28 / 04 / 2024

ABD'de konut başlangıç sayısı beklentileri yükseldi...

ABD'de konut başlangıç sayısı beklentileri yükseldi...

Amerika'da yapımına başlanan yeni konut sayısı, kasımda aylık yüzde 14,8 yükselişle 1 milyon 560 bine yükselerek piyasa beklentilerini geride bıraktı. Ülkede verilen inşaat izni sayısı ise kasımda aylık bazda yüzde 2,5 düşüşle 1 milyon 460 bine gerilediği kaydedildi. 



ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında, kasım ayına ilişkin konut başlangıç ve inşaat izni verilerini kaydedildi. Buna göre, yapımına başlanan yeni konut sayısı, kasım ayında bir önceki aya oranla yüzde 14,8 artarak1 milyon 560 bine kadar yükseldiği açıklandı.. 

Piyasa beklentilerini aşarak 6 ayın en yüksek seviyesine gelen konut başlangıç sayısının bu dönemde 1 milyon 360 bin olacağı öngörülüyordu. Yapımına başlanan yeni konut sayısı, ekimde de aylık yüzde 0,2 artışla 1 milyon 359 bin olmuştu. Konut başlangıç sayısı kasımda yıllık bazda ise yüzde 9,3 kadar arttığı belirtildi.

Ülkede verilen inşaat izni sayısı ise kasımda aylık bazda yüzde 2,5 azalarak 1 milyon 460 bine geriledi. Piyasa beklentisi de kasım ayında kaydedilen inşaat izni sayısının 1 milyon 470 bin olacağı yönünde belirtildi. Buna göre, inşaat izni sayısı ekim ayında aylık yüzde 1,8 yükselişle 1 milyon 498 bin olmuştu. İnşaat izni sayısı kasımda yıllık bazda ise yüzde 4,2 yükseliş kaydetti.

ABD de konut başlangıç sayısı beklentileri yükseldi...

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi gelir düzeyi olan vatandaşlara uzun vadeli bir şekilde (25-30 yıl) ve düşük, sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak veren  bir konut finansman sistemidir. Mortgage sisteminde de bulunan gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ise ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler yer almaktadır. 

MORTGAGE KREDİSİ HAKKINDA

Mortgage kredisi demek bir evin değerinin bir kısmı peşinat şeklinde ödenmesi anlamına gelmektedir. Yapılan bu ödemeden sonra ise kalan rakam, ise geri kalan zamanda ödenecek biçimde  taksitli olarak alınmaktadır. Yapılan ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de 2024 yılında 4,71 milyon ikinci el konut satılması bekleniyor!

Amerika'da mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinde...

Türk inşaat şirketlerinin konut projelerinde en gözde pazarı ABD!

ABD'de bekleyen konut satış rakamları 22 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti

 


Geri Dön