03 / 05 / 2024

AGİAD, Marina Port Projesi'ni tanıttı!

AGİAD, Marina Port Projesi'ni tanıttı!

Adana Genç İşadamları Derneği'nin (AGİAD) halef-selef başkanları Sefa Noyaner ile Tamer Gülcan ve dernek yönetimi, Adana'ya sosyal, kültürel ve ekonomik katkı sağlayacak Marina Port Projesi'ni tüm detaylarıyla anlattı.





AGİAD yönetimi, detaylandırma aşamasında bulunan ye kurumların onayına gönderilen projenin hayata geçirilmesi için Adana'yı seven herkesin desteğini isterken, "Marina Port Projesi Adana'yı ateşleyecek" dediler. 



Projeyi Çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunacaklarını bildiren Noyaner, Gülcan ve Yılmaz, konuşmalarını şöyle noktaladılar: ''Proje, Kıyı Koruma Kanunu 'na mevzuatına göre, doğayı koruyan, mevzuata uygun hazırlandı. Yapımı sırasında yüzde 3'ü geçmeyen, tadilat gerektirmeyen, çevreye duyarlı, ekolojik bir proje hazırladığımız için projede tadilat talebimiz de yok. Proje hazırlanırken onlarca kurumdan görüş alındı. 2015 yılı içerisinde inşallah projenin bir bölümü hayata geçmiş olur. Bu projenin  Adana  istihdamına da çük büyük katkı sağlayacağı bir gerçek. Hafta sonu 40 bin kişinin Adana'ya geldiğini düşündüğümüzde bu ayda 160 bin kişi eder. İlk başta bu kadar insan için çok ciddi bir hizmet sektörü oluşacak. 




Uluslararası boyutu düşünüldüğünde istihdam sayısı çok artacak. Bizim italya'dan farkımız Adana'nın iklimi. Adana'da 12 ay boyunca yarışmalara ev sahipliği yapma şansımız var. Çünkü, bizim gölümüzün yüksekliği stabil bir yüksekliktir. Bu projenin hayata geçmesi ileride hepimize maddi, manevi mutlaka katkısı olacak. Şehrimizle övüneceğiz. Biz bir şeyler yapmazsak taşın altına elimizi koymazsak olmaz. Sonuçta bir sivil toplum örgütüyüz. Bizim bundan beklentimiz yok. Böyle bir şeyde başarılı olursak maneviyatı ömür boyu sürecek. Geçmiş dönemlerde Adana sıkıntılı dönem geçirdi. Şu anda birlik ve beraberlik görüyoruz. Geçmiş dönemlerde herkes birbirinin gölgesinden rahatsız olurdu. Şu anda ise birlik ve beraberlik görüyoruz.




 İlk defa tüm belediyeler özlediğimiz birlikteliği sergilemeye başladılar. En büyük şanslarımızdan birisi, bu birlik ve beraberlikle beraber, hükümet kanadında Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Ömer Çelik var. Böyle bir projenin hayata geçmemesi için hiçbir neden yok. Bu projeyi biz siyaset üstü bir proje olarak düşünüyoruz. Tüm siyasetçilerimizin de Adana'nın menfaatine olan bu projeyi destekleyeceklerine inanıyoruz." 





Marina Port Projesi'nin Adana'ya sosyal, kültürel ve ekonomik yönden büyük katkı sağlayacağına inandıklarını, bu projeyi paylaştıkları kentin seçilmişleri, atanmışları ve siyasiler dahil her kesimin desteğini aldıklarını kaydeden Başkan Sefa Noyaner, selefi Tamer Gülcan ve Yönetim Kurulu Üyesi Enver Yılmaz, proje hakkında detaylı bilgi verdiler, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdılar. Sheraton Otel'de yapılan proje tanıtım toplantısında konuşan Başkan Sefa Noyaner. demek olarak yaptıkları bir araştırmada Adana'dan her hafta sonu ortalama 5 bin aracın Mersin Marina'ya gittiğini, bunun da ortalama 10-15 bin kişinin ziyareti anlamına geldiğini bildirdi. Noyaner, Marina Port Projesi'nin, Seyhan Baraj Gölü kıyısında Adnan Menderes Bulvarı boyunca Yelken Kulübü'ne kadar olan bölümde hayata geçirilmesiyle, bu hareketliliğin tersine döneceğini, Mersin'in yanı sıra bölge illerinden Adana'ya binlerce insanın çekilmesinin sağlanacağını, Adana'nın cazibe merkezi haline geleceğini vurguladı. 




