28 / 04 / 2024

Afetlerde Türkiye farkı: Batı'da sigortası olmayanlara konut yok!

Afetlerde Türkiye farkı: Batı'da sigortası olmayanlara konut yok!

‘Medeniyetler beşiği’ olarak bilinen Avrupa, doğal afetlerde vatandaşına sırt çeviriyor. Ülkemizde mağdur olanlar için bütün imkânlar seferber edilirken, Avrupalı devletler sigortası olmayanlara karşılıksız bir destek vermiyor...



Türkiye son senelerde büyük doğal afetlerle karşılaştı. Van, Elâzığ,  İzmir  ve üzerinden bir sene geçen Kahramanmaraş depremi; Rize, Artvin, Giresun sel felaketleri ve Antalya orman yangınlarında binlerce vatandaşımız hayatımızı kaybetti. Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre bu felaketlerin faturası yüz milyarlarca dolara ulaştı. Pek çok kişi hem evini hem de işini kaybetti. Tarım alanları kullanılmaz duruma geldi. Binlerce hayvan da telef oldu. Fakat devlet tüm bu yaşanan felaketlerde vatandaşlarını yalnız bırakmadı. Mağdurların yıkılan konutlarının yerine yenisi yapıldı, borçlar silindi, faizsiz krediler verildi. İşsiz kalanlara iş bulmalarıyla ilgili imkânlar tanındı. Üretimi yeniden canlandırmak için çiftçilere destekler de verildi. Üstelik bütün bunlar karşılıksız yapıldı.

KARŞILIKSIZ DESTEK YOK

Senelerce Avrupa ve Amerika ile Türkiye'ni kıyaslayanlar yine sahneye çıktı. Batı seviciliği yapanlar “Avrupa’da insana daha çok değer veriyorlar” sözleriyle devletin yaptığı yardımları küçümsedi. Avrupa’da meydana gelen felaketler sonrası yaşanan mağduriyetlere kulaklarını tıkayarak eleştiri oklarını devlete yöneltti. Oysaki durum yaşanandan çok daha farklıydı. Avrupa ve ABD’de yaşanan felaketlerin faturası da ülke vatandaşlarına kesildi. Ülkeler sadece arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında aktif rol oynadı. Konut, otomobil ve tarım sigortası olmayanlara yardım yapılmadı. Yeni evler inşa edilmedi, iş imkânı oluşturulmadı ve mağdurlara finansman desteği de sağlanmadı. 

Afetlerde Türkiye farkı: Batı da sigortası olmayanlara konut yok!

YÜZ BİNLERCE KONUT YOK OLDU

Yunanistan geçen sene orman yangınları ve sel felaketleri yaşadı. Daniel Fırtınası, batı ve orta Yunanistan’da adeta ortalığı birbirine kattı. Yunanistan'ın kuzeydoğusunda yaşanan orman yangınlarında binlerce konut kül oldu, tarım alanları kullanılmaz hale geldi. İngiltere’de, Galler ve Kuzey İrlanda’yı da kapsayan bölgede etkili olan “Antoni Fırtınası” nedeniyle ülkenin bazı bölgeleri yoğun yağış ve sert rüzgârların etkisi altına girdi. Saatte 125 kilometre hızla esen rüzgâr ve şiddetli sağanaktan sonra meydana gelen selden yüzlerce konut etkilendi. İtalya’nın kuzeyindeki Emilia Romagna bölgesinde etkili olan yoğun yağışlardan sonra yaşanan sel felaketi nedeniyle 36 binden fazla kişi konutunu terk etmek zorunda kaldı.

MİLYONLARCA KİŞİ ETKİLENDİ

ABD tarihinin en büyük yangınlarından bir tanesi de California’da yaşandı. New York, Los Angeles ve Chicago şehirlerinin toplam alanı kadar bir bölge neredeyse tamamen kül oldu. Amerika’nın en önemli tarım kentinde hayat durdu. Üreticiler kendi hâllerine terk edildi. 2022'de Texsas’ta yaşanan dondurucu soğuklar nedeniyle 210 kişi hayatını kaybetti. Louisiana kentini vuran İDA Kasırgası’nda binlerce konut yıkıldı. 4 milyondan çok kişi elektriksiz kaldı. Kentucky’i esir alan hortum sebebiyle 5 bin 600 ev ve iş yeri kullanılmaz hâle geldi. Bu sene içerisinde California’da hayatı durduran sel felaketinden 34 milyon kişi etkilendi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken ABD hükûmeti konut, otomobil ve tarım sigortası olmayanlara herhangi bir maddi destek vermedi.

HALK  HÜKÛMETLERİ  PROTESTO  EDİYOR

Ayrıca Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların yol açtığı sel ve su baskınları nedeniyle binlerce konut ve iş yeri kullanılmaz duruma geldi. Belçika, Fransa ve Hollanda’yı da etkileyen sel felaketinde devletin sahada olmaması nedeniyle vatandaşlar protestolar düzenledi. Sigorta şirketleri maddi zararın 30 milyar avro olduğunu kaydetti. Alman hükûmeti yardımlara yetişemeyince bu kez devreye küresel yardım kuruluşları girdi. UNICEF ve Kızılhaç’ın mağdurlara yardım etmesi, Alman hükûmetinde tepkiye neden oldu. Yaşanan kaos nedeniyle binlerce kişi mağdur oldu.

İmarda yeni dönem resmen başlıyor: Artık arsa bazlı değil ada bazlı dönüşüm yapılacak!

Türkiye’de sigortalı konut sayısı 11 milyon 649 bin oldu! Zorunlu afet sigortası yolda!

AFAD depremin birinci yıl raporunu açıkladı!


Geri Dön