28 / 04 / 2024

Ağustosta rekabet borsa, altın ve dolarda oldu! Sonunda yatırımcısına tek kazandıran o oldu!

Ağustosta rekabet borsa, altın ve dolarda oldu! Sonunda yatırımcısına tek kazandıran o oldu!

TÜİK en çok kazandıran finansal yatırımları tek tek sıraladı. Ağustosta rekabet borsa, altın ve dolarda oldu! Sonunda yatırımcısına tek kazandıran o oldu. İşte detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında en yüksek reel getiri sağlayan finansal yatırım aracının BIST 100 endeksi olduğunu paylaştı.

TÜİK, Ağustos 2023 dönemine dair finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını tek tek açıkladı. 

Bu kapsamda; ağustos ayında en yüksek aylık getiriyi yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 10,56, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 7,32 oranlarıyla BIST 100 endeksi sağladı. 

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; külçe altın yüzde 4,36, dolar yüzde 3,91, mevduat faizi (brüt) yüzde 3,97, euro yüzde 5,18 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 10,44 oranlarında yatırımcısına bu ay kaybettirdi. 

Söz konusu dönem TÜFE ile indirgendiğinde ise dolar yüzde 6,73, külçe altın yüzde 7,17, mevduat faizi (brüt) yüzde 6,78, euro yüzde 7,96 ve DİBS yüzde 13,06 oranlarında yatırımcısına kaybettirdiği gözlemlendi.

Ağustosta rekabet borsa, altın ve dolarda oldu! Sonunda yatırımcısına tek kazandıran o oldu!

3 AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede; TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 33,47, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 35,73, oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kaydedildi. 

Aynı dönemde DİBS, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 28,35, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 27,14 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Ağustosta rekabet borsa, altın ve dolarda oldu! Sonunda yatırımcısına tek kazandıran o oldu!

6 AYLIK DEĞERLENDİRMEYE GÖRE

Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,85, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 23,22, oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 33,74, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 36,62 oranlarında yatırımcısına en fazla kaybettiren yatırım aracı oldu. 

Finansal yatırım araçları senelik olarak baz alındığında BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 74,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 63,71 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kaydedildi.

Ağustosta rekabet borsa, altın ve dolarda oldu! Sonunda yatırımcısına tek kazandıran o oldu!

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından euro yüzde 7,84, külçe altın yüzde 10,17 ve dolar yüzde 0,13 oranlarında yatırımcısına reel getiri verirken; mevduat faizi (brüt) yüzde 22,07 ve DİBS yüzde 31,71 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı.

TÜFE ile indirgendiğinde euro yüzde 1,37, külçe altın yüzde 3,56 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken;  mevduat faizi (brüt) yüzde 26,74, dolar yüzde 5,88, ve DİBS yüzde 35,81 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İSO rakamlarına göre ihracatta gerileme sinyalleri var!

Milli Emlak o ilde arsa, arazi ve bahçeli ahşap ev satıyor! Yüzde 20 indirim ve 8 taksit fırsatını aman kaçırmayın!

Devlet, dar ve orta gelirlileri ev sahibi yapacak konut kredisi için düğmeye bastı! OVP sonrası herkes ev alabilecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön