29 / 04 / 2024

ABD'den gerilen piyasaları rahatlatan açıklama: Tehlike yok

ABD'den gerilen piyasaları rahatlatan açıklama: Tehlike yok

ABD küresel ve jeopolitik riskler, Rusya Ukrayna savaşı, arz talep dengesindeki belirsizliklerden kaynaklı enflasyondan ötürü ekonomisinde yaşanan gerilimle ilgili açıklama yaptı. Faiz artırım kararlarıyla doların ateşini yükselten ülke ekonomide resesyon tehlikesi olmadığını duyurdu



RESESYON NEDİR?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Çok daha uzun süreli bir resesyon ise ekonomik çöküş şeklinde ifade ediliyor. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.

Türkiye ekonomisi son olarak 2018'in ikinci yarısında resesyona girmişti.

EKONOMİDE RESESYON OLURSA NE OLUR?

* Gayri safi yurt içi hasıla negatif büyüme gösterir

* İşsizlik oranı artar

* Enflasyon artar

* Ülke para birimi değer kaybeder

* Üretim azalır

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön