28 / 04 / 2024

ABD'de konut fiyatları geriledi! 

ABD'de konut fiyatları geriledi! 

S-P CoreLogic Case-Shiller tarafından açıklanan ulusal konut fiyat endeksi verilerine göre ülkede Ulusal Konut Fiyat Endeksi, geçen yıl kasımda bir önceki aya göre 0,2 düşüş gösterdi.



S-P CoreLogic Case-Shiller, 2023 yılının Kasım ayına ait ulusal konut fiyat endeksi verilerini resmen yayımladı. Yayımlanan verilere göre, ABD'de ulusal konut fiyat endeksi, geçen sene Kasım ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 5,1'lik artış gösterdi. Söz konusu endeks, Ekim ayında yıllık yüzde 4,7 artış göstermişti.

ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de Kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına kıyasla yüzde 5,4 yükseldi.

Habertürk'te yer alan habere göre piyasa beklentileri söz konusu endeksin bu dönemde yüzde 5,8 artması şeklindeydi. Son bir senenin en büyük artışını kaydeden endeks, Ekim ayında da yüzde 4,9 artmıştı.

Endeksteki 20 şehir arasında konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği şehir Detroit oldu. Paylaşılan detaylara göre Detroit'te bu dönemde konut fiyatları senelik bazda yüzde 8,2 artış gösterdi. Detroit'in ardından konut fiyatlarının en çok arttığı diğer şehirler yüzde 8 ile San Diego ve yüzde 7,4 ile Cleveland ve New York şeklinde açıklandı. Ayrıca aynı dönemde konut fiyatları Portland'da da yıllık yüzde 0,7 düşüş gösterdi.

ABD de konut fiyatları geriledi! 

Aylık bazda ise Kasım ayında hem ulusal konut fiyat endeksi hem de 20 şehirdeki konut fiyatlarına ilişkin endeks mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde yüzde 0,2 azalma gösterdi. Söz konusu değişim 2023 yılının Ocak ayından bu yana ilk aylık azalış şeklinde dikkati çekti.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan S-P DJI Emtia, Reel ve Dijital Varlıklar Başkanı Brian Luke, ABD'de konut fiyatlarının Kasım ayında tüm zamanların en yüksek seviyelerinden düşüşe geçtiğini kaydetti.

Dokuz aylık yükseliş serisinin Kasım'da sona erdiğine ve endeksin en son yaz aylarında görülen seviyelere geri döndüğüne değinen Reel ve Dijital Varlıklar Başkanı Brian Luke, Seattle ve San Francisco şehirlerinin sırasıyla yüzde 1,4 ve yüzde 1,3 ile en büyük aylık düşüşleri bildirdiğini belirtti.

 

Marmara Denizi dün akşam da sallandı: Deprem uzmanı 4 senaryoyu açıkladı! 7.6 büyüklüğünde...

Novada Ataşehir AVM'nin yeni sahibi Fenerbahçe Üniversitesi oldu! 

Yüzde 25 sınırlaması konut piyasasını kilitledi! 3 yıl içinde kiralık ev kalmayacak!


Geri Dön