15 / 05 / 2024

ABD ekonomisi, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde büyüdü!

ABD ekonomisi, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde büyüdü!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD ekonomisi, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 2 ile beklenenden fazla büyüme gösterdi.



ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin merakla beklenen nihai tahminlerini açıkladı.

Söz konusu konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, göre, ABD'de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla 2023 yılının 1. çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2 arttı.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu dönemde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla verisinde yukarı yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,4 büyümesi şeklindeydi.

Verilen son dakika bilgilerine göre, ABD'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla verisine ilişkin Nisan'da yayımlanmış olan öncü verilerde ekonominin yılın 1. çeyreğinde yüzde 1,1, Mayıs'ta yayımlanmış olan 2. tahminlerde de yüzde 1,3 büyüdüğü belirtilmişti.

Yine söz konusu konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre  ilk çeyrekte ABD ekonomisindeki büyümede; tüketici harcamaları, ihracat, eyalet ve yerel yönetim harcamaları, federal hükümet harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlardaki artışlar da oldukça etkili oldu. Ayrıac aynı dönemde özel envanter yatırımı ve konut sabit yatırımında ise azalış görüldü. İthalat ise bu dönemde artış gösterdi.

ABD ekonomisi, 2023 ün ilk çeyreğinde yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde büyüdü!

1. çeyreğe ait nihai verilerde, ihracat ve tüketici harcamaları yukarı yönlü şekilde revize edilirken, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ve ithalat verisinde aşağı yönlü revizyona gidildi.

Ayrıca 2023 yılının ilk çeyreğine ait kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 4,2'den 4,1'e çekildi. Söz konusu bu dönemde yüzde 4,2 artması beklenen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, geçen senenin son çeyreğinde yüzde 3,7 yükselmişti.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 5'ten 4,9'a indirildi.

Yine verilen detaylara göre, piyasa beklentileri, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bu dönemde yüzde 5 artması şeklindeydi.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, geçen senenin son çeyreğinde yüzde 4,4 artış göstermişti.

Powell'dan art arda iki faiz artışı sinyali!

ABD'de kamu borcunun GSYH'ye oranının 2053 yılında yüzde 181'e çıkması bekleniyor!

1 trilyon dolarlık ABD’li çip devi Avrupa'da yatırıma hazırlanıyor!


Geri Dön