28 / 04 / 2024

ABD'de konut piyasası artan mortgage faiz oranları ve düşük arz sonucu, zorluklarla karşı karşıya!

ABD'de konut piyasası artan mortgage faiz oranları ve düşük arz sonucu, zorluklarla karşı karşıya!

ABD'de düşük konut stoku, artmaya devam eden mortgage (konut kredisi) faiz oranları ve yükselen konut fiyatları konut piyasası üzerinde adeta bir baskı oluşturuyor.



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası yüksek enflasyona karşı sürdürdüğü para politikası sıkılaşması, ülkede artış gösteren faiz oranlarıyla konut piyasasını önemli ölçüde zayıflattı.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Fed'in 2022 yılının Mart ayından bu yana yaptığı "agresif" faiz artışları, mortgage faiz oranlarının 23 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına sebep oldu.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resmi verilere göre, 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, Ağustos'un son haftalarında yüzde 7,31 ile 2000 yılının Aralık ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı.

Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, ABD'de 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranının geçtiğimiz hafta 23 senenin en yüksek seviyeleri olan yüzde 7,31'den yüzde 7,21'e gerilemesine karşın mortgage başvuruları, 1996 yılının Aralık ayından bu yana en düşük seviyelere indi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, muhtemel yatırımcıların düşük konut stoku ve yüksek mortgage oranları nedeniyle piyasanın dışında kaldığını ve söz konusu bu durumun hem satın alma hem de yeniden finansman başvurularında düşüşe sebep olduğunu belirtti.

KONUT FİYATLARI YÜKSEK SEYREDİYOR

Yine verilen bilgilere göre, ABD'de koronavirüs salgınından sonra yükseliş gösteren konut fiyatları, düşük konut arzı sebebiyle faiz artışlarındaki yükseliş kadar hızlı bir düşüş gösteremedi.

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından açıklanan resmi verilere göre, 2. el konut piyasasında medyan konut fiyatları, Temmuz ayında geçen seneye göre, yüzde 1,9 artış göstererek, 406 bin 700 dolara çıktı.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından resmi olarak açıklanan son verilere göre de ülkede Temmuz'da satışa çıkarılan yeni konutların medyan satış fiyatı, geçen senenin aynı dönemine göre yaklaşık olarak yüzde 9 azalış göstererek, 436 bin 700 dolara geriledi. Ayrıca söz konusu yeni konutların medyan satış fiyatı, söz konusu dönemde aylık bazda da yaklaşık olarak yüzde 5 arttı.

S-P CoreLogic Case-Shiller'ın son verileri de ulusal konut fiyat endeksinin Haziran ayında aylık bazda mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde yüzde 0,7 arttığını ortaya çıkardı. Yine aktarılan detaylara göre, ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de aylık bazda mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde yüzde 0,9 ile üst üste 5. ayda artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 1,2 düşüş gösterdi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, konut fiyatlarının aylık bazda artmayı sürdürdüğünü ve bölgesel farklılıkların dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Paylaşılan detaylara göre, güçlü kalmayı sürdüren konut fiyatlarındaki artış, satışa çıkarılan konut stokunun sınırlı olması ve yüksek mortgage faiz oranları sebebiyle konut satın almanın zorlu olmayı sürdürdüğüne değinen analistler, mevcut konut satışları ile satın alma başvurularının yavaşladığını kaydetti.

ABD de konut piyasası artan mortgage faiz oranları ve düşük arz sonucu, zorluklarla karşı karşıya!

KONUT ALIMLARINDA 2008'DEN BU YANA EN BÜYÜK DÜŞÜŞ

Yine verilen bilgilere göre, ABD'de yüksek konut fiyatları, düşük konut stoku ve artan mortgage faiz oranlarının bir araya gelmesi konut satın almayı da zor bir hale getirdi. Söz konusu bu durum, konut almak isteyenler, hatta gayrimenkul yatırımcıları üzerinde de bir baskı oluşturdu.

