28 / 04 / 2024

FED Başkanı Powell: Enflasyon hedefi için faiz artırmaya devam edeceğiz!

FED Başkanı Powell: Enflasyon hedefi için faiz artırmaya devam edeceğiz!

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğunu ve gerekirse ek faiz artışı yapacaklarını ve enflasyon hedefine ulaştıklarından emin oluncaya kadar faizi yüksek seviyelerde tutacaklarını açıkladı.



Küresel piyasaların gözü hafta boyunca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın, Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'nda yapacağı konuşmaya kilitlenmişti.

Dunya.com’daki habere göre Powell, enflasyonun hâlâ çok yüksek rakamlarda olduğunu ve gerekirse ek faiz artışı yapmaktan kaçınmayacaklarını belirterek, “Enflasyon hedefine ulaşana kadar faiz silahını kullanmaya devam edeceğiz. Hedefe ulaştığımızdan emin oluncaya kadar faizi yüksek düzeylerde tutmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Küresel piyasaların gözlerinin çevrildiği konuşmada Powell şunları söyledi: “Para politikasını ciddi şekilde sıkı hale getirdik. Aşağı doğru inmesi iyimser bir haber olmasına rağmen enflasyon hâlâ yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Buna seyirci kalamayız. Gerektiği takdirde faiz yükseltmeye devam edeceğiz. Enflasyonun bizim hedefimize ulaştığı öncelikle görmek daha sonra da bundan sürdürülebilir şekilde emin oluncaya kadar faizleri yüksek düzeylerde tutma konusunda kararlıyız. Önümüzdeki dönemde gelecek verileri ve riskleri değerlendirerek kararlarımızı vereceğiz. Yüksek enflasyon ne yazık ki hala devam ediyor. Enflasyonun yükselme trendi ilk olarak yüksek talepten ve pandemi döneminde arzın kısıtlanması ile başladı.”

FED Başkanı Powell: Enflasyon hedefi için faiz artırmaya devam edeceğiz!

KONUT ENFLASYONU YAVAŞLADI

“Mart 2022’te FOMC faizleri yukarı çektiğinde enflasyonun düşmesi, hem tedarik tarafındaki sıkıntılar hem de sıkılaşan para politikasına bağlı olması gerekiyordu. Bu da talebi biraz sıkı hale getirip arz ve talep dengesini yeniden sağlamlaştırmayı amaçlıyordu ama önümüzde daha uzun bir yol var. Manşet enflasyon temmuz ayında yüzde 3,3’e kadar geriledi ve bu da küresel trende paralel şekilde gerçekleşiyor. Ukrayna’ya Rusya tarafından açılan haksız savaş enflasyonu yukarı yönlü hareketlendirdi. Reel faizler, nötr faiz tahminlerinin oldukça üzerinde seyrediyor. Israrlı şekilde devam eden potansiyel üstü büyüme sıkılaşmayı garanti hale sokabilir. Enflasyon hedefinde yüzde 2’lik seviye değiştirilmeyecek. Ekonominin beklendiği kadar soğumadığını görüyor ve takip ediyoruz. Konut enflasyonunda yavaşlama yaşanıyor, konut dışı hizmet enflasyonunda da yavaşlamayı görmek istiyoruz. Faiz artışlarına devam edip etmeme konusunda oldukça dikkatli şekilde ilerleme kaydedeceğiz. Enerji ve gıda fiyatları küresel ölçekte hareketli seyrediyor, bu nedenle çekirdek enflasyonu da yakından takip ediyoruz.“


 


Geri Dön