29 / 04 / 2024

ABD'de yeni konut satışı beklentilerin üzerine çıktı

ABD'de yeni konut satışı beklentilerin üzerine çıktı

Amerika'da yeni konut satışları, geçen sene aralık ayında aylık bazda yüzde 8 artış ile 664 bine kadar yükseldi.



ABD Ticaret Bakanlığı, aralık 2023 dönemine ait olan yeni konut satış istatistiklerini bildirdi. Yapılan açıklama doğrultusunda, ülkede yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yıl aralıkta bir önceki aya kıyas ile yüzde 8 oranında artarak 664 bine kadar yükseldi.

Piyasa beklentilerini geride bırakan yeni konut satışlarının bu dönemde 645 bin olması öngörülüyordu. Toparlanma gösteren yeni konut satışları, geçen yıl kasımda yüzde 9 azalışla 615 bine düşmüştü. Ülkede yeni konut satışları ise yüzde 14,4 kadar çıktı.

Yeni konut satışları 2023 genelinde ise bir önceki seneye oranla yüzde 4,2 artarak 668 bine kadar yükseldi. ABD'de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı yıllık bazda yaklaşık yüzde 14 azalarak 413 bin 200 dolara gerilediği kaydedildi. 

ABD de yeni konut satışı beklentilerin üzerine çıktı

Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını düşürmeye başlamasıyla mortgage (konut kredisi) faizlerinin de düşeceğini, bunun da konut satışlarında geçen yılın sonunda görülen ivmenin bu yıl da devam edebileceği anlamına geldiğini ifade edildi. 

Öte yandan, ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 3,7 yükseliş ile 218,2 puana kadar çıktı.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yolu ile paylaştığı haftalık rapor doğrultusunda, satın alma endeksi yüzde 7,5 artışla 174,3 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 7,0 düşüş ile 438,4 puana kadar da gerilediği kaydedildi. 

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenen değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesinin yapılması demektir.  Bu yapılan ödemeden sonra da kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınır. Bu süreçte yapılacak olan ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine bağlı olarak değişmektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'den ev almak isteyenler dikkat! Türkler en çok nereyi tercih ediyor?

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı!

2024 konut sektörüne not: Konut satışlarını arttırmanın yolu konut kredi faizlerinin düşürülmesinden geçiyor!


 


Geri Dön