29 / 04 / 2024

Powell'dan art arda iki faiz artışı sinyali!

Powell'dan art arda iki faiz artışı sinyali!

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, önümüzdeki toplantılarda art arda iki faiz artışı yapabileceklerinin işaretini verdi.



Dünyanın çoğu ülkesi Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı faiz kararlarını yakından takip ederken, Portekiz'in Sintra kentindeki Avrupa Merkez Bankası (AMB) forumunda konuşan Fed Başkanı Powell, gelecek iki toplantıda faiz artışı olabileceğine dair sinyal verdi.

Powell, Fed yetkililerinin son toplantıda faiz oranlarını sabit bırakmalarının ardından, ‘takip eden diğer toplantılarda faiz artırımı yapılacak mı?’ sorusunu “Bu durum olabilir de olmayabilir de” şeklinde cevap vererek, art arda faiz artırımlarını göz ardı etmeyeceklerini ifade etti.

Powell, politikacıların çoğunun ortak görüşünün, bu yıl en az art arda iki faiz artışı yapılacağı şeklinde olduğuna da dikkat çekti.

Yüksek borçlanma maliyetlerinin ve son bankacılık sorununun ekonomiyi nasıl etkilediğini değerlendirmek amacıyla Fed yetkilileri son toplantıda, 15 aylık faiz artışının ardından ilk kez faiz oranlarını sabit tutmuştu. Ancak Powell ve çoğu Fed üyesi, bankanın yüzde 2’lik hedefinin iki katı olan enflasyon oranını frenlemek amacıyla daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulacağının sinyallerini verdi.

FED, 15 AY SONRA FAİZİ SABİT TUTTU

15 ay süren sıkılaşmanın ardından 14 Haziran’da yaplan Fed toplantısında politika faizi yüzde 5-5,25 bandında sabit tutulmuştu. Yetkililer, 2023 için faiz beklentilerini karar metninde yukarı yönlü güncellerken, yine büyüme ve enflasyon tarafında yukarı yönlü revizyonlarda bulundu. Yetkililer, noktasal grafiğe yansıyan beklentiler de önümüzdeki dönemde faiz artışlarının gündemde olduğuna dikkat çekti. Fed yetkililerinin, yıl sonu için faiz beklentisi ise, yüzde 5,6 olarak ifade edildi. Bir önceki tahminde bu oran yüzde 5,1 olarak açıklanmıştı.


Geri Dön