01 / 05 / 2024

ADMİP nedir?

ADMİP nedir?

Afet Acil Durum Önleme, Müdahele ve İyileştirme Planı olan ADMİP nedir? ADMİP'in özellikleri nelerdir? İşte Afet Acil Durum Önleme, Müdahele ve İyileştirme Planı ile ilgili merak ettikleriniz...



ADMİP nedir?

ADMİP açılımı; Afet Acil Durum Önleme, Müdahele ve İyileştirme Planı olarak karşımıza çıkıyor.


Türkiye Ulusal Afet Müdahale Planı ve ADMİP 

Başbakanlık AFAD tarafından yayımlanan Türkiye Ulusal Afet Müdahale Planı (UAMP); afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamakta, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki temel prensipleri belirlemektedir. 


UAMP ulusal boyutta afet ve acil durumlarda müdahale çalışmalarının nasıl yürütüleceğini ortaya koyan bir üst plan olup, esnek ve modüler yapısıyla yerel planların önünü açmakta ve onlara destek olmaktadır. 


ADMİP çalışmaları, UAMP’ta belirlenen ilkeler dikkate alınarak ve ilgili bakanlıklar başta olmak üzere tüm üst kurullar ve kurumlar ile işbirliği içerisinde ve İstanbul’daki tüm paydaşları kapsayacak şekilde geliştirilmektedir.


ADMİP’in Özellikleri 


İstanbul AFAD tarafından hazırlanan ADMİP, İstanbul’da meydana gelecek her türlü afetin öncesinde ve sırasında afetin en az zararla atlatılmasını hedefleyen çalışmalarda ve afet olduktan sonraki ilk 15 günlük dönemde yapılacak her türlü iyileştirme çalışmalarında İstanbul AFAD ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamayı amaçlayan bir plandır. 


Bu amaçla vurgulanması gereken ilk nokta ise, ADMİP’in, her şeyden önce yeni bir “anlayış” ve “yaklaşım” tarzı olduğudur. Yani ADMİP, yeni gelişen bilgi ve gözlemlerin ışığında son üretilen bilimsel gerçeklere dayandırılarak şekillendirilmiştir. 




Geri Dön