28 / 04 / 2024

ABD vatandaşlarının Türkiye'deki konut yatırımlarında yüzde 115'lik artış!

ABD vatandaşlarının Türkiye'deki konut yatırımlarında yüzde 115'lik artış!

Yabancıya satış sadece lüks konutun fiyatını artırıyor, yabancılar her 100 konuttan 50’sini kiraya veriyor. Peki yabancıya konut satışında neler bekleniyor? GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



Yabancıya satış, alt ve orta segmentteki konutun fiyatını etkileyemez 

İddialardan ilkinin ‘Yabancıya gayrimenkul satışları, konut fiyatlarını artırıyor, vatandaşımız gayrimenkul alamıyor” şeklinde olduğuna vurgu yapan Akbal, “AGS Global ile birlikte yayınladığımız yabancıya konut satış endeksi GİGDEKS verilerine göre, 2021’in son çeyreğinde yabancıların Türkiye’de satın aldıkları bir gayrimenkulün ortalama fiyatı 187 bin dolar, karşılığı ise 2,5 milyon TL. Türkiye’de herhangi bir gayrimenkulün el değiştirme fiyatına baktığımızda ortalamada 500 bin lirayı aşmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bir gayrimenkulün 500 bin liralık el değiştirme döngüsünü biz ortalama 2.5 milyon TL’lik yabancıya gayrimenkul satışıyla aradaki 5 katlık farktan dolayı kıyaslayamayız. Bu nedenle yabancıların satın aldığı gayrimenkuller, ancak markalı konutlarda üst segment konutların fiyatlarını yükseltebilir, yani ‘Düşük ve orta gelirli vatandaşımız yabancıya satıştan dolayı konut alamıyor’ diyemeyiz” şeklinde konuştu.

Emtia ve arsa fiyatlarında süregelen yükselişi anımsatan Akbal, TÜİK tarafından bu ay açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre inşaat maliyet endeksinin Kasım 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,87 yükseldiğini, ev fiyatlarının artmasının malzeme ve maliyet artışlarının bu denli yüksek olduğu, konut arzının çoğalmadığı bir ortamda kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. 

ABD vatandaşlarının Türkiye deki konut yatırımlarında yüzde 115 lik artış! 

Yabancı, kiraları artırmaktan ziyade kira arzı yaratıyor

Kira rakamlarının çok artmasının yabancıların Türkiye’ye gelmesine bağlandığını da ifade eden Akbal, “Bu konuyla ilgili GİGDER araştırma raporlarımız, yabancıya satılan gayrimenkul yatırımlarının %50’sinin yeniden kiraya verildiğini ortaya koyuyor. Yani yabancı yatırımcı Türkiye’ye geldiğinde %90 oranında markalı konut satın alıyor, ortalama 2.5 milyon TL ödüyor ve her 100 gayrimenkulden 50’sini yeniden kira arzı olarak piyasaya sunuyor. Başka bir deyişle, kira artırmaktan ziyade kira arzı oluşturan bir piyasa doğuyor” diye konuştu. 


Geri Dön