28 / 04 / 2024

Ağustos ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Ağustos ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Ağustos ayı kira artış oranı, temmuz ayı enflasyon verilerinin belli olmasının ardından belli oldu. 2023 yılı için kira artış oranı yüzde 25 olarak kararlaştırılmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklama ile beraber, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını belirtti.



Ağustos ayı kira artış oranı normal koşullarda TÜFE'nin bir yıllık ortalaması baz alınarak belirlenecekti. Ancak hükümet tarafından getirilen kira zammı sınırlandırması ile beraber ağustos ayında yapılacak artış oranı netleşti.

2023 yılı için kira artış oranının yüzde 25 olmasına kararlaştırıldı. Bu oran, 2022’ye göre yüzde 12,5'lik bir artış anlamına geliyor. Kira artış oranı, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre belirleniyor. TÜFE, bir yıl içinde tüketicilerin para karşılığında satın aldığı mal ve hizmet fiyatlarındaki ortalama farklılığı gösteriyor. Kira artış oranı, kiracının kiraladığı evin değerinin yükseldiğine ilişkin bir göstergedir.

 Ağustos ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Kira artış oranı, kiracının kira tutarının ödemesini yaparken dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. Bu kapsamda, kiracı, kira artış oranının üzerinde bir kira tutarı ödememesi gerekiyor. Kiracı, kira artış oranının üzerinde bir kira tutarı ödemek zorunda kalırsa, bu konuyu kira artış oranını mahkemeye taşıma hakkı bulunur.

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konu ile ilgili yaptığı açıklama ile beraber, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıkladı. Bakan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibari ile 1 sene süre ile geçerli olacak. TBMM bayramdan sonra toplandığı zaman düzenleme yasalaşarak uygulamaya girecek."

 Ağustos ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Bu doğrultuda, 2024 yılı itibari ile kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar sürecek. Bunun yanı sıra, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde, kiracıya yüzde 25 oranının üzerinde zam yapılması mümkün olmayacak. Öte yandan, yüzde 25 oranındaki zam sınırı yalnızca konut için geçerli olacakken işyeri kiraları için böyle bir sınır yok.

Arka arkaya zam gelmişti! Benzin, motorin ve LPG’ye peş peşe indirim müjdesi!

Benzin, motorin ve LPG’de yeni uygulama resmen başladı! Sakın ihmal etmeyin!

SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C’lilere 10 bin TL ek ödeme müjdesi! İşte hesaplara yatacak paralar!


Geri Dön