29 / 04 / 2024

ABD’deki ticari gayrimenkullerdeki değer düşüşü bankaları sarstı!

ABD’deki ticari gayrimenkullerdeki değer düşüşü bankaları sarstı!

ABD ve Japonya’da bulunan iki bankanın ABD’deki ticari gayrimenkullerdeki değer düşüşü kaynaklı açıkladığı zararın etkisi devam ediyor. İşte konu ile ilgili detaylar...



ABD merkezli bölgesel banka New York Community Bancorp’un hisseleri açıkladığı sürpriz çeyreklik zarar ve artış gösteren kredi zarar karşılıkları sonrası çarşamba günü yüzde 38 ile rekor seviyelere düşmüştü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in bankayı not indirimi için takibe alması ve daha sonrası banka hisseleri perşembe günü yüzde 11 geriledi. Yükselen faizler ve artış gösteren evden çalışma trendi sonucu ABD ticari gayrimenkullerine olan talebin gerilemesi yalnızca ABD bankalarını etkilemiyor.

Bloomberg'in aktardığı habere göre son 10 senede  bu gayrimenkullere yönelik kredilerle büyüme gösteren Japon Aozora Bank’ın bu pozisyon kaynaklı zarar açıklamasından sonra iki günlük piyasa değeri kaybı yüzde 30’u aştı. Bankanın hisseleri bugün de yüzde 19’a kadar düşüş gösterdi.

Deutsche Bank da ABD ticari gayrimenkul kaynaklı kredilerde zarar provizyonlarını geçtiğimiz yılki 26 milyon Euro seviyelerinden 123 milyon Euro'ya çıkardığını açıkladı.

ABD’deki ticari gayrimenkullerdeki değer düşüşü bankaları sarstı!

ABD'DE MORTGAGE BAŞVURULARINDA DÜŞÜŞ


ABD Mortgage Bankalar Birliği'nin yaptığı ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini kapsayan mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 7,2 düşmüş ve 202,5 puana indi.

ABD Mortgage Bankalar Birliği tarafından yayımlanan ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaşılan haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 11,4 düşüş göstererek 154,5 puan olurken, refinansman endeksi ise yüzde 1,6 artış gösterirken, 445,6 puana çıktı.

Verilen bilgilere göre söz konusu haftada, 30 yıllık mortgage faiz oranı yüzde 6,78 seviyelerinde kalmıştı.

Satın alma başvuruları için ortalama kredi büyüklüğü ise 444 BİN 100 dolar ile 2022'nin Mayıs ayından bu yana en büyük değerine ulaştı.

Resmi olarak açıklanan rakamlara göre 15 yıllık faizinde oran 3 baz puan artıp yüzde 6,34 puan şeklinde olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 1 baz puan artış göstererek, yüzde 6,23 puan seviyelerine çıkmıştı.. Ayrıca 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizleri de değişmeyerek yüzde 6,94 seviyelerinde kalmıştı.
 

Milli Emlak'tan  Ankara  ve iki ilde daha kiralık 3 arazi! 6 bin TL'den başlayan fiyatlarla!

Kiraya çıkan depremzedelerin kira yardımı sorunu: Tam olarak alınamıyor!

Prof. Dr. Haluk Özener: Marmara'da sismik boşluk var, yarın deprem olacakmış gibi hazırlanılmalı!


Geri Dön