05 / 05 / 2024

ABD'nin omzundaki dolar yükü artık taşınmaz halde! Fatura ağır olacak

ABD'nin omzundaki dolar yükü artık taşınmaz halde! Fatura ağır olacak

Batı ülkeleri, ABD’nin enflasyonu düşürmek için izlediği agresif faiz politikasının ağır sonuçlarını masaya yatırdı. ABD'nin omzundaki dolar yükünün artık taşınmaz hale geldiği belirtildi.



ABD ENDİŞE İÇİNDE...

Yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için agresif bir faiz politikası izleyen ABD, bir yandan da bütün dünyada yükselen dolar kuru endişesi yaşıyor. 

ABD dolarının sepetteki diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi 112 seviyesine yükseldi.

ABD'deki enflasyon da eylül ayı itibarıyla yıllık yüzde 8,2'ye yükseldi. Sürdürülebilir bulunmayan güçlü dolar politikasının ABD ekonomisine faturası ağır olacağı konuluyor.

Yüksek faiz artışlarıyla ağırlaşan borç ve faiz ödemelerinin hem ABD’yi hem de ABD’nin izlediği mali politikaların etkisinde kalan Avrupa ülkeleri ile İngiltere ekonomisini olumsuz etkileyemesi gündemde yer alıyor.

 ABD nin omzundaki dolar yükü artık taşınmaz halde! Fatura ağır olacak

ENFLASYON DÜŞMÜYOR

ABD Merkez Bankası (Fed) bu sene yaptığı beş faiz artırma kararıyla faizleri yüzde 0,25’ten yüzde 3,25’e, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise iki kararla faizi 0’dan yüzde 1,25’e çıkarttı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise altı ayrı karar ile faiz oranlarını yüzde 0,25’ten yüzde 2,25’e çıkardı. Buna rağmen enflasyonu düşüremeyen üç merkez bankası, faiz artışlarını sürdürecek.

 ABD nin omzundaki dolar yükü artık taşınmaz halde! Fatura ağır olacak

Bu agresif faiz artışları Batı ekonomilerini tehdit etmekle kalmıyor, derin bir küresel resesyon (ekonomik durgunluk) riskini de tetikliyor. 

Gittikçe şiddetlenen resesyonlardan tedirgin olan Dünya Bankası, IMF ve Birleşmiş Milletler'in peş peşe uyarılar geliyor.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön