28 / 04 / 2024

Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika açıklaması: 6 Şubat depremleriyle ilgili davalarda yeni bir usul uygulanacak!

Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika açıklaması: 6 Şubat depremleriyle ilgili davalarda yeni bir usul uygulanacak!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerle ilgili hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni bir usul uygulanacağını dile getirdi.



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin bir paylaşım yaptı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu kanunun 6 Şubat tarihinde yaşanan ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden etkilenen 11 şehirde yargısal süreçlerin hızlandırılmasına ilişkin düzenlemeleri de kapsadığını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç buna göre 6 Şubat depremleriyle ilgili hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olacak şekilde hasar tespit raporlarına dayalı tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni bir usul uygulanacağını kaydetti.

Adalet Bakanı Tunç tan son dakika açıklaması: 6 Şubat depremleriyle ilgili davalarda yeni bir usul uygulanacak!

Paylaşılan bilgilere göre Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni usule ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Dava dilekçelerinin 15 gün şeklinde olan ilk inceleme süresi 10 güne indirilecek. İdareler tarafından 30 gün içerisinde verilmesi gereken savunma dilekçesi 15 gün içerisinde verilecek, savunma dilekçesinin verilmesi ya da söz konusu bu sürenin geçmesiyle dosya tekemmül etmiş sayılacak ve karar aşamasına geçilebilecek. Yürütmenin durdurulmasına ilişkin olarak verilen kararlara itiraz edilemeyecek. Keşif ve bilirkişi incelemesi, söz konusu dosyanın tekemmülünden sonra yapılabileceği gibi ilk incelemeyi müteakiben de gerçekleştirilebilecek, keşif ve bilirkişi süreçleri hızlandırılacak. Ayrıca duruşma yapılması da tarafların istemi ve mahkemenin kararına bağlı olacak. Söz konusu bu davalar tekemmülünden ve diğer işlemlerinin tamamlanmasından itibaren en geç 15 gün içerisinde  karara bağlanacak. Bu davaların istinaf aşamasında da benzer biçimde etkin ve hızlı bir şekilde karar verilebilmesi sağlanacak."

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesinde yaşamın bir an önce normale döndürülmesi ve olağan hayat şartlarının sağlanmasının çok önemli olduğuna değinerek özellikle ağır hasarlı binaların her an yıkılması ihtimalinin bölgedeki insanların can ve mal emniyeti bakımından büyük tehlike oluşturduğunu da söyledi.

Hasarlı olduğu tespit edilmiş olan binaların akıbetlerinin bir an önce belirlenmesinin önem arz ettiğine de değinen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesinde, 131 yeni mahkeme, 4 istinaf mahkemesi kurularak Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 2023 yılı yaz kararnamesiyle bölgedeki bu mahkemelere yeni hakim ve savcılar atandığını ve faaliyete geçildiğini de sözlerine ekledi.

Gaziantep İslahiye'deki deprem konutları teslime hazır!

TOKİ Rize projesi için geri sayım başladı! Bu ilçeye 143 konutluk yeni proje müjdesi!

4,5'lik depremden sonra uzmanlardan kan donduran uyarı geldi: Büyük felekate hazır olun!


Geri Dön