Böylesi bir ortamda konut sahibi olmak isteyen Amerikalıların dışında yatırımcıların da piyasaya girmesini de zorlaştı.

Dijital emlak şirketi Redfin tarafından açıklanan verilere göre, ABD'de gayrimenkul yatırımcılarının konut alımları bu senenin 2. çeyreğinde senelik bazda yüzde 45 ile 2008'den bu yana en büyük düşüşü gösterdi, genel konut satışları ise yüzde 31 azalma gösterdi.

NAR'ın son verileri ise ülkede 2. el konut satışlarının, Temmuz ayında aylık bazda yüzde 2,2 azalış göstererek, ocak ayından bu yana en düşük seviyeye indiğini ortaya çıkardı. Ayrıca 2. el konut satışları, Temmuz ayında geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 16,6 azalma gösterdi.

Ayrıca aktarılan detaylara göre, ABD'de 2. el konutlarda yaşanan stok sıkıntısı alıcıları da yeni konutlara yöneltti. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan söz konusu verilerine göre, yeni konut satışları, Temmuz ayında aylık bazda yüzde 4,4, yıllık bazda ise yüzde 31,5'lik artış gösterdi.

ABD de konut piyasası artan mortgage faiz oranları ve düşük arz sonucu, zorluklarla karşı karşıya!

FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Konu ile ilgili önemli bilgiler veren analistler, yeni konut inşaatlarının arz açığını doldurana kadar artan mortgage oranlarına rağmen konut fiyatlarının önemli ölçüde düşmesinin muhtemel olmadığına değindi.

Ayrıca ABD'nin bir diğer dijital emlak şirketi olan Zillow'un son yayımlamış olduğu analizde, konut fiyatlarının 2024 yılına kadar yüzde 6,5 daha yükselebileceğinin tahmin edildiği bildirildi. Söz konusu analizde, sıkı konut stokunun ve yüksek mortgage oranlarının devam etmesinin de gelecek aylarda satış hacmini sınırlamaya devam edeceği kaydedildi.

Realtorcom da Ağustos ayında ev ilanlarında art arda 4. ay düşüş yaşandığını belirtti. Söz konusu Bu durum "yüksek fiyatların devam edeceği" olarak yorumlandı.

KONUT FİYATLARI YÜKSELİŞTE

NAR Başekonomist Yardımcısı ve Araştırma Başkan Yardımcısı Jessica Lautz, Anadolu Ajansı muhabirine konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ABD'de konut fiyatlarının yeniden yükselişe geçtiğini ve konut stokunun inanılmaz derecede sınırlı olduğuna değindi.

Yaptığı açıklamada konut yapımı hızlanırken yeni yapıların tamamlanmasının zaman aldığına değinen NAR Başekonomist Yardımcısı ve Araştırma Başkan Yardımcısı Jessica Lautz, satışa sunulan konutların istenen fiyatın üçte biri oranında daha fazla fiyat teklifi aldığını söyledi.

Jessica Lautz açıklamasında piyasada satılabilecek daha fazla ev olsaydı konut satışlarının daha yüksek olacağına değinerek,  mevcut konut sıkıntısı sebebiyle konut satışlarının büyük ölçüde sınırlı olduğuna değindi.

Açıklamasında mortgage faiz oranlarının yüzde 7'nin üzerinde olduğuna da değinen Jessica Lautz, mortgage faiz oranlarının 2024 yılında beklendiği gibi düşmesi durumunda piyasanın dışında kalan alıcılar, piyasaya girme fırsatına sahip olacağını kaydetti.

ABD'de mortgage başvuruları son 27 yılın en düşük seviyesinde!

ABD'de mortgage faizleri yeniden yüzde 7'nin altına geriledi!

ABD'de mortgage faizi son dokuz ayın en yüksek seviyesinde!


Geri Dön