22 / 11 / 2024
fuzul

Acıbadem Grubu rotasını yurt dışına çevirdi!

Acıbadem Grubu rotasını yurt dışına çevirdi!

Acıbadem Grubu geçtiğimiz yıl cirosunu yüzde 32 artırarak beklentisinin üzerinde bir performans ortaya koydu. Halihazırda Türkiye'de 2 hastane yatırımına devam eden grup, önümüzdeki dönemde ise büyümek için rotayı yurt dışına çevirmiş durumda.




Mehmet Ali Aydınlar, iş dünyasının en başarılı girişimcilerinden. Sıfırdan inşa ettiği Acıbadem Grubu, bugün 4 ülkede 22 hastane ve 15 tıp merkeziyle faaliyet gösteriyor. Hastanelerinin yanı sıra destek hizmet şirketleriyle birlikte Sağlık Grubu çatısı altında 23 bin kişiye istihdam sağlıyor. Geçtiğimiz yılı yüzde 32Tik büyüme ve 4,3 milyar TL ciroyla kapatan grup, bu yıl da en az yüzde 25’lik büyüme planı yapıyor. Türkiye’de sektörün lideri konumundaki Acıbadem’in bundan sonraki rotası ağırlıklı yurt dışında büyüme. Bulgaristan ve Makedonya’da pazar liderliğini diğer Avrupa ülkelerine de taşımayı planlıyor. Aydınlar, “Son olarak Batı Avrupa pazarına Hollanda’daki yatırımımızla girdik. Bundan sonra nerede fırsat varsa oraya gideriz” diyor.

Kurucusu olduğu Acıbadem Üniversitesi de Aydınlar’ın en değer verdiği yatırım. Üniversite ile dünyanın en saygın tıp fakültelerinden biri olmanın hayalini kuruyor. “Yapay zeka, kişiselleştirilmiş tıp ve datanın kullanımı sağlık sektöründe yıkıcı bir etkiye sahip olacak. Biz bu değişimi yapan kurum olmak istiyoruz” diye konuşuyor.

Yola çıktığı 1991 yılından itibaren grubunu taşıdığı nokta kadar taşımak istediği nokta da Aydınlar’ın bu yıl Türkiye’de yılın girişimcisi seçilmesini sağladı. Girişimcilik konusunda dünyanın en prestijli iş dünyası ödülü olarak kabul edilen ‘EY Yılın Girişimcisi’ programının Türkiye ayağında yılın girişimcisi seçilen Aydınlar, haziran ayında Monako’da düzenlenecek ‘EY Dünya Yılın Girişimcisi’ yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek.

Capital’den Nilüfer Gözütok Ünal, bu yarışma öncesinde Acıbadem Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile bir araya geldik. Grubun büyüme rotasını, gelecek planlarını ve girişimciliğe bakışım konuştu:

-Peki bugün Acıbadem Grubu dediğimizde karşımızda nasıl bir yapı var?
Türkiye’de 16, yurt dışında da 6 hastanemiz var. Toplamda 22 hastane, 15 ayakta tedavi merkeziyle faaliyet gösteriyoruz. Yurt dışında 4 hastanemiz Bulgaristan’da. Orada en büyük sağlık grubuyuz. Makedonya’daki hastanemiz de bölgenin referans hastanesi konumunda.

Bugüne kadar hep gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptık, ilk defa gelişmiş bir ülkede de varlık göstermek istedik. Son olarak Hollanda’da Amsterdam’da bir hastane açtık. Hastanelerin yanında 8 şirketimiz daha var. Örneğin Acıbadem Proje Yönetimi şirketiyle hem kendimiz için hem dışarıdaki şirketler için anahtar teslim hastane yapıyoruz. APlus, cateringden temizlik hizmetlerine kadar birçok hizmet veriyor. Acıbadem Labmed bölgenin en büyük laboratuvarı, şu anda yurt dışına da hizmet veriyoruz. Dubai’de 18 devlet hastanesinin laboratuvar organizasyonunu yürütüyoruz. Acıbadem Teknoloji’de hastane işletim sistemlerinin yanı sıra Astore diye bir dijital ilaç yönetim sistemi var. Bunları biz kullanıyoruz ama yurt dışına da ihraç ediyoruz.

-Peki gelirlerinizin işlerinize dağılımı nasıl?
Toplam gelirimizin büyük kısmı, yüzde 95’i hastane gelirlerinden oluşuyor.

-Geçtiğimiz yıl yatırımlar anlamında nasıl bir yıl oldu?
2018’de Maslak’taki hastanemizin ikinci etabını tamamladık. Mevcut hastanemize 60 bin metrekare ilave yaptık ve orası toplam 106 bin metrekareyle en büyük hastanemiz oldu. Maslak’taki yatırımın toplam tutarı 129 milyon dolar.

-Bu yıl için hedefleriniz neler?
Enflasyonun yüzde 20 civarında seyrettiği bir dönemde bizim büyüme hedefimiz enflasyonun üzerinde. Bu durumda yüzde 25 civarında büyüyeceğimizi düşünüyoruz. Şu anda ise bu oranın üzerinde bir büyümeyle devam ediyoruz.

-2019 için yeni bir yatırım söz konusu mu?
Bizim her yıl ciddi bir yenileme yatırımımız oluyor. Şu anda da hizmeti aksatmayacak şekilde yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bunun dışında iki tane daha hastane yatırımımız var. Bu yatırımların biri Kartal diğeri Ataşehir’de. Bunlar da devam ediyor. Ama yavaş devam ediyor.

-Yeni hastane açmak zor mu?
Gayet tabii zor. Ruhsat satın almanız gerekiyor. 2008’den beri özel hastanelere ruhsat verilmiyor.

-Türkiye’de özel hastane sektöründe hala gidilecek yol var mı?
Türkiye 82 milyon nüfuslu büyük bir ülke. Halihazırda 500 civarında özel hastane var. Ama bunların çoğu küçük hastane. Her şey yolunda giderse özel sağlık sektörünün de büyümesi lazım. Bu arada kamu sağlık sektörü de şehir hastaneleriyle büyüyor. Bunları da dikkate alarak dikkatli yatırım yapmak şartıyla özel sektörün gidecek yolu var.

-Şehir hastaneleri size rakip oluyor mu?
Şehir hastaneleri yüzde 100 SGK ile çalışan hastaneler için rakip. Bizim ciromuz içinde SGK’nın payı yüzde 15- Dolayısıyla bizim için rakip değil.

-Peki özel sağlık sektörü büyüyor mu?
Şu anda büyümüyor. Bunda da piyasa koşullarının etkisi var. Bizim de hasta sayılarımızda bir önceki yıla göre düşüş var.


Geri Dön