29 / 04 / 2024

ABD’deki banka iflasları Avrupa’yı strese sokarken gözler Alman bankasına çevrildi

 ABD’deki banka iflasları Avrupa’yı strese sokarken gözler Alman bankasına çevrildi

Geçen hafta ABD ve İsviçre’de yaşanan banka iflasları finans dünyasında endişe yaratırken, haftanın son işlem gününde ise Alman Deutsche Bank ile ilgili olumsuz gelişmeler öne çıktı.



Dünya finans piyasaları diken üzerinde. ABD’de patlak veren banka iflaslarının Credit Suisse Group AG ile İsviçre’ye sıçraması AB içerisinde büyük tedirginlik yaşanmasına neden olurken son işlem gününde ise Alman Deutsche Bank AG’nin hisselerinde önemli düşüşler yaşandı.

Alman bankanın hisseleri cuma günü yüzde 11 oranında bir düşüş kaydetti. Deutsche Bank’ın euro cinsi, kıdemli tahvillerinin temerrüt takasları (CDS), 2018’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Kurumsal kredi pozisyonu yüksek olan bankaların hisselerinde düşüş yaşandı. Commerzbank yüzde 9 ve Fransız Societe Generale yüzde 7 geriledi.

 ABD’deki banka iflasları Avrupa’yı strese sokarken gözler Alman bankasına çevrildi

Yükselen faiz oranları ile yüksek enflasyonun finans sektörünün genel istikrarı hakkında endişe uyandırdığı bir dönemde, Silicon Valley Bank’in iflas etmesi ve Credit Suisse’in acil olarak kurtarılması, yatırımcıların geleceğe dönük endişelerini iyice yükseltti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, “Eğer gerekirse ek adımlar atmaya hazırız” şeklindeki açıklamasına rağmen piyasalar yatışmadı.

Stoxx 600 Banka Endeksi, cuma günü yüzde 4,4 düşerek Avrupa borsalarının en kötü performans gösteren sektörü olurken, Deutsche Bank’ın erken itfa etme kararı aldığı tier 2 semaye benzeri tahvili cuma günü nominal değerine doğru yükseldi. Bloomberg’in derlediği verilere göre, 2028 yılında vadesi sona erecek olan tahvillerin fiyatı, Credit Suisse Group AG’nin krizi sonrası 90 sente kadar gerilemişti.

 


 


 


 


 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön