28 / 04 / 2024

Aidatlarla ilgili emsal karar! Artık yapılamayacak

Aidatlarla ilgili emsal karar! Artık yapılamayacak

Son yıllarda aidat ödemeleri kiralarla yarışıyor. Özellikle sitelerde masrafların artması nedeniyle aidatlara yapılan zam miktarı da arttı. Aidat ödemesinde sorun yaşayanlar ise, site ya da apartman yönetimleri tarafından çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Yargıtay'dan konu ile ilgili emsal niteliğind



Kira fiyatlarında görülen artış aidatlara da yansıyor. Özellikle sitede oturanlar için aidat ödemeleri ciddi gider kalemleri arasında yer almakta. Büyükşehirlerde aidat ödemeleri kiralarla yarışır hale gelirken, ödemelerde sorunlar da oluyor.

Gazetevatan'dan Özlem Atila'nın haberine göre; artan giderler, personel maaşlarının ve tesislerin bakım maliyetlerinin artması nedeniyle site yönetimleri tarafından zam kararı veriliyor. Yapılan zamların ardından büyükşehirlerde aidat ödemeleri 10 bin lira seviyesine kadar çıkmakta. Artan aidat ödemeleri ise site sakinlerinin ödeme güçlüğü çekmesine neden olmakta. Aidat ödemesini geciktiren ya da üst üste ödeme yapmayanlar ise; ne gibi yaptırımlarla karşılaşacaklarını merak etmekte. 

Bir kat malikinin üst üste ödemediği aidat nedeniyle site yönetimi tarafından su sayacının sökülmesine karar verildi. Aidatını iki ay ödemeyen site sakini olayı mahkemeye taşıdı.  2. Asliye Hukuk Mahkemesi site genel kurulunun aldığı kararı iptal etti. Site yönetimi, mahkeme kararına itiraz edince; devreye Yargıtay 5. Hukuk Dairesi girdi. Emsal nitelikteki kararda, "Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş. Hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici sebeplere göre, verilen kararda bir isabetsizlik bulunmadığından yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verildi." denildi. Avukat Cansen Erdoğan  2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını gazetevatan.com’a değerlendirdi.


Geri Dön