29 / 04 / 2024

ABD'de kripto platformlarına yönelik baskı ve denetimler sıkılaştı!

ABD'de kripto platformlarına yönelik baskı ve denetimler sıkılaştı!

Kasım ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ve ABD Adalet Bakanlığı'nın kripto para borsası FTX hakkında soruşturma başlatması sonrası alım satım platformlarına yönelik baskılar artmaya başladı.



ABD'de federal düzenleyiciler, kripto alım satım platformlarına ilişkin gözetim çalışmalarına ağırlık verirken, kripto sektörü, ardı ardına açılan davalarla mücadeleye devam ediyor.

SEC ve CFTC, FTX'in likidite kriziyle ilgili soruşturmasını yürütürken, ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturması ise dolandırıcılık gibi cezai sonuca odaklandı.

Bloomberght.com’un haberine göre kripto para borsası FTX'in Kurucusu ve eski Üst Yöneticisi (CEO) Sam Bankman-Fried'ın ABD'nin suç duyurusundan sonra Bahamalar'da tutuklanması ve sonrasında yürütülen dava süreci kripto varlık platformlarına yönelik tartışmaları da yeniden başlattı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), token'ların çoğunu kayıtsız menkul kıymet olarak görürken, Komisyona kaydolmayıp menkul kıymet yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kripto varlık ihraççılarıyla alım satım platformlarına karşı takip başlattı. Komisyonun kripto para borsaları Binance ve Coinbase ile dijital ödeme ağı Ripple'a açtığı davalar piyasada ses getirdi.

ABD de kripto platformlarına yönelik baskı ve denetimler sıkılaştı!

KOMİSYON REHBERLİĞİ REDDEDİYOR

SEC, haziran ayında kripto para borsası Binance'nin kuruluşları ile şirketin kurucusu Changpeng Zhao'ya 13 ayrı suç iddiası ile dava açtı. Bunların arasında; kayıt dışı borsaların ve takas acentelerinin işletilmesi, Binance.US platformunda alım satım kontrolleri ve gözetiminin yanlış beyanı ile menkul kıymetlerin kayıt dışı arzı ve satışı gibi çeşitli yasa ihlalleri bulunuyor.

Binance ise SEC'in soruşturmalarında aktif iş birliği yaptığını ancak tüm çabalarına rağmen SEC'in müzakere sürecini terk ettiğini belirtti. Güçlü bir şekilde savunma yapacağını belirten Binance, SEC'in verimli şekilde ilişki kurmayı reddetmesinin Komisyonun dijital varlık endüstrisine ihtiyaç duyulan netliği ve rehberliği sağlamayı reddettiğini de ortaya koyduğunu iddia etti.

KRİPTO PLATFORMLARI MAHKEMEDE

ABD'de konuyla ilgili emsal oluşturacak mahkeme kararları ise kafa karıştırdı. SEC'in Aralık 2020'de XRP'nin arkasındaki şirket Ripple Labs ve yöneticilerine kayıt dışı menkul kıymet arzı suçlamasıyla açtığı dava, Ripple lehinde gerçekleşti.

New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Analisa Torres, temmuz ayında Ripple'ın kripto para birimi XRP'yi borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediği kararını verdi.

Böylece ABD'de ilk kez bir yargıç, belirli dijital varlık satışlarının menkul kıymetler yasalarının dışında kaldığını kabul ederek bir kripto para şirketi lehine karar vermiş oldu. Analistler, XRP'nin menkul kıymet olarak değerlendirilmemesinin diğer kripto paralar için de bir emsal oluşturacağını ifade etti.


 


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön