03 / 05 / 2024

Afrika ile ticarette hedef 25 milyar dolar!

Afrika ile ticarette hedef 25 milyar dolar!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin, Afrika Kıtası ile ticaret hacminin 2012 yılı sonunda 23 milyar dolara ulaştığını belirterek, "2013 yılında Afrika ülkeleri ile ticaret hacmimizin 25 milyar dolara ulaşması öngörülmektedir" dedi...




Arınç, Ekonomi Bakanlığında düzenlenen Türkiye-Uganda Karma Ekonomik Komisyonunun (KEK) 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı İmza Töreni'nde, 2010 yılında, KEK 1. Dönem Toplantısı için Uganda'yı ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulunduğunu, Afrika insanın sıcaklığını ve misafirperverliğini gördüğünü anımsattı.


Bülent Arınç, imzalayacakları KEK 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı'nın da iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracağını dile getirdi.


Türkiye'nin, komşu ülkelerde yaşanan siyasi buhranlar ve dünya genelindeki ekonomik krizlere rağmen son 10 yılda yüzde 5'in üzerinde büyüme ortalaması ile 2012 yılında 152 milyar dolarlık ihracat, 236 milyar dolarlık ithalat olmak üzere 388 milyar dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleştirdiğini aktaran Arınç, bu yılın ilk 8 ayında ise ihracatın 100 milyar doları geçtiğini söyledi.


Arınç, Avrupa'da son 4 yılda, 4 milyon kişinin işini kaybettiği bir dönemde 6 milyon 250 bin kişilik yeni istihdam yaratıldığına değinerek, Türkiye'nin, toplam 26 milyon 130 bin kişiyle rekor seviyede bir istihdama sahip olduğunu ifade etti.


Geçen yılın sonunda yaklaşık 30 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini ve 32 milyon turistin Türkiye'de ağırlandığını vurgulayan Arınç, bu rakamlarla dünya genelinde 6. sırada yer alındığını hatırlattı.


Başbakan Yardımcısı Arınç, şöyle devam etti:


"Dış politikamızdaki çok boyutluluğun bir gereği olarak Afrika ülkeleri ile siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerimize daha ileri bir boyut kazandırmak amacıyla Hükümetimiz tarafından 2003 yılında Afrika Stratejisi hazırlanmıştır.


Ülkemizin Afrika kıtasına yönelimi sadece ekonomik ve ticari hedeflere bağlı olmayıp Afrika'nın gelişmesi, kalkınmasını da kapsayan ve düzenli insani yardımlarımızı içeren bütüncül bir politikadır. 2003 yılında Afrika kıtası ile 5,5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2012 yılı sonunda 23 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde Afrika'ya yönelik ihracatımız 2 milyar dolardan 13,5 milyar dolara yükselmiş, ithalatımız 3,3 milyar dolardan 9,5 milyar dolara yükselmiştir. 2013 yılında Afrika ülkeleri ile ticaret hacmimizin 25 milyar dolara ulaşması öngörülmektedir."


Bülent Arınç, Türkiye'nin, 10 yıl önce Afrika kıtasında yalnızca 12 büyükelçiliği bulunurken, şu anda 31 büyükelçilik ve 34 temsilciliğin görev yaptığını, aynı dönemde, 11 olan Afrika'daki ticaret müşavirliklerinin sayısının ise 23'e çıktığını hatırlattı.


Türkiye ve Uganda arasındaki ticaret hacmi 26 milyon dolar


Türkiye ve Uganda arasındaki ticaret hacminin ise 2012 yılı sonu itibarıyla 26 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, bunun 23 milyon dolarının da Türkiye'nin ihracatı olduğunu belirten Arınç, "İstikrarlı ve dengeli bir ticaret için firmalarımızı, ülkenizden daha fazla ithalat yapmaya teşvik ettiğimizi bilmenizi istiyorum" ifadesini kullandı.


Arınç, bu noktada ikili ilişkilerde özel sektörün rolüne değinerek, "Etkin biçimde işleyen Türk-Uganda İş Konseyi'nin, özel sektörlerimiz arasındaki temasların artırılması için mükemmel bir fırsat yarattığına inanıyorum. İş Konseyi'nin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği faaliyetler son derece umut vadetmektedir. Gerçek potansiyelini yansıtmayan ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için ülkelerimiz arasında serbest ticaret alanı yaratacak ekonomik ortaklık anlaşması görüşmelerinin en kısa zamanda başlatılması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.


Ayrıca ekonomik ilişkileri sağlam hukuki temellere oturtacak, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın da bu ziyaret kapsamında imzalandığını anımsatan Arınç, bunun en kısa sürede yürürlüğe girmesini temenni ettiğini belirtti. Arınç, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından, karşılıklı ticaret ve yatırımların seyrinin daha da olumlu bir ivme kazanacağına inandığını vurguladı.


