerse ve yeni açılan imar alanlarına altyapı götürürlerse konut fiyatları düşer. Şuan Urfa'da sınırlı sayıda arsa var. Durum böyle olunca konut fiyatları düşmüyor. Arsa fiyatları yüksek olunca inşaat firmaları iş yapamaz duruma geliyor. Bu şekilde birkaç tane firma kapandı. Onlardan ev satın alan birçok vatandaşımız da mağdur oldu. Bunun yanında arsa maliyetinin yüksek olması çürük yapıların önünü açıyor.


Urfa'da bu sektöre heves eden birçok insan var. Sektöre yeni başlayanlara ve elindeki parasını yap-sat şeklinde değerlendirmek isteyenlere bir tavsiyede bulunmak ister misiniz?

İnşaat işi kolay bir iş değil. Tekniğini bilmedikleri ve yabancı oldukları bir işe bulaşmasınlar. Biz bu noktaya kolay gelmedik. Sizi ayakta tutan ekiptir. Bu ekibi de kolay kolay bulamasınız. Her birini deneme yanılma yoluyla ekip kurduğunuzu düşünün. Her yanıldığınızda büyük paralar kaybedeceksiniz. Analizlerini düzgün yapsınlar ve hedeflerini doğru belirlesinler. Bu iş sermaye olmadan yürümez. Ama sağlam bir ekibiniz varsa inşaat işi çok zevkli bir iştir. Para kazanmasanız bile bir eser yapmanın vermiş olduğu mutluluğu yaşıyorsunuz ve o sizin yaptığınız o eser yıllarca orada kalıyor. İyi yaptığınız bir inşaatta insanlar size dua ediyor.


Firmamızın devam eden projeleri neler? Yeni projeleri var mı? 

Şu anda Yavuz Kent Miraç Sitesi 2, Hilal Sitesi, Ahmet Remzi Sitesi adında 14 blok inşaatımız devam ediyor. 2 bloktan oluşan Damla 2 Sitesi devam ediyor. Tek bloklu Bilal 3 Sitesi devam ediyor. Kısmet olursa bu yıl içinde hafız yetiştirmek için 8 katlı yatılı Kur'an kursu projemiz var. Yeni projelerimizi ise yılbaşından sonra açıklayacağız.



Ali UÇAN/Gap Gündemi


Geri Dön