22 / 07 / 2024

Abdurrahman el-Zamil: Türkiye, Suudi yatırımcıların gayrimenkul alanında birinci hedefidir!

Abdurrahman el-Zamil: Türkiye, Suudi yatırımcıların gayrimenkul alanında birinci hedefidir!

"İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi" ne katılan Zamil Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdurrahman el - Zamil Suudi Arabistan ve Körfez bölgesi ekonomisi hakkında bilgiler paylaştı...





 "İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi"ne katılan Zamil Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdurrahman el-Zamil Suudi Arabistan ve Körfez bölgesi ekonomisi hakkında bilgiler paylaştı. Bu bölgede öngörülen büyüme rakamlarına işaret eden el-Zamil, böyle zengin bir pazardan Türkiye'nin yatırımcı çekebilmesi için yapması gerekenler olduğuna dikkati çekti.


Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacmine değinen el-Zamil, Türkiye'nin turizm konusuna eğilmeye başlamasından sonra yılda 17 bin olan Suudi turist sayısının artık yılda 100 binlere çıktığını kaydetti. El-Zamil, iki ülke arasında turizmin gelişmesiyle ticaret hacmi ve ortaklıkların da arttığına vurgu yaparak, "Bugün Türkiye, Suudi yatırımcıların gayrimenkul alanında birinci hedefidir" dedi.


Türkiye'ye 5 yıldan bu yana endüstriyel alanda da yatırımcıların gelmeye başladığını söyleyen el-Zamil, "Bunun da bir sonucu olarak bugün karşılıklı ticaret hacmimiz 9 milyar dolara çıktı. Buna Dubai üzerinden bize gelen Türk ürünlerini de eklersek 11 milyar doları buluyor" bilgisini verdi.


El-Zamil, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli projelerde Suudilerin zaten aktif şekilde var olduğunu anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Türkiye'nin son 10 yılda bir mucize yarattığına şüphe yok, kimse bunu tartışamaz bile ama mega projeleri ve bizim bunlara katılımızı konuşacaksak, 'Suudi özel sektörü acaba tek başına Türkiye'deki bir mega projeye yatırım yapacak mı?' diye sorarsanız, cevabım 'Hayır'. Suudileri ya da Körfez ülkelerinden yatırımcıları mega projelere çekmenin yolu konsorsiyumlardan geçer. Bunun başında da çok yüksek itibara ve güvenilirliğe sahip Türk şirketlerin olması lazım. Bu Türk konsorsiyumun içinde mükemmel bankacılar olmalı, çok iyi hazırlanmış fizibilite çalışmaları olmalı. Bunların olması halinde hem Suudi Arabistan'dan hem Körfez ülkelerinden yatırımcılar çok büyük oranda buralara ilgi gösterecektir."


Türkiye'de hükümetin iş dünyasına olan olumlu tavrına da dikkati çeken el-Zamil, AB üyesi ülkelerin neredeyse iflas ettiği bir dönemde, Türkiye'deki siyasi istikrar ve olumlu tablo karşısında Türkiye'yle gurur duyduklarını söyledi.


Ülkesinde gıda endüstrisi alanındaki yatırım fırsatlarına da değinen el-Zamil, yüzde 90'ını ithal ettikleri 70 milyar dolarlık gıda pazarında önemli yatırım potansiyeli bulunduğunu da sözlerine ekledi.



AA


Geri Dön