Türk müteahhitlik firmaları tarafından, bugüne kadar Afrika kıtasında toplam 40 milyar doların üzerinde alt ve üstyapı projeleri üstlenildiğini dile getiren Arınç, "Ancak maalesef müteahhitlerimiz tarafından bugüne kadar Uganda'da üstlenilen projelerin tutarı son derece mütavazı seviyelerdedir. Ugandalı dostlarımıza layık imar projelerini üstlenmeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.


Konuk Bakan Kyambadde


Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı Amelia Anne Kyambadde ise ziyaretlerinin, ekonomi konusunda ciddi bir katkı sağladığını belirterek, görüşmelerinin verimli geçtiğini söyledi.


Organize Sanayi Bölgesine gerçekleştirdikleri ziyaretin de çok faydalı olduğunu aktaran Kyambadde, kendilerinin de küçük bir sanayi bölgesine sahip bulunduğunu ve burada az sayıda firmanın yer aldığını anlatarak, söz konusu ziyaretin kendilerine ışık tuttuğunu dile getirdi.


KOBİ'lerle ilgili de bunları yönetme ve idare konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarına işaret eden Kyambadde, KOSGEB'e gerçekleştirdikleri ziyaretin de bu anlamda kendilerine yeni fikirler sunduğunu ve ülkelerine döner dönmez bunları uygulamak istediklerini vurguladı.


Bu bağlamda kendilerine KOBİ'lerin idaresi ve girişimcilik konusunda eğitim verilmesi için teklifler sunulduğunu aktaran Kyambadde, bundan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.


Türkiye'nin, Afrika Stratejisi'ni başlatmış olmasını alkışladığına değinen Kyambadde, şöyle konuştu:


"Bizler de bölgesel entegrasyonun sağlanması ve özellikle güçlendirilmesi adına çok ciddi şekilde bu konu üzerinde çalışıyoruz. Mümkün olduğunca gerek sizlerin gerekse de diğer ekonomik güçlerin ülkelerimize gelişi konusunda yolu kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Gelişinizin, yalnızca ülkemize bireysel olarak gelme anlamında değil, ama aynı zamanda bütün bölgeye erişim anlamında kolaylık sağlaması açısından Doğu Afrika pazarına girebilmeniz açısından biz bunu mümkün kılmaya çalışıyoruz ve destekliyoruz. Ülkemiz şu anda zaten Doğu Afrika Topluluğunun da başında yer alıyor." 


Uganda'da ve diğer Afrika ülkelerinde yatırım yapan çok sayıda Türk firmasının bulunduğuna dikkati çeken Kyambadde, şöyle devam etti:


"Ülkemiz, gerçekten de gerek petrol gerekse de doğalgaz anlamında ciddi imkanlar sunan, bunun dışında müteahhitlik alanında, yolların ve köprülerin inşaatı anlamında ciddi fırsatlar sunan bir ülke. Bunun dışında tabii diğer iş gruplarının, diğer faaliyet alanlarında da çalışmalarını yürütmek anlamında bize gelmesini arzu ederiz. Biz, her zaman da teşvik ediyoruz. Ülkemizde mevcut olan firmaların da sıkıntı yaşamaması için gerekli tedbirleri almaya ve mümkün olduğunca onlara kolaylık sağlamaya çalışıyoruz.


Türk hükümeti, iki ülke arasındaki ilişkilerin konsolide edilmesi açısından bizden daha hızlı ilerledi. Türk Hava Yolları, uçuşlar gerçekleştirdi ülkemize. Büyükelçilik açıldı. Bizlerin de bütün bu çabaların karşılığında, bu yılın sonundan evvel, bu ortaklık anlaşmasının imzalanması için gerekli tüm çabayı sarf edeceğimizi ifade etmek istiyorum."


Türk iş dünyasını, Uganda'da yatırım yapmaya davet eden Kyambadde, "Ülkemiz özellikle madenler adına çok zengin bir ülke. Ülkenin çeşitli kısımlarında farklı madenler bulabiliyorsunuz. Altından tutun da çinkoya kadar veya mermer dahil olmak üzere çıkartılabilecek çok şey olduğunu söyleyebilirim. Bütün bunlar hem kamu hem özel işbirliği açısından da çok ciddi imkanlar sunmaktadır. Bunlar dışında ülkemiz ciddi anlamda bir tarım ülkesi olduğu için tarım alanında çok büyük olanaklar sunmaktadır. Müteahhitlik alanında keza aynı şekilde yapılabilecek çok iş olduğunu söylemek istiyorum" dedi.


Kyambadde, konuşmasını, "Dolayısıyla Afrika'da, Uganda'da, kapımız size her zaman açık. Sizlere memnuniyetle 'hoşgeldiniz' demek isteriz" ifadesiyle tamamladı.


Konuşmaların ardından, Türkiye-Uganda KEK 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı imzalandı.


AA


Geri Dön