04 / 05 / 2024

AB tarım ve çiftçi için dev paket hazırladı. Genç çiftçiler ve küçük çiftliklere özel bütçe ayrıldı

AB tarım ve çiftçi için dev paket hazırladı. Genç çiftçiler ve küçük çiftliklere özel bütçe ayrıldı

AB 1 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek ortak tarım politikasıyla Avrupalı çiftçiye 300 milyar euronun üzerinde kaynak ayırdı. Genç çiftçiler ve küçük çiftçilere özel kaynak aktarımı yapılacak.



Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Komisyon’un üye ülkelerin tamamının tarım ile ilgili stratejik planlarını onayladığına işaret edilerek, toplamda 264 milyar euroluk AB finansmanı sağlanacağı ifade edildi. Yapılan açıklamada, hazırlanan ortak tarım politikasıyla sürdürülebilir ve sağlam bir tarım sektörüne geçişte Avrupalı çiftçileri destekleyecek, kırsal alanların canlılığını ve çeşitliliğini korumaya yardımcı olunacağı ifade edildi.

2023-2027 YILLARI İÇİN 307 MİLYAR EURO

Komisyon tarafından yapılan açıklamada üye ülkelerin tarıma yönelik eş finansman ve tamamlayıcı destekler de vereceği belirtilerek 2023-2027 dönemi için çiftçilere ve kırsal topluluklara tahsis edilen toplam kamu bütçesinin 307 milyar Euro olacağı kaydedildi. Yeni paket çerçevesinde doğrudan ödemeler kapsamında her yıl şartları taşıyan çiftçilere 20 milyar Euro temel gelir desteği verileceği dile getirildi. Sürdürülebilirliğin sağlanması için küçük ve orta ölçekli çiftliklere daha yüksek gelir desteği verileceğine dikkat çekilen açıklamada, protein içeren ürün ekenlere desteğin artacağı da ifade edildi. Yapılan açıklamaya göre; tarım politikası fonlarının 98 milyar Euro’luk kısmının iklim, su, toprak, hava, biyolojik çeşitlilik ve hayvan refahına ayrılacak.

GENÇ ÇİFTÇİLERE ÖZEL DESTEK

Tarımsal destekler çerçevesinde ayrıca genç çiftçilere özel destekler de sağlanacak. Açıklamada, toplam 8,5 milyar Euro’luk kamu harcamasının, genç çiftçilerin ilk faaliyet yıllarında kullanımı için verileceği kaydedildi. 2023 yılında yürürlüğe girecek yeni tarım politikası; biyoçeşitliliği güçlendirmeyi ve çiftçilerin iklime zarar vermeyen ve çevre dostu uygulamalara yönelmesi de hedefleniyor.

Üye ülkeler, kırsal kalkınma bütçesinin en az yüzde 35’ini ve doğrudan ödemelerin en az yüzde 25’ini ise çevre ve iklim dostu tedbirler için kullanacak. Doğrudan ödemelerin ise en az yüzde 10’u küçük ve orta ölçekli üreticilere kullandırılacak. Ayrıca fiyat veya piyasa dengesizlikleri gibi acil durumlarda kullanılmak üzere 450 milyon Euro’luk kriz fonu kurulacak. AB toplam bütçesinin yaklaşık üçte biri, tarım politikasına ve bu alandaki desteklemelere ayrılıyor. (AA)


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön