03 / 05 / 2024

Abdülkadir Demir: Pamukkaleyi antik kentleriyle öne çıkarmak istiyoruz!

Abdülkadir Demir: Pamukkaleyi antik kentleriyle öne çıkarmak istiyoruz!

Denizli Valiliği, Pamukkale’deki Hierapolis’te İtalyanların yanı sıra Türk arkeologların da çalıştırılmasını sağladı. Vali Abdülkadir Demir, “Pamukkale’yi sadece travertenlerle değil, antik kentleriyle öne çıkarmak istiyoruz.” diyor.




UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Batı Frigya’da, Lykos Vadisi’nin önemli antik kentleri arasında yer alan Pamukkale’deki Hierapolis’te kazıları İtalyan heyet yürütüyordu. Bölgede 56 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarını yapan İtalyanlar, çalışmalarının ağır ilerlemesi sebebiyle eleştirilmişti, kazı izninin iptal edilmesi gündeme gelmişti. Denizli Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak antik kentte Türk arkeologların da çalıştırılmasını sağladı. Beş altı noktada birden kazı başladı ve birçok önemli eser ortaya çıkarıldı. Latince “Plutonium” olarak adlandırılan “Ölüler Ülkesine Geçiş” mağarasının etrafında, antik dönemde Pagan inancına göre yer altı tanrısı olduğuna inanılan Hades’e boğaların kurban edildiği mağara girişinin üstü açıldı. Mağaranın içinden çıkan suyun, yer altından savaklarla travertenlerinden dolayı “beyaz cennet” olarak da adlandırılan Pamukkale’ye gittiği belirlendi. Bu termal sudan çıkan karbondioksit gazıyla antik dönemde kurban edilen boğaların öldürüldüğü tespit edildi. Bütün ödenekleri Kültür Turizm Bakanlığı ve Denizli Valiliği olarak karşıladıklarını dile getiren Demir, “Bu yıl yaklaşık 1 milyon lira civarında destek olduk. Hierapolis antik kentinde beş altı noktada çalışmalar yapıldı. 2013 yılında, son 20 yılda yapılandan daha fazla çalışma yapıldı.” dedi.


Hierapolis antik kentinde İtalyan kazı heyetinin yılda sadece bir ay çalıştıklarını belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Buradaki hedefimiz, Pamukkale’yi sadece travertenlerle değil, antik kentleriyle öne çıkarmak.” ifadelerini kullandı. Denizli’de Çürüksu (Lykos) Vadisi olarak adlandırılan bölgede 19 antik kent bulunuyor. Kazı çalışmaları için üniversitenin arkeoloji bölümünün her türlü desteği verdiğini kaydeden Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Sadece bizim milletimiz için değil, bütün insanlığa miras için uluslararası enstitüyle taçlandırmak istiyoruz.” dedi.


Zaman/Resul Cengiz


Geri Dön