03 / 05 / 2024

AB'ye ihracatta mobilya sektöründe FSC sertifika endişesi!

AB'ye ihracatta mobilya sektöründe FSC sertifika endişesi!

2004 yılından bu yana, 'Orman Güvenlik Kurulu Sertifikası' (FSC) uygulamasına geçtiği için ABD'ye ihracatı tamamen duran mobilya sektörü, AB ülkelerinin de bu uygulamaya geçmesinden endişe ediyor



2004 yılından bu yana, 'Orman Güvenlik Kurulu Sertifikası' (FSC) uygulamasına geçtiği için ABD'ye ihracatı tamamen duran mobilya sektörü, AB ülkelerinin de bu uygulamaya geçmesinden endişe ediyor.

Başta, ABD ve AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizle sarsılan mobilya sektörü, bu kez 'Orman Güvenlik Kurulu (FSC-Forest Stewardship Council) Sertifikası'ndan endişe etmeye başladı. 2004 yılından bu yana FSC sertifikası uygulamasına geçen ABD'ye ihracatı tamamen duran mobilya sektörü, AB ülkelerinin de bu uygulamaya geçmesinden endişe ediyor.
İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birkaç Avrupa ülkesinin bu uygulamaya geçme sinyalleri verdiğini söyledi. Bu sertifika zorunluluğunun tüm Avrupa'da yayınlaşması halinde, ABD pazarında olduğu gibi, AB pazarını da kaybedilebileceği endişesini dile getiren Tever, "Ekonomik krizde ihracatı yüzde 15 daralan sektörümüz, FSC sorunu nedeni ile bu kez yüzde 45'lik bir gerileme ile karşı karşıya kalabilirler. FSC sertifikalı orman ürünlerini Türkiye'de sadece Bolu Aladağ Orman İşletmesi veriyor. Bu hizmetin Türkiye'ye dengeli bir şekilde dağılmasını ve kısa zaman içerisinde Antalya, Muğla, Mersin ve Trakya bölgelerinde de verilmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.

ABD'de kaçak kesimi engellemeye yönelik faaliyetlerin uzun zamandır sürdüğünü ye 2004 yılında FSC sertifikası ile tescillendiğini ifade eden Tever, Orman Genel Müdürlüğü'nden aldıkları odunların hiçbirinin FSC sertifikalı olmadığını, bu nedenle Amerika ve bazı Avrupa ülkelerine giremediklerini, bunun yanı sıra dünya pazarında rekabet güçlerin azaldığını söyledi.

Mobilya ihracatının yarısı Avrupa ülkelerine yapılıyor
Mobilya sektörünün, ürünlerinin yüzde 50'sini Avrupa'ya sattığına işaret eden Tever, "Avrupa Birliği ülkelerine gümrüksüz girilebildiği halde yakın bir zamanda mobilya sektörü FSC sertifikası olmadan AB'ye giremeyecek. Bunun endişesini taşıyoruz. Teknik bir engelleme ile karşı karşıyayız. Türkiye'de özel sektörün ormanları yok, orman ürünlerini ihale yoluyla devletten satın alıyoruz. Avrupa'da özel ormanlar olduğu için kaçak kesimleri önlemek istiyorlar. Ancak Türkiye'de mobilya sektörü, orman ürünleri ihtiyacını devletten karşıladığı için kaçak kesim gibi bir durum söz konusu olamaz. Yine de dünya pazarında olabilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmek için Orman İşletmeleri'nin sertifika alması şart" diye konuştu.

Türkiye'nin orman ürünleri ihracatının bu yılın ll'inci ayı itibariyle 272 milyon dolar olduğunu açıklayan Tever, "Bu yıl ihracatımızda yüzde 5.1 artış var. Yıllık ihracat artışı yüzde 17.5. Türkiye her yıl ihracatım 12.5 artırdığında 2023 yılındaki 500 milyon dolarlık hedefine ulaşmış olacak" dedi. Türkiye'de sadece Bolu Aladağ işletmesinin FSC sertifikası aldığına dikkat çeken Tever, "Orman ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 6 milyar dolara çıkmasını istiyorsak orman ürünlerimizin FSC sertifikalı olması gerekir" dedi.
Cumhuriyet


Geri Dön