20 YILIN PROJESİ 

Projenin doğuşu, gelişimi ve projelendirme safhalarını anlatan AGİAD eski Başkanı Tamer Gülcan. 31 Mayıs 2012'de göreve gelip, 2 yıl başkanlık yaptığını hatırlattı. Bu süreçte Adana'ya 5 yıl içerisinde oluşturulabilecek projelerle ilgili çalışma hazırladıklarını bildiren Gülcan. "Bu çalışmalardan en önemlisi Adana Marina Port oldu. Adana'mızda son 20 yıldır uluslararası ölçekli bir proje maalesef gerçekleşmedi. Biz gerçekten Adana'ya, Türkiye'ye örnek olabilecek bir çalışma yapalım istedik. Çünkü, Adana'yı gerçekten çok farklı bir yere getirecek proje. Hakikaten son 20 yıldır bu projenin hayata geçmesiyle, önümüzdeki 10 ve 20"li yıllarda Adana'nın uluslararası platformda da temsil edilebilme şansını yakalatacak bir proje" dedi. 




Projede, Adnan Menderes Bulvarı güzergahındaki seyyar esnafın, daha modern ortamda değerlendirildiğini kaydeden Gülcan. 150 teknenin bağlanacağı marinanın yer alacağını, bu marinanın platformunun hareket edebilen, betonarme olmayan yapısıyla dünyaya örnek teşkil edeceğini vurguladı. 



210 BİN METREKAREDE UYGULAMA 

Yaklaşık 210 bin metrekare alanda gerçekleşecek projede, doğayla bütünleşen, prefabrik yapıların olmadığı yapıların hayat bulacağı, betonlaşmaya izin verilmeyeceğini bildiren Sefa Noyaner de, İtalya'daki Como Gölü'nü örnek gösterdi. Como Gölü'nün çeşitli spor faaliyetlerinin de yapılmasıyla İtalya'nın turist çeken, çekim merkezi olduğunu kaydeden Noyaner. projenin startını verdiklerini, projede Adana'ya önem veren, Adana'nın geleceğini düşünen her kişiyi desteğe çağırdı. Gazetecilerin soruları da cevaplandıran Sefa Noyaner, Tamer Gülcan ve Enver Yılmaz, şunları söylediler: "Adana'nın önümüzdeki 10 yıl içinde geleceğine damgasını vuracak olan bu projeyi gerçekleştirdiğimiz takdirde uluslararası su sporlarına da ev sahipliği yapacak, Seyhan Baraj Gölü, İtalya'nın Como Gölü gibi çekim merkezi olacak. Bu proje aynı zamanda bir dönüşüm projesi olarak da adlandırılabilir. 



Kentsel dönüşüm sadece binaların dönüşümü değildir. İnsanların kendilerini geliştirebileceği imkanları sağlarsanız insanlar da gelişir. Bu proje yap-işlet-devlet modeliyle de, belediye eliyle de yapılmaya açık bir proje. Devlet eliyle de yapılabilir. 



AGİAD olarak ana hedefimiz, kamuya açık. herkesin yararlanabileceği, girip, çıkabileceği, standardı yüksek, betonarme olmayan bir yapıyı ortaya koymak. Detay çalışmaları tamamlandığında bıı proje maksimum 12 ay içinde tamamlanabilir. Biz konsensüs içerisinde yürümesini istiyoruz. Dolayısıyla herkesin desteğine ihtiyacımız var. Adana Marina Port Projesi'ni hayata geçirmek için herkesi desteğe çağırıyoruz." 


Adana Beş Ocak


Geri Dön