28 / 04 / 2024

Adıyaman Perre Antik Kentteki mozağin üzerine koruma evi yapıldı!

Adıyaman Perre Antik Kentteki mozağin üzerine koruma evi yapıldı!

Kommagene Uygarlığı’nın büyük kentlerinden biri olan Adıyaman'da ki Perre Antik Kentte ortaya çıkartılan fakat daha sonra üzeri kapatılan, mozaiğin üzerine koruma evi yapıldı.



Kommagene Uygarlığı’nın büyük kentlerinden biri olan Adıyaman'da ki Perre Antik Kentte ortaya çıkartılan fakat daha sonra üzeri kapatılan, mozaiğin üzerine koruma evi yapıldı.Perre Antik Kent Nekropol alanında bulunan yaklaşık 150 metrekarelik mozaik için yaklaşık 4 ay önce başlatılan koruma evinde sona gelindi. Üst tarafı kapatılan fakat yan tarafları açık olan koruma evini müteahhit firma tamamlarken, geçici kabulü yapılmadı. Geçici kabulünün yapılmasından sonra mozaiğin üzerinin açılacağı belirtiliyor.

Perre Antik Kenti Çevre Düzenlemesi ve Uygulamaları kapsamında ziyaretçilerin gezebilecekleri gezi güzergahlar, rahat dolaşım, dinlenme ve genel ihtiyaçlarına cevap verecek üniteler yapıldı. Projenin son aşaması olan 150 metrekare büyüklüğündeki mozaiğin koruma evi yapıldı. Çelik konsorsiyum ayaklar üzerine branda ile kapatıldı. Güvenlik kameralarıyla 24 saat gözetim altında tutulacak olan alan mozaik gün yüzüne çıktıktan sonra ziyarete açılacak.

2009 yılında Adıyaman Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan başkanlığında Perre Antik Kentte yapılan kazılarda ana kaya oyularak yapılan tapınak ve 150 metrekare büyüklüğünde çeşitli figürlerin bulunduğu mozaik bulunmuştu. Mozaiğin alt kısmında ise ana kayaya oyulmuş tapınak bulunmuştu. Tapınağın üzerinde ise büyük bir mozaik bulunuyor. Roma dönemine ait olduğu tespit edilen mozaikte, evcil ve yabani hayvan figürlerinin yanı sıra, üzüm gibi meyve figürleri de bulunuyor. Koruma amaçlı kazıda ortaya çıkan mozaik daha sonra üzeri tekstil ile kaplandıktan sonra kapatıldı.

Yetkililer, müteahhit firmanın projede belirtilen işi bitirdiğini ancak geçici kabulün yapılmadığını belirterek, geçici kabulden sonra mozaiğin durumunun netleşeceğini dile getirdi.

Mozaiğin üzerine, Gaziantep Müzesinde bulunan mozaiklerde olduğu gibi üzerinin kırılmaz cam ile kapatılabileceği kaydedildi.


Hürriyet


Geri Dön