15 / 05 / 2024

ABD'li banka Citibank: Türk süpermarketleri zamları tüketiciye hemen yansıtıyor!

ABD'li banka Citibank: Türk süpermarketleri zamları tüketiciye hemen yansıtıyor!

ABD'li bankaları arasında yer alan Citibank'ın 'Türk Süpermarket Şirketleri' isimli analiz raporundaki kritikler dikkat çekti. İşte rapora ilişkin merak edilenler...



Karar Gazete'sinde yer alan detaylata göre yayımlanan raporda, ülkede döviz kurunun Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) geçişkenliğinin 2 senede gözle görülür şekilde yükselmesine karşın Türk perakendecilerin enflasyondan etkilenmeyerek satışlarını ve karlarını artırmayı sürdürdüğü belirtildi.

Türkiye'de kur ve enflasyon geçişkenliğinin perakendeciler üzerindeki etkisine vurgu yapan raporda, Türkiye'deki büyük perakendecilerin ürünlerdeki fiyat yükselişlerini direkt tüketiciye yansıttığı ifade edildi.

Borsada hisseleri işlem gören 3 süpermarketin faaliyet karının dolar bazında 2018 yılından beri yüzde 150 artış gösterdiği belirtilen raporda, büyük perakendecilerin geleneksel kanallardan pay alarak büyümeye devam edeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Öte yandan Amerika'nın en büyük bankalarından birisi olan Citi Grup, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2.turu sonrasında Türkiye'ye yabancı yatırımcının akın edeceğini kaydetti.

Türkiye 28 Mayıs'ta yeniden sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında ekonomide yaşanacaklar gündemede yer almaya devam ediyor. Seçim sonrası Türkiye ekonomisine yönelik dünyaca ünlü Citi Grup'tan çarpıcı analiz geldi. 

Dünya gazetesinde yer alan habere göre Citi Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz ile Orta Asya CEO’su Omer Hafeez, seçimlerinden sonra Türkiye'ye yabancı yatırımcının akın edeceğini kaydetti. Türkiye’nin potansiyelini, seçimleri ve küresel ticareti bekleyen risklerini değerleniren Hafeez, Türkiye'ye 50 milyar doların gelmesinin 'şaşırtıcı' olmayacağını söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SÜRECİNİN BİTMESİNİ BEKLİYORLAR

Bütün ülkelerde yatırımcıların seçim sürecinde bekleme döneminde olduğuna dikkat çeken Omer Hafeez, seçimlerden sonra Türkiye’de ekonomi politikalarında oluşacak değişikliklere göre yatırımcıların gelmesini beklediklerini ve ilk önce portföy yatırımcılarını görüneceği öngörüsünde bulundu. Hafeez, "Daha sonra doğrudan yatırımcıların gelmesini bekleriz" diye ekledi.

Türkiye’ye daha önce bizim bankamız tarafından hazırlanan raporda da belirtildiği kalıcı bir makroekonomik istikrarın tesisini sağlayacak adımların atılması halinde seçimlerden sonra Türkiye’ye 50 milyar dolarlık bir kaynağın gelmesi şaşırtıcı olmaz” dedi.

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı! 

Merkez Bankası'ndan son dakika altın açıklaması! Kasasındaki altın değeri toplam 44,3 milyar dolar!


Geri Dön