27 / 04 / 2024

Açılan Maraş, turizmin merkezi olacak!

Açılan Maraş, turizmin merkezi olacak!

KKTC’de önceki gün kısmen açılan Maraş’ta ‘hüzün turizmi’ merkezi haline gelmesi planlanıyor. 46 yıl önce kent sakinlerinin bıraktığı gibi kalan Maraş, açık hava müzesi görüntüsüyle turistlerin ilgisini çekecek.



KKTC, bir bölümünü sivil ziyaretlere açtığı 46 yıl boyunca kapalı halde bulunan ‘Hayalet kent’ unvanlı turistik Maraş şehrini, dünyada son dönemde popüler olan ‘hüzün turizmi’ merkezi olması için çalışmalar hızlandı. Hürriyet'ten Ömer Bilge'nin haberine göre; KKTC Turizm Bakanı Kutlu Evren, “Maraş’ı turizme kazandırmak için çalışmalarımızı hazırladık, kenti dünyada son dönemde alternatif turizm dalları yer arasında yer alan ‘dark turizm’ (hüzün turizmi) merkezi yapacağız” diye konuştu.

TURİZME AÇILACAK

Evren, Maraş’ın en kısa zaman içerisinde Kıbrıs Türk turizmine katkıda bulunmasını planladıklarını ve bölgenin yıllar boyunca devam edecek mülkiyet sorununun çözülmesi ve yenilenme çalışmalarını beklemeyeceklerini, bu şehliyle de turizme kazandıracaklarını duyurdu. Şehrin altyapı ve onarım çalışması bittikten sonra belirli bir bölümünün dokunulmamış halde bırakılması da amaçlanıyor.

GELİBOLU, HİROŞİMA GİBİ

Sektörde, ‘dark turizm’ diye bilinen hüzün turizmi, tarihte büyük olayların yaşandığı, görüntüsüyle ürperten yerlere yönelik turizm anlamına geliyor. İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin atom bombası attığı Japonya’nın Hiroşima kenti, Nazilerin Yahudi soykırımında bulunduğu Polonya’daki Auschwitz toplama kampı, El Kaide’nin yolcu uçaklarıyla saldırarak yıktığı New York’taki İkiz Kuleler’in sıfır noktası adı verilen temelleri örnekler arasında. Türkiye’de de Gelibolu yarımadasındaki Çanakkale ve Anzak Şehitliği ile Sinop Cezaevi en ünlü hüzün turizmi merkezleri.

HAVADAN DRONE’LAR, KARADAN SCOOTER’LI POLİSLER

KKTC’nin geçtiğimiz gün sahil şeridi ve iki ana caddesini sivil ziyarete açtığı Maraş şehri modern tekniklerle korunuyor. Herhangi bir ayrım yapılmadan Rumlar da dahil herkesin girebildiği Maraş kenti havadan drone’lar, karadan ise elektrikli Scooter’larla izleniyor.

MÜZE GİBİ MESAİLİ AÇILIYOR

Açık hava müzesine dönüşen şehirde çok sayıda motorlu, üniformalı ve sivil polis devriyede. Şehirde ziyarete sabah 09.00’da açılıyor, akşam 17.00’de sona eriyor. Kimlik kontrolünde bulunan emniyet yetkilileri, ziyaretçiler arasında çok sayıda Kıbrıslı Rumun da olduğu biliniyor.

Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmı halkın kullanımına açıldı!

Maraş’ın yeniden inşası Türk müteahhitlere iş sahası açar mı?


Geri